DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Enkel svetskabelanslutning utan lödning
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Ägare av budgetsvetsomvandlare står inför problemet med alltför korta ledningar. Min enhet har bara 180 cm vardera, vilket begränsar användarvänligheten. Jag bestämde mig för att byta ut den positiva kabeln mot en ny solid bit och växa massan från 2 infödda segment. För att ansluta dem erbjuder jag en pålitlig metod utan att lödas och krympas.

Material och verktyg


För att slutföra arbetet behöver du:
 • Insexnyckel
 • tunn koppartråd;
 • krymprör för kabeldiameter;
 • elektrisk tejp;
 • tång;
 • gaslödkolv;
 • sax för skärning av metall eller kabel;
 • monteringskniv.

Kabelskarvning


Först måste du ta bort kabeln som ansluts till växelriktaren. För att göra detta sätts det in i apparaten, varefter det är nödvändigt att dra isolerlocket på dig själv med kraft. Under last går han ut och öppnar spetsen. Han är fixerad med en bult. Du måste lossa den med en sexkantsnyckel för att lossa kabeln. För att förhindra krossning lindas buntkärnorna med en kopparplatta, som också måste tas bort genom att skruva loss med tång.
Därefter måste du förbereda två fria ändar på kabelsegmenten för skarvning. Med hjälp av en kabelskärare eller sax för metall, klipps deras ändar för att göra jämna ändar.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Längden på de nakna ledningarna på båda kablarna bör vara densamma. Beroende på situationen måste du ta bort lite extra isolering på en av dem med en monteringskniv eller bara klippa den andra tråden lite mer. Den optimala längden på buntarna för skarvning är cirka 3 cm.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Jag ersätter ändarna på de förberedda buntarna med kärnor med två kablar mot varandra och med masseringsrörelser skjuter jag dem mot dem. Kopparledare rör sig isär, vilket ger skarvning. När du flyttar kopparledningsflödet upp så måste du kontrollera dem med fingrarna och återvända till platsen så att de inte bryter.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

När venerna har nått några millimeter innan isoleringen börjar måste de pressas med fingrarna. Det finns inget behov av att snurra någonting. I den här metoden tillämpas inte vridning.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

För att fixa skarven tar jag en koppartråd. Den kan tas bort från alla gamla elmotorer eller transformatorer. Den har en transparent dielektrisk beläggning, men det skadar inte. Du får inte använda aluminium, eftersom det oxiderar med koppar. Stål är inte lämpligt på grund av dålig flexibilitet.
För att dra åt tråden på ett tillförlitligt sätt använder jag en fiskehand som fäster krokarna på fiskelinjen. För detta bildas en lång slinga vid dess ände. Tråden viks helt enkelt i hälften med en kort svans på cirka 8 cm. Den appliceras på den skarvade kabeln med en centimeteröverlappning på isoleringen. Därefter börjar den långa änden lindas från dess korta spets mot slingans rotation.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

För större tillförlitlighet måste du linda spolen till spolen. Tråden måste spännas för att uppnå en tät anslutning. Efter att ha täckt kabelns hela längd med spolar skärs tråden. Du måste lämna svansen på cirka 10 cm.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Den resulterande änden lanseras i slingringen. Därefter dras slingan över en kort kant, som ligger på andra sidan, där spolarna startades.Du måste dra åt tills den långa änden går under lindningen.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Det återstår bara att isolera den färdiga anslutningen. För att göra detta strängde jag först med ett värmekrymprör, varefter jag bestämde mig för att lägga till lite mer isolerande tejp. Det visade sig att det skulle vara bättre att göra det motsatta.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Tips installation


Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Det återstår bara att installera kabeländen. Du måste först rikta in plattan med kärnorna i bunten. Det är i linje med en tång. Efter det värmer jag upp det med en gaslödande järn röd het och kastar den i vattnet. Samma princip gäller som vid härdning av stål, men koppar från detta blir inte hårt, utan mjukt. Den mjukade plattan lindas lätt runt ett bunt kärnor.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Därefter installerar jag en spets på den, klämmer fast bulten med en nyckel och sätter tillbaka det isolerande locket till sin plats. Om han inte vill sitta tätt kan en liten elektrisk tejp lindas runt kabeln för att göra en förtjockning.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Denna metod för kabelsplitsning är nästan evig och kräver inte dyra sällan använda verktyg, till exempel en kraftfull lödkolv eller crimppress för ärmar. Anslutningen är ganska flexibel, vilket är vad som krävs av den.
Enkel svetskabelanslutning utan lödning

Titta på videon


Kommentarer (10)
 1. Valery
  #1 Valery gäster 12 november 2018 21:18
  2
  Jag hittade ett annat sätt att förlänga ledningarna. Jag tog 10 cm vardera av kopparröret som återstod efter att ha installerat luftkonditioneringsapparaten, rengörde ändarna, satt in den i det och stänkte det. Sedan isolerade jag det. Anslutningen visade sig vara mycket pålitlig.
 2. Gäst Vladimir
  #2 Gäst Vladimir gäster 13 november 2018 09:33
  6
  En sådan liten kabellängd på växelriktarsvetsare beror inte på tillverkarens girighet, utan designkrav. Genom att förlänga kabeln kan du förstöra svetsaren!
  1. jury
   #3 jury gäster 13 november 2018 18:54
   3
   Jag håller inte med, kabelns längd beräknas enligt strömregulatorns skala. En längre kabel har mer motstånd och minskar därför den maximala möjliga strömmen, och skalan kommer också att ligga. Så enhetens död avbryts, kontrolleras personligen.
  2. Vanya
   #4 Vanya gäster 6 december 2018 05:37
   1
   nonsens är tillverkarens girighet, det viktigaste är att jag har ett större kabeltvärsnitt och inga problem på 70 meter och kokta hela dagen
  3. Gästlexander
   #5 Gästlexander gäster 7 december 2018 5:47 p.m.
   1
   Berätta HUR kommer 5-8m meter svetskabel att bidra till att växelriktarens snabba bortgång? Uppvärmningsförluster kommer att öka och DETTA är den enda effekten av längre svetsningskablar. Anledningen till kortkabeln i satsen är tillverkarens idioti som standard, som antar mobilitet på grund av nätverksbärande och ..... INTE MER!
 3. vän
  #6 vän gäster 13 november 2018 21:20
  0
  Vid korsningen fördubblar ledarens tvärsnittsarea. Kabeln bryts inte för att den är tunn, utan därför att den inte är enhetligt flexibel, d.v.s. skillnader i hårdhet, i stället för övergångar av kabeln från tunn till tjock, erhålls en böjning, där den kommer att böjas och bryta som ett knä. Så efter ett tag kommer kabeln att bryta igen och på samma plats.
  1. jury
   #7 jury gäster 15 november 2018 20:10
   1
   Skydd mot brott görs på ett välkänt sätt - en bit gummislang sätts på skarvningsplatsen med en löpning på 10-15 cm. på skarven.
 4. Max
  #8 Max gäster 15 november 2018 20:16
  2
  kunde anslutas med en bult och mutter.
 5. Eugene
  #9 Eugene gäster 7 december 2018 16:15
  0
  Om det finns en brännare, är det inte lättare att löda?
 6. Lätt att ta en ny kabel
  #10 Lätt att ta en ny kabel gäster 12 april 2019 8:13 p.m.
  0
  Lätt att ta en ny kabel

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner