DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »8 tips för träarbete
När du arbetar med ett träd på grund av erfarenhet eller på grund av brist på lämpliga verktyg uppstår ibland oförutsedda situationer, som du på något sätt måste komma ut från.

Om den självtappande skruven rullar


1. Skruven som du ska skruva in i ett förberedt hål visar sig vara mindre i diameter och håller inte på den plats som är avsedd för den. Situationen är obehaglig, särskilt om det inte finns någon skruv med större diameter till hands.
När skruven förblir densamma är det nödvändigt att begränsa hålet, till exempel med en enkel matchning. Vi sätter in den i urtagningen tills den stoppar och börjar skruva in skruven. När han "griper" kan du bryta av den utskjutande delen av matchen och dra åt skruven tills den stoppar med en lämplig skruvmejsel.
8 användbara tips för träarbete

Om nyckeln är lite mer än en bult


2. Hur skruvas loss en bult från ett träd om bara ett huvud sticker ut och nyckeln är en eller två storlekar större? Ett mynt med ett lämpligt valör, det vill säga en tjocklek, kan hjälpa till. Vi sätter in den i gapet mellan käftsvampen och bultens yta. Nu kan du skruva loss bulten och stödja myntet i önskat läge. Du behöver inte göra några speciella ansträngningar, eftersom bulten hålls i trä mycket svagare än i metall.
8 användbara tips för träarbete

Platt linje markering


3. En markeringslinje på ytan av ett träskiva eller virke parallellt med basen ritas med hjälp av ett speciellt snickeriverktyg - en ytmätare. Om det inte finns någon sådan anordning, kan den ersättas med ett litet träkloss med minst en slät yta i vilken en skruv med ett huvud är skruvad i ungefär centralt, företrädesvis med vassa kanter.
Efter att ha ställt in den önskade storleken från skruvhuvudet till ytan på stången, skruva eller skruva loss bulten med hjälp av en metall linjal, trycker vi fast stången till basen och drar en linje som skruvhuvudet strängsprutar på arbetsstycket. För tillförlitlighet drar vi linjen i en riktning och den andra.
8 användbara tips för träarbete

Ta hand om dina fingrar


4. För att inte skada fingrarna genom att hamra spikar i en träplatta, hoppa av spikhuvudet med en hammare, måste spiken hållas med en vanlig träklädnypa.
Allt visar sig perfekt: spiken håller den vertikala mot ytan som ska hammas, och fingrarna ligger på ett säkert avstånd från farozonen.
8 användbara tips för träarbete

Slipa den inre ytan på hålet


5. Ett försök att bearbeta ett litet genomgående hål i ett träd med en bit sandpapper ger inte nödvändiga resultat, och det är inte särskilt bekvämt att arbeta.
Försök rulla sandpapper i ett tätt rör med en diameter mindre än hålets tvärgående storlek. Sätt i och ta tag i det här improviserade instrumentet i en elektrisk borrchuck, slå på den och lugnt, behandla bekvämt hålets insida. Du kommer snabbt att uppnå önskat resultat.
8 användbara tips för träarbete

8 användbara tips för träarbete

8 användbara tips för träarbete

Självtagande skruv - spola


6. Om du behöver skruva en skruv med ett konvext sfäriskt huvud in i trädet i linje med ytan på skivan eller virket, kan du använda samma hårdvara. För att göra detta, sätt in den i patronen med den vassa sidan och dra åt.
Vi sätter på borr- och skruvhuvudet, som en borrmaskin, vi producerar en sfärisk fördjupning i virket exakt motsvarande dess form. Sedan tar vi samma skruv och skruvmejsel den i mitten av urtaget. Spolfästet är perfekt.
8 användbara tips för träarbete

8 användbara tips för träarbete

8 användbara tips för träarbete

Om skruven har trasiga kanter


7. Ibland fastnar inte skruvmejselbiten på de trasiga spåren i skruvhuvudet. Det blir problematiskt att vrida en sådan hårdvara. I det här fallet kan du använda en bit läderrem eller läderkläder.
Vi lägger materialet på det skadade skruvhuvudet och med ett fladdermus pressar vi det ordentligt till urtagen medan vi vrider skruvmejseln moturs. Tack vare de ökade friktionskrafterna lossas skruven lätt.
8 användbara tips för träarbete

8 användbara tips för träarbete

Hur man skär ut med en platt kant


8. Tvärskär en träskiva eller stång med en handsåg kommer sällan ut snygg. Den klippta platsen är grov, skarpa brister och flisar bildas på kanterna.
För att undvika dessa brister fäster vi snickeritape runt arbetsstyckets omkrets till skärplatsen. Vi gör sågning med band. När processen är klar, ta bort remsorna med tejp och se till att kanterna i detta fall var mycket bättre: det finns inga brister och flisar. Självhäftande tejp förhindrade deras bildning, förstärkte ytan på brädet och förhindrade deras utseende under skärning.
8 användbara tips för träarbete

8 användbara tips för träarbete

8 användbara tips för träarbete

Titta på videon


Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner