DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Hur man borrar en snabbkutter - P18 stål
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Det är möjligt att en specialist inom metallbearbetning kommer att behöva borra höghastighetsstål P18. Detta kommer att kräva en borr, vars egenskaper måste överstiga det material som bearbetas.
Snabbskäraren P18 är verktygsstål, som används för tillverkning av fräsar, borrar, fräsar, rimmare, broscher, etc. Med deras hjälp kan konstruktionsstål med en styrka på upp till 1 000 MPa bearbetas.

Begagnade material och verktyg


För vårt praktiska experiment behöver vi:
 • Skärverktyg tillverkat av P18 stål, tillverkat 1958.
 • Inte en ny fjäderborr med en diameter på 5 mm för keramik och glas.
 • Bänkborr med justerbar spindelhastighet.
 • Emery slipmaskin.
 • Vernier bromsok.
 • Grov fil för metall.
 • En bit fyrkantig stång i P18-stål.
 • Skär av stål P6M5.

Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Testprocess


För experimentet nöjde vi oss med ett skärverktyg av P18-stål, som tillverkades under Sovjetunionen, vilket är en pålitlig garanti för dess höga kvalitet. Detta är ett ganska hållbart material. Bortsett från svarvverktyg är olika verktyg tillverkade av det, som används för att bearbeta konstruktionsstål och andra metaller.
En borrbit med 5 mm diameter, som används och tillverkas i Kina, som vanligtvis används för metall, keramik, glas och sten, valdes som testverktyget.
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

För att återställa skärens egenskaper hos denna borr, justera den något på slipskivan med en mekanisk drivenhet.
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Vi sätter in borren i borrborrens chuck och klämmer fast fast med en nyckel.
För referens, mät tjockleken på skärdelens skärdel med hjälp av en bromsok. Det visade sig vara lika med 3,5 mm.
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Vi är övertygade om att det vertikala slaget hos spindeln är tillräckligt för genomgående borrning av skäret. För att göra detta måste du se till att borrens ände når basplanet och att det fortfarande finns en del kraftreserv.
Vi börjar borrning, då och då försvagar trycket på verktyget. Detta är nödvändigt för åtminstone delvis kylning och rengöring av flisar och metallpartiklar som bildas under borrningen.
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Just nu när verktygets topp kommer ut från motsatt sida, stoppar vi processen och vänder skäret till den andra sidan. Vi sätter borren vid märket och tar processen till slut.
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Det genomgående hålet i området för skärdelen av skäret i P18-stål är klart! Vi använde inte mer än 2-3 minuter på detta, utan att anstränga oss mycket, utan komplikationer, dessutom från en skärpning av borren.
En grov handfil för metall är naturligtvis inte lämplig för bearbetning av P18-stål, såvida det inte kan användas för att avlägsna grävningarna som bildas under borrningen av hålet.
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

För att kontrollera resultaten tar vi en fyrkantig stålstång P18, borrar den och ser till att bearbetningsprocessen och dess resultat förblir desamma, inte annorlunda från första gången.
Låt oss försöka borra en kvadrat med samma borr utan att reglera, eller snarare en skärare tillverkad av höghastighetsstål P6M5, vars skäregenskaper är högre än verktygen i P18-stål, särskilt vid tillåten driftstemperatur. Och med detta material klarar borren bra.
Överraskande nog borrar den vanliga billiga kinesiska fjädern 5mm-borren, som främst är designad för att arbeta med keramik och glas, inte bara höghastighetsverktygsstål P18, utan också mer hållbar P6M5.
Ännu att borra en snabbskuren stål P18

Slutliga slutsatser


Vi tror att med lite mer tid och ansträngning kan samma resultat uppnås med en borr tillverkad av samma P18-stål. Dessutom väljer du den optimala hastigheten, som helt klart borde vara lägre.
Periodisk smörjning av borrningen underlättar också processen, vilket kommer att bidra till bättre metallbearbetning och något kyla verktyget under borrningen. Du kan behöva några skärpningar.
Naturligtvis är ett hål lätt att göra. Här krävs inte speciell noggrannhet, viktigast av allt är uthållighet och tålamod tillräckligt. Men när det är nödvändigt att borra åtminstone ett dussin hål i denna snabbskärare, kommer alla brister i skärpning, borrläge, brist på smörjning och kylning av verktyget att spela en avgörande roll.

Titta på videon


Kommentarer (4)
 1. Gäst OLEG
  #1 Gäst OLEG gäster 6 november 2018 10:01
  0
  Du bor, du borrar volframkarbid. Jag bränner bara av svetsning.
  1. Sergey K
   #2 Sergey K besökare 26 februari 2019 2:42 p.m.
   1
   Hela poängen med verktyget är att det värmebehandlas. Om du bränner av svetsning, kommer som ett resultat att något släpps, och något tvärtom kommer att värmas upp och inget gott kommer ut av det ...
 2. Valery I.
  #3 Valery I. gäster 6 november 2018 19:53
  4
  Intressant nog, sedan när har stål P6M5 blivit starkare än P18? P6M5 har alltid betraktats som en billigare ersättning för P18.
 3. Gäst Andrey
  #4 Gäst Andrey gäster 6 november 2018 8:18 p.m.
  0
  Det finns inga begrepp i tekniken för en kinesisk borr eller en sovjetisk skärare. Varje snabbkutter bearbetas mekaniskt av VK, TK hårda legeringar. Lägen och geometri måste du naturligtvis välja

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner