DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » » »Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer
Sfäriska fräsar för industriell produktion finns sällan på marknaden och är vanligtvis utformade för att utföra en specifik operation på en viss del. Vanligtvis kan de inte användas för att bearbeta andra produkter. Och de kostar mycket på grund av kvalitetsstålet som går till deras tillverkning, komplicerad bearbetningsteknik, komplexa härdningsprocesser och små produktionspartier.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Alla dessa faktorer tvingar folkhantverkare, när det blir nödvändigt i ett sådant instrument, att leta efter oberoende sätt att tillverka dem. Särskilt ofta behöver de de som reparerar bilar, motorcyklar och andra fordon.
Med hjälp av enkla kulkvarnar, till exempel, är kanalerna i cylinderhuvuden på motorer uttråkade under deras reparation. Nästan också bara de kan effektivt och exakt behandla böjda kanaler. Ingen annan typ av fräs är lämplig för sådant arbete. En specialtillverkad elektrisk borr kan användas för att driva en hemmagjord kulkvarn.
En kulkvarn (rullskärare, bor kvarn) kan tillverkas av en kula med lämplig diameter från ett kullager eller från en kulled för styrning eller bilupphängning. Hårt stål används för tillverkning av dessa delar, och därför kommer fräsar från dem att ha goda skäregenskaper.
Välj en boll från ett lager med en diameter på 33 mm som arbetsstycke. Vad kan vi behöva för att göra kottar?

Verktyg och material


Du kan göra med ett minimum av verktyg:
  • Slipmaskin med en skär- och vändskiva.
  • Svetsmaskin.
  • Vise för metall.
  • Vernier bromsok och markör.

Uppsättningen av nödvändigt material, med hänsyn till prestandakontrollen av en gör-det-själv-borskärare, är också kort.
Vi kommer att behöva:
  • Kula med en diameter på 33 mm.
  • Nut.
  • Dorn med tråd i ena änden.
  • Motorcykel motorblock.

Processen att göra kottar


Naturligtvis, om du följer alla tekniska kanoner för tillverkningsverktyg tillverkade av härdad metall, bör du först släppa den för att underlätta efterföljande bearbetning. Men för detta behöver du en muffelugn, som vi inte har. På grund av detta behöver vi lite mer tid, ansträngning och slitage på gängade och svängande skivor, vilket inte är för svårt, eftersom vi bara tillverkar en kulkvarn.
Mät igen den valda kulans diameter med hjälp av en bromsok och se till att det är nödvändigt att ta bort ett metallskikt på 0,5 mm från ytan. Vi behöver ju en kon med en diameter på 32 mm.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Dornen kan göras genom att borra ett blint hål i bollen, följt av gängning. Men det kommer inte att vara så lätt att göra, för i detta fall måste du definitivt släppa arbetsstyckets metall, ha en speciell anordning för att hålla bollen under bearbetningen och, naturligtvis, en borrmaskin som inte är tillgänglig.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Därför stannar vi på versionen med en svetsad mutter och en dorn skruvad i metalltråden. För att göra detta håller du bollen i en skruvstång och använder en svetsmaskin för att fixera muttern på arbetsstycket. När svetsningen avslutats kyls snabbt den resulterande föreningen i vatten för att förhindra frigöring av kulmetallen.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Skruva fast dornen i muttern och fixera den i spindeln på en elektrisk borr eller kvarn, som i sin tur måste fixeras ordentligt med klämmor eller en skruv. Allt är klart för att justera kulans diameter till önskad storlek.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

För att göra detta ger vi rotation till spindeln med det fasta arbetsstycket och fortsätter till avlägsnandet av metall med hjälp av en vändskiva och kvarn, och övervakar ständigt diametern på den bearbetade kulan med en bromsok.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Efter att ha fått önskad tvärstorlek (32 mm) slutar vi behandlingen.
Nu är allt klart för bildandet av skärande tänder. Vi fäster arbetsstycket till skaftet i en skruvstång för metall och med hjälp av en kvarn med en skärskiva fortsätter vi till utförandet av de längsgående spåren, vilket kommer att vara nödvändigt för att få skäreggar.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Frågan uppstår: hur mycket ska man göra spåren? Svaret är entydigt: ju hårdare det bearbetade materialet är, desto mer bör det vara. Eftersom vi måste återställa motorcykelblocket med cylindrar från duralumin räcker det att komplettera 10 spår för att få 9 skärkanter.
Med hjälp av vridskivan tar vi bort överskottsmetallen för att få en trapesformad profil av tänderna riktade i verktygets rotationsriktning. Denna operation är den mest komplexa och viktigaste, därför måste den utföras med all uppmärksamhet och noggrannhet. Efter det kan vi anta att konen är helt klar för det avsedda arbetet.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Det återstår att verifiera det i praktiken på cylinderblocket från Ural-motorcykeln eller någon annan med samma hålstorlek. Under drift måste skäret smörjas regelbundet med olja. Så att processen fortskrider mer intensivt och utan onödiga ansträngningar på enheten.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer
Det enda jag vill varna för är bearbetningszonen på ventilsätet i stål. När du närmar dig det ska du minska matningen och hålla verktyget hårdare så att det inte kommer ut från dina händer, vilket är full av skador eller skador på arbetsstycket.
Hur man gör en bollkvarn med dina egna händer

Varningar och anteckningar


När du arbetar med en kulkvarn är det nödvändigt att skydda ögonen med glasögon och bära handskar på händerna. Naturligtvis borde det finnas ett skyddande lock på kvarnen. Fakta är att vid bearbetning av mjuka metaller visar spånen sig vara olika i storlek, vilket tenderar att spridas i alla riktningar och över långa avstånd.
När det gäller verktyget är det mer lönsamt att placera skäreggarna inte längs längs rotationsaxeln utan i en vinkel. Då fungerar skäret mjukare, mer produktivt och risken för dess obehöriga vridning minskar.
För att eliminera verktygets tangentiella körning är det mer lönsamt att göra en kon ut ur kulledens ratt i en bil. Då finns det inget behov av att göra en dorn, eftersom den redan finns och samtidigt är perfekt centrerad i förhållande till bollen.

Titta på videon


Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner