DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Smörja en underhållsfri datorkylare
Smörja en underhållsfri datorkylare

I äldre datorer ökar ljudnivån på grund av slipning av kyllagret. Detta är ett elementärt problem som kan lösas utan att ersätta det med konventionellt fett - vilket jag kommer att göra.

Lager krävs


För att arbeta behöver du:
 • silikonfett;
 • Phillips skruvmejsel
 • borr 1 mm;
 • medicinsk spruta med en nål.

När det gäller silikonfett för datorfläktar säljs det vanligtvis i små flaskor, till exempel en kall droppe. Om du inte professionellt reparerar utrustning, är det bättre att köpa den i en mindre bulkbehållare. I butiker som säljer datordelar kan fett ofta köpas direkt i sprutan.
Om specialiserat silikonfett är för dyrt eller om det helt enkelt inte finns någonstans att få det, kan du använda vanlig olja för symaskiner och nyckelhål. Det måste läggas till bara en droppe.

Hur man smörjer en svalare


Smörja en underhållsfri datorkylare

Kylaren måste tas bort från systemenheten. Endast en skruvmejsel behövs från verktyget. Utöver smörjning är det parallellt bättre att rengöra chipset-kylflänsen, och det är lämpligt att byta termisk pasta på den.
När det gäller själva kylaren finns det en rund klistermärke på ryggen, där diffusorn fångar luft. Om du tar bort den, kan du i de flesta modeller se revisionshålet för manuell smörjning. I mitt fall är det inte det.
Det enklaste sättet att försöka är att förlänga den svalare pumphjulet och smörja lagret på baksidan. Ibland tas det lätt bort, men det fungerade inte för mig, allt håller mycket tätt. Om du gör alltför stora ansträngningar kommer plasten helt enkelt att gå sönder.
Smörja en underhållsfri datorkylare

I detta fall behövs extrema åtgärder. Jag tar en vanlig borr för metall med en diameter på 1 mm. För enkelhets skull byggde jag en enkel klämma, eftersom jag inte har en miniatyrhylsa som modellerare använder när man monterar kopior av fartyg och flygplan. Med en borr, klippte jag ett miniatyrhål mitt i locket där klistermärket var. Det är nödvändigt att arbeta noggrant så att flisen inte kommer in.
Smörja en underhållsfri datorkylare

Häll sedan bara några droppar silikonfett i hålet och bläddra i pumphjulet för att smörja lagret jämnt.
Smörja en underhållsfri datorkylare

Smörja en underhållsfri datorkylare

För att förhindra att olja spills måste klistermärket limmas tillbaka och stänga hålet. Om det inte längre fastnar kan tejp eller tejp användas istället.
Efter att ha gjort allt på rätt sätt, om flisar eller dammkorn inte trängde in vid borrning av hålet, kommer bruset att försvinna, liksom att värma upp den svalare elmotorn, eftersom friktion och motstånd minskar. Efter det kan du glömma raslingen, åtminstone under flera år.
Smörja en underhållsfri datorkylare

Titta på videon


Kommentarer (8)
 1. Gäst Dmitry
  #1 Gäst Dmitry gäster 1 november 2018 17:40
  0
  Jag märker också att bruset kan bero på den böjda fläktskivan.Det är tunt och mycket lätt att böja, särskilt när du försöker ta bort pumphjulet eller när du installerar kylaren.
  1. ali.bar60.
   #2 ali.bar60. besökare 3 november 2018 10:43
   0
   ... god dag!
   med duriku mozhnot och isho varför till och med mjuk paus ..! och proppelleren kan botas från den gamla DVD-skivan ..., lock från burkarna osv.
   med den gamla farfar Vasily ... g. 2018 ... 3 november. R.Kh ..
 2. Eugene
  #3 Eugene gäster 1 november 2018 20:20
  2
  Och varför borra ett lock när det är lätt att ta bort? Ta bort, droppa, bläddra och sätt tillbaka locket.
  1. boyfox
   #4 boyfox besökare 2 november 2018 11:38
   1
   Det finns inget skydd i den här fläkten.
 3. grå
  #5 grå gäster 3 november 2018 09:47
  3
  Det är ännu bättre att lägga till ett 50/50 molybdenbisulfidfett till silikonfettet; detta fett kommer att vara många gånger bättre än silikon. I allmänhet lägger jag till alla lager, och efter sådant underhåll fungerar de nästan på obestämd tid.
  1. Alina
   #6 Alina gäster 20 november 2018 18:36
   0
   Hur ser den här bisulfaten ut, hur packas den in och var kan man köpa den?
   1. Gäst Yuri
    #7 Gäst Yuri gäster 20 juni 2019 12:33
    0
    Varumärke Flytande mal i bilhandlare och bensinstationer.Alla smörjmedel från detta företag innehåller molybden disulfid.
 4. ali.bar60.
  #8 ali.bar60. besökare 3 november 2018 10:38
  1
  ... bra råd på gården ... och inte bara för kylare ... !!!

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner