DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Förstärkare på det populära TDA2003-chipet
Förstärkare på det populära TDA2003-chipet

Detta chip, TDA2003, har funnit utbredd användning i praktiskt taget alla typer av ljudsystem - det finns i bärbara högtalare, i bilradio, i datorhögtalare, i tv-apparater och till och med i små musikcentra. En sådan popularitet beror på en kombination av flera faktorer - det är billigt, ekonomiskt i dagens konsumtion, ger en acceptabel kvalitet på ljudåtergivning, och dess kraft är tillräckligt för att låta ett helt rum. Nackdelarna inkluderar det faktum att det är monofon, det vill säga för att reproducera en stereosignal måste du samla två sådana förstärkare.

schema


Förstärkare på det populära TDA2003-chipet

Förstärkarkretsen är enkel och innehåller inga knappa delar. VR1 - ett variabelt motstånd med en grupp kontakter, tjänar till att styra ljudvolymen. Det är tillrådligt att använda ett motstånd med en logaritmisk egenskap för smidig justering, men en vanlig linjär kommer att fungera. Lysdioden HL1 används för att indikera att förstärkaren är på och tänds omedelbart när en ström är ansluten till kortet. Kretsens matningsspänning ligger inom 8-18 volt. Det mest optimala alternativet är 12 volt, så alla elektrolytiska kondensatorer måste tas med en spänning på minst 16 volt, det är lämpligt att ställa in mer - 25 volt. Chipet, särskilt när det arbetar med hög volym, värms upp betydligt, så det behöver åtminstone en liten radiator. Kondensator C5 är ansluten i serie med högtalaren och stänger av den konstanta komponenten i signalen, så konstant spänning visas inte på högtalaren på något sätt, även om mikrokretsen misslyckas.
Förstärkare på det populära TDA2003-chipet

Förstärkare


[15,73 Kb] (nedladdningar: 428)

Hela kretsen är monterad på ett litet tryckt kretskort som mäter 45 x 55 mm, vilket kan göras med LUT-metoden. Kretskortet är helt klart för utskrift på en laserskrivare och kräver inte spegling. Efter att ha överfört brädet lägger vi det i etsningslösningen och efter etsning får vi resultatet som på bilden nedan.
Förstärkare på det populära TDA2003-chipet

Det enda som återstår är att radera tonerlagret, borra hål och tina spåren och du kan fortsätta att täta delar. Först och främst installeras små delar - motstånd och små kondensatorer, efter dem allt annat. För att ansluta ström-, högtalar- och ljudkällkablar är det mest praktiskt att använda skruvplintblock, som jag gjorde. I sista svängen installeras en radiator på chipet, du kan använda absolut vilken som helst som är lämplig för kortet i storlek.
Förstärkare på det populära TDA2003-chipet

Förstärkare på det populära TDA2003-chipet

Första lansering och testning


Till att börja med är det värt att kontrollera installationens korrekthet, ringa närliggande spår för en kortslutning. Om allt är korrekt monterat levererar vi ström till kortet genom att ansluta en högtalare och lämna signalingången okopplad. I detta fall är det tillrådligt att vrida volymkontrollen till lägsta läge så att ingången till mikrokretsen stängs till marken. Vi levererar ström till kortet, lysdioden ska omedelbart tändas. Vrid nu försiktigt volymkontrollen, en liten spricka i högtalaren ska höras, eftersom ingången nu "hänger i luften." Det betyder att mikrokretsen fungerar - nu kan du skicka musik till ingången, till exempel från en spelare, telefon eller dator. Du kan ansluta en sådan förstärkare till valfri högtalare med ett motstånd på 4-16 ohm, ju lägre högtalarmotståndet, desto större är uteffekten respektive värmningen av chipet. Ha en fin uppbyggnad!
Förstärkare på det populära TDA2003-chipet

Titta på videon


Kommentarer (5)
 1. Gäst Sergey
  #1 Gäst Sergey gäster 31 oktober 2018 17:10
  1
  Jag glömde att skriva om effektuttaget.
 2. Gäst Vladimir
  #2 Gäst Vladimir gäster 1 november 2018 11:00
  0
  Fel i kretsen, den andra utgången ska inte anslutas till jord.
  1. BENDER39
   #3 BENDER39 gäster 23 november 2018 01:31
   0
   Här är en annan version av schemat, lite mer komplicerat
   1. Gäst Sergey
    #4 Gäst Sergey gäster 28 december 2018 8:14 p.m.
    0
    Hello. Kan du berätta vilka kedjor som kan undvikas när du använder mikrofoner för en liten subwoofer, vid låga frekvenser. Förutom c1, c2, c4, naturligtvis.
 3. Gäst Sergey
  #5 Gäst Sergey gäster 26 juli 2019 12:17
  0
  När det gäller det första schemat kommer att göra. Utgångseffekten enligt passet är 4 Ohm 5,5 W (en MEN - med distorsioner på 10%) Och 10% är redan hörbar även för döva som UMZCH "låser upp". Faktiskt kommer 2-3 W att spela. Vidareutveckling av TDA 2030.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner