DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Hur man röker fett i en lägenhet
Hur man röker fett i en lägenhet

Du kan skapa hemlagad rökt bacon i ett vanligt kök utan specialiserat rökhus. Jag föreslår en metod som vid vissa punkter överträffar även vanliga rökhus, eftersom endast en handfull träflis krävs och direktkontakt med rök är utesluten.

Rökningsutrustning


För att göra rökning behöver du:
 • gammal onödig panna med ett tätt lock, och ännu bättre, en sovjetisk tryckkokare;
 • aluminiumfolie;
 • grunt platta;
 • 2 metallunderlägg för varma krukor;
 • träflis.

Hur man röker


Hur man röker fett i en lägenhet

För rökning använder jag en gammal sovjetisk tryckkokare, i vilken locket är tätt lockat, vilket helt eliminerar utsläppet av rök. Det är möjligt att använda vanliga krukor och grytor. I detta fall måste du linda in locket med 2-3 lager folie, vilket gör en packning. Detta hjälper också om det finns ett hål i locket för att ånga ska slippa ut.
Hur man röker fett i en lägenhet

För att underlätta ytterligare tvätt av pannan måste ett lager folie läggas i botten. I detta fall kommer askan och cindern att vara kvar på den. Därefter lägger jag en handfull flis från alder eller fruktträd, det är möjligt att applicera en blandning av flis i samma andel. Du kan förbereda bränsle själv genom att klippa en gren med en kniv eller köpa den i en stormarknad. Vanligtvis säljs flis i en avdelning med grillkol och spett. Om saltfisk används måste bränslet blötläggas i vatten i 10 minuter. I det här fallet kommer chips att släppa ut rök längre. Eftersom jag röker kokt fett använder jag torra flisar.
Hur man röker fett i en lägenhet

Ovanpå ett lager folie och flis satt jag en stativ för het. Den är rund, speciellt utvald för pannan, så den läggs rätt på botten. När det gäller användning av en kittel istället för en tryckkokare sjönk stativet helt enkelt på dess väggar, vilket inte är kritiskt.
Hur man röker fett i en lägenhet

Jag satte en platta på den för att samla in smält fett som rinner ner från fettet. Han kan inte komma på chips. Kontakten med fett och bränsle är oönskad, eftersom den resulterande röken kommer att vara helt annorlunda än vad som behövs för rökning.
Hur man röker fett i en lägenhet

Ett andra stativ är installerat på plattan.
Hur man röker fett i en lägenhet

Fett läggs på den.
Hur man röker fett i en lägenhet

På grund av att det ligger på risten, kommer röken att omsluta biten jämnt.
Hur man röker fett i en lägenhet

Jag stänger pannan hårt och sätter på den. Jag öppnar brännaren i högst 5 minuter för att aktivera processen med att smälta träflis. Efter det minskar jag elden till ett minimum för att bara upprätthålla rökutsläpp och hålla den i 20 minuter. När du använder rått saltat fett ska du hålla på hög värme i 15 minuter och i en liten 20-25 minuter, vilket är tillåtet, eftersom i detta fall träflisarna är blötläggna och de kommer inte att antändas.
Hur man röker fett i en lägenhet

Hur man röker fett i en lägenhet

Ta bort pannan från värmen och låt den stå i ett par timmar. Locket får inte öppnas. Under denna tid absorberas röken slutligen i fettet och dess rester kommer att lägga sig till botten. Därefter, när du öppnar locket, kommer det inte längre att vara det. Salo måste kylas för att stelna. Medan det är varmt klipps det dåligt.
Hur man röker fett i en lägenhet

Den resulterande produkten är helt i överensstämmelse med standard varmrökt bacon. Naturligtvis hålls det inte så länge som kallrökt. Pannan passar lite så att du inte kan laga mer än ett kilo i taget, som du verkligen kan äta på en vecka.
Hur man röker fett i en lägenhet

Hur man röker fett i en lägenhet

Förbereda späck innan rökning


 • Innan du röker är det nödvändigt att salta eller koka ister. Den första metoden låter dig få en klassisk produkt, men den kräver, beroende på vilken teknik som används, från flera dagar till 3 veckor. Om du förkokar ister i kryddor kan du röka på samma dag.
 • Den längsta metoden involverar våtsaltning. Den första betningen är klar. Salt tillsätts och upplöses i vattenvolymen som gör att spädet helt kan täckas.Det krävs för att uppnå en sådan konsistens att ett kycklingägg doppat i saltlake flyter snarare än drunknar. Spädet placeras i saltlösningen och pressas ned av lasten. Det lämnas i 2-3 veckor, varefter det tas ut och blötläggas i vanligt vatten under en annan dag.
 • Snabbare är torr betning metoden. Det gör att du kan förbereda ister på tre dagar. För 1 kg av produkten framställs en blandning av 4 tsk salt samt en tsk. röd och svart peppar. En sked med tomatpuré eller juice tillsätts i massan för att få en väl-fastande massa, som är belagd med alla bitar. Salo placeras i kylskåpet i 3 dagar, varefter det tas ut och tvättas från överbeläggning.
 • Om du inte vill vänta i flera dagar eller veckor kan spädet helt enkelt kokas i saltvatten med tillsats av olika kryddor. Koriander, ärtor, kryddnejlikor, dillfrön etc. används. I detta fall kommer röktiden att vara kortare.

Titta på videon


Kommentarer (1)
 1. Gäst farbror Vova
  #1 Gäst farbror Vova gäster 4 november 2018 16:50
  8
  det är bättre att slå in fett i gasväv .... annars blir det bittert

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner