DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Workshop om skapandet av en alpin kulle
Alpine slide master class

Anlagda blommaträdgårdar är alltid en speciell dekor av en personlig tomt. För att skapa ett "bergshörn" räcker det med enkel inspiration, medan jordens storlek praktiskt taget inte spelar någon roll. Du kan utrusta en alpin kulle med dina egna händer på den mest oväntade platsen. Konstigt nog skapas dessa oaser oftast på platser där skräp tidigare har lagrats eller i territorium som inte har behandlats på länge.
Utseendet på klippträdgården förvandlar magiskt platsen. Att skapa en miniatyrkomposition kräver inte stora materialkostnader. Alla element i klippträdgården kan monteras med improviserade medel, men för att landskapssammansättningen som imiterar bergslandskapet ska glädja ögat i många år krävs steg-för-steg-instruktioner för dess skapande.

Vad kan inte vara fel


Med den oberoende skapandet av sten trädgårdar måste vissa regler följas. Framgången för designidén i detta fall beror inte bara på hur grönsaksterrasserna kommer att ordnas, utan också av hur korrekt närheten mellan växterna observeras.
Det antas att de viktigaste invånarna i bergssammansättningen bör vara torka-resistenta opretentiösa växter som inte kräver särskild vård och inte utsätts för stark tillväxt. I samband med detta uttalande bestäms valet av plats för en stenträdgård ofta av ägarens infall, till exempel för att förbättra en fula plats eller att täcka ett ogenligt landskap. Närvaron eller frånvaron av solljus i detta fall spelar inte en speciell roll. Skuggtoleranta växter kommer att överleva var som helst, och när man planterar mer fantasifulla arter, måste en alpin kulle bara vattnas oftare.
När du planerar en trädgårdsrelief är det nödvändigt att föreställa sig visuellt för vilka växterterrasser som skapas. I enlighet med planteringsplanen måste en viss jord appliceras. Om det mesta av designhörnet kommer att bebos av växter med rikligt med grönska, måste du när du lägger nivåer överväga bra dränering.

Arrangemang av den första nivån på en miniatyr alpin kulle


Alpine slide master class

Skapandet av ett bergslandskap innebär konstruktion av en flernivåkomposition, som kommer att baseras på god dränering och en stark konstruktion av planterande terrasser. För dessa ändamål är konventionella bildäck med stor diameter utmärkta. Eftersom däcken i framtiden kommer att fyllas med jord bör de klippa överkabeln.
Alpine slide master class

För att bilden ska se harmonisk ut, bör den nedre nivån fördjupas något. Det första däcket ska begravas i marken med ungefär hälften. Som dränering under däcket är det nödvändigt att lägga olika stenar och strö dem med sand. Det är inte nödvändigt att lägga stenar i själva däcket, eftersom överskott av vatten kommer att gå igenom det nedre hålet utan hinder. Om så önskas kan du fylla botten på tanken med sand, på vilken bördig jord hällas i framtiden.
Alpine slide master class

Förstärkning av klippträdgårdens andra nivå


Nästa steg i byggandet av en alpin kulle på egen hand är att skapa en andra och efterföljande nivåer. Efter att ha kontrollerat att det undre däcket är ordentligt fixerat monteras ett andra däck på det, men med en ganska stor växling. Detta görs för att öka landningsområdet. Beroende på utformningen av klippträdgården kan flera däck behövas.
När den andra nivån har installerats är det nödvändigt att fixa den väl. För att göra detta, fyll alla externa sprickor med sand och spill hela strukturen med vatten.
Alpine slide master class

Alpine slide master class

I detta skede installeras också dekorativa stenar.För att bilden ska se naturlig ut måste designelement placeras på ett kaotiskt sätt.

Sista etappen: placering av dekorativa element, placering av växter


Efter att hela strukturen har monterats och ordentligt fixerats är däcken fyllda med bördig jord. Detta kan vara det översta lagret på jorden, taget på en annan plats eller en speciellt sammansatt blandning av torv och kompostjord. Fyll tankarna så att gummibotten på den alpina kullen är helt dold från nyfikna ögon.
Alpine slide master class

När marken fylls måste den periodvis släppas med vatten för att utesluta bildandet av tomma håligheter.
Planteringen kan påbörjas nästan omedelbart. De övre nivåerna kan befolkas av högre arter, till exempel barrträd. Även krypande växter ser bra ut på toppen, som i framtiden kommer att imitera en strömmande grön ström.
Lågväxande växter bör placeras på de nedre nivåerna eller vid foten av den alpina kullen. Vid basen av stora stenar kommer lökarter, primroser och mossor att se bra ut. För att den dekorativa ön ska glädja ögat under sommarsäsongen är det nödvändigt att välja växter på ett sådant sätt att de i sin tur ersätter varandra.
Alpine slide master class

Till exempel på våren kommer bilden att dekoreras med lökar: tulpaner, påskliljor, krokusar, och under sommarmånaderna kommer klippträdgården att glädja blomningen av ettåriga, som:
  • petunias,
  • ringblommor,
  • viola,
  • nasturtium.

Miniature rock trädgårdar ser också ut fantastiska växter med dekorativa blad: coleus, cineraria, geyhera. Om blommearrangemanget består av ettåriga, måste landskapet ordnas om varje år. De som inte har tillräckligt med ledig tid att arbeta på en personlig tomt, rekommenderas att fylla klippträdgården uteslutande med fleråriga arter. I detta fall kommer landskapsvården att reduceras till periodisk beskärning av odlade växter och beskärning av torra blommor.
Alpine slide master class

Som en extra dekoration av klippträdgården kan du använda olika vaser, snygga flaskor och ovanliga hushållsartiklar. Även på bilden kan du installera självantändande lampor som lyser upp landskapet i mörkret.
Alpine slide master class

Efter att ha läst denna guide kommer frågan hur man gör en alpin kulle med egna händer verkar för många inte så svårt. Om du har till hands opretentiösa apparater, utan hjälp av designers, kan du skapa ett underbart hörn med minimala fysiska kostnader och arbetskraftskostnader. Det är emellertid värt att notera att något växtlandskap kräver viss omsorg, och därför, för att det skapade mästerverket ska behålla sitt estetiska utseende under många år, glöm inte att korrigera det i tid.
Alpine slide master class
Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner