DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Släde från en plastfat
Plastfatsläde

Att göra dig själv till en klassisk släde enligt alla kanoner kommer att vara ganska svårt och kommer att ta mycket tid. Och när det gäller kostnader kan det flyga ett ganska öre.
En annan sak är en icke-standardprodukt, som vad gäller tillförlitlighet, kapacitet och säkerhet inte kommer att ge till fabriksenheten. När du gör slädar med dina egna händer kan du hitta den ursprungliga designen, vara kreativ när du skapar varje element och operation, komma med några alternativ. Som ett resultat kan du få ett riktigt mästerverk, som inte tar så mycket tid, arbetskraft och pengar.
Naturligtvis kommer barn att bli särskilt glada över hemlagade produkter. Vilken glädje ett helt företag rusar på en sådan släde från en kulle - en obeskrivlig, hisnande, härkomst som kommer att vara kvar i ditt minne under lång tid! Så vad behövs för detta?
Plastfatsläde

Nödvändiga material och verktyg


För vår idé är billiga material och ett verktyg som inte är för komplicerat att använda:
 • en 200-liters plastfat;
 • en träbalk med en sektion på 38 × 89 mm och 30 × 70 mm;
 • skruvar eller träskruvar med en bred hatt;
 • syntetisk sladd eller tunt rep;
 • lack och målarpensel;
 • antislipmaterial (till exempel gummierad golvmatta);
 • paraffinvax;
 • gasbrännare;
 • metall kvadrat;
 • borr med 2 borrar med en diameter på 7/8 och 1/2 tum;
 • bandsåg;
 • handskruvmejsel eller skruvmejsel.

making


Vi börjar med att överväga de element som bestämmer designen, i synnerhet storleken på en bergssläde.

Huvuddelarna i släden


Plastfatsläde

En glidyta med en bredd av cirka 560 mm kan skäras från en standardplastrumma, vars ytterdiameter är 580 mm. En vändning av en sådan cirkel ger längden:
C = πD = 3,14 × 580 = 1820 mm.
Om den främre böjningen tar cirka 300 mm, kommer den horisontella delen att vara cirka 1520 mm, vilket är tillräckligt för att rymma 3-4 barn. De angivna måtten anges när arbetet fortskrider på släden.
Priset på en ny 200-liters fat är ungefär 2100 rubel, en begagnad kapacitet kan man säkert köpa för 500 rubel eller billigare. Om något oljigt lagrades i det, kan det lätt tvättas med tvättmedel. Ibland lagras de i sådana fat. Då är behållaren ren som standard.
För sidelementen på släden väljer vi 2 torra träämnen med en sektion på 38 × 89 mm och en längd på cirka 1530 mm från ek, björk, lönn, etc. De främre tvärelementen kan vara gjorda av 2 ämnen med en sektion på 30 × 70 mm och en längd på 560 mm.

Fatmarkering och verktyg för detta


För att klippa den glidande basen på släden måste du markera sidoytan på plastfat. För att göra detta behöver vi en hemgjord tjockare. Det kan tillverkas av ett styvt träblock med en längd på ⅔ av behållarens höjd.
Efter att mäta höjden på trumman och den valda bredden på släden (560 mm) markerar vi en plats på tjockare och borra ett hål för markören. Till dess övre ände fäster vi säkert begränsaren, som kommer att glida längs locket och botten av fatet, och markören drar två cirklar. Det återstår bara att rita en vertikal linje mellan dem.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Fatskärning


Referenspunkter för skärning är hålen vid konvergenspunkter för markeringslinjerna gjorda av en 6 mm borr. Det mest praktiska för att skära fat är en pussel, även om du också kan använda en kvarn.
För att hålla fatet styvt ska du först klippa det i cirklar, separera området på locket och botten, och först sedan mittdelen av arbetsstycket i en vertikal linje.
Kanter kan behandlas något med en fil på ett träd eller med en vass kniv för att ta bort ojämnheten som är kvar efter skärning.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Räta ut ett plastämne


Arbetsstycket, som representerar den mittre delen av trumman, ska rätas ut och insidan bör vändas utåt, eftersom det är jämnare jämfört med utsidan.
Ofta på plastfat gör förstyvningar med ett utsprång utåt. När insidan böjer sig mot snön spelar dessa längsrännor samma roll som på glidytorna på skidor eller snowboards. De ger slädesresestabilitet.
För att räta ut arbetsstycket lägger vi ut det på en plan yta och trycker på det på flera ställen med tegel eller hinkar med vatten, och lämna det ett tag. Då kan arbetsstycket vridas i motsatt riktning och även hålla i detta läge under en tid. Som ett resultat av dessa manipulationer kommer hon att räta tillräckligt. Mindre oegentligheter kommer att tas bort i efterföljande operationer.

Element för en släde i trä


Som vi redan bestämde i steg nr 1, behöver vi två träblock med en sektion på 38 × 89 mm och en längd på 1524 mm (slutstorlek). Sidokraftselement kommer att göras av dem, vars roll i konstruktionen av kälke är inte mindre viktig än glidytan.
Vi kommer också att behöva två stänger med en sektion på 30 × 70 mm och en längd på 560 mm. Vi kommer att installera en i den främre botten mellan sidoväggarna för att ge styrka hela strukturen, och den andra i slutet av den böjda delen av plasten. Ändarna på sladden passeras genom den för att transportera släden. Dessutom kommer noderna på plankans utsida att säkerställa konstanten hos böjningen av frontänden.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Sidobjektbehandling


För en bättre glid i snön måste dessa trädelar vara rundade framför. För att göra detta kan du klippa ut en mall från tjock kartong, fästa den på brädet och rita en markör runt den.
Samma måste göras på baksidan, men i mindre storlekar. Detta gör att du kan dra canvasen till staplarna så att den inte bromsar rörelsen.
Vi klippte av markeringarna med en bandsåg eller planerar noggrant med en skarp snickare och slutar slutligen filen med trä.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Markera hål för pennor


Antalet handtag på varje sida kan vara olika. Vi bosatte oss på tre. Alla sätt är lämpliga för deras märkning:
med hjälp av en mall - en träbalk med släta ändar, vars längd är proportionell mot avståndet mellan hålen för handtagen;
med hjälp av en metall linjal och markör.
Plastfatsläde

Borra hål för handtag


För att göra detta behöver du en borr och två borrar: en med en diameter på 22,2 mm, den andra - 12,7 mm. I detta fall väljs den syntetiska sladdens eller det tunna repets diameter lika med 9,5 mm.
Först borrar vi 2 stora hål på arbetsstyckets yta till ett djup av 25,4 mm vertikalt under varandra och lämnar en bygel mellan dem ungefär lika med diametern på dessa hål. Sedan, från sidan av den övre änden, borrar vi hål med en mindre borr tills stora uttag är anslutna till varandra.
Vi gör exakt samma hål och drar oss tillbaka från brädans framkant med 152 mm. De kommer att behövas för att passera linorna som håller släden fram med sina knutar och fungerar som en bogserbåt.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Efterbehandling på trädelar


För att trädelarna inte blir våta när de kommer i kontakt med snö, bör de täckas på alla sidor med flera lager uretanlack med en liten pensel, följ instruktionerna på burken.
Efter att nästa skikt av lack har torkat kan det behandlas lätt med sandpapper nr 220 för att avlägsna grovhet och sack. Resultatet är mycket släta ytor.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Förbättra utseendet


Du kan göra blå ränder längs sidoelementen. För att göra detta ska du täcka hela ytan med tejp, med undantag för bandets kontur. Så att färgen inte läcker under tejpen kan den beläggas med färglös lack.
Det återstår bara att spraya blå sprayfärg i flera lager och ta bort skyddsfilmen. Tydligheten hos remsans kontur är oklanderlig.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Hantering och bogserbearbetning


Vi tillverkar ämnen för pennor med en längd på cirka 610 mm från en flätad syntetisk sladd med en diameter på 9,5 mm. För att göra det lättare att arbeta markerar vi skärpunkterna genom att linda ett smalt tejp och vi utför skärningen med en snickarkniv mitt i tejpen.
För bogserlinan använder vi två sladdar med en längd på cirka 1520 mm. På alla ämnen på ena sidan knyter vi en knut med tång. För pålitlighet kan komponenterna smörjas med superlim före installation i uttaget, men detta är inte nödvändigt.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Placera handtag och bogserade rep på plats


I steg 8 har vi redan förberett ett system med hål för handtag och bogserrep. Dra den fria änden av sladden genom ett stort hål i ett litet och dra upp det kraftigt så att knuten dras åt ytterligare och sitter på sin plats. Tryck sedan samma ände uppifrån in i det lilla hålet tills det visas i det stora. Vi drar ut den och knyter en knut. Nu räcker det att dra upp handtaget så att båda noderna stärks och tar sin plats.
Vi gör samma sak med två rep utformade för att hålla framsidan av släden och bogseringen.
Plastfatsläde
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Framkantfäste


Denna tvärgående balk ger släden en styvhet, hjälper till att bibehålla främre änden, stöder bogserrep och fungerar till och med som ett medel för att kontrollera släden.
Det appliceras på plasten från utsidan, förborrade i flera hål i förväg och fixeras med skruvar 15 mm långa. Det finns redan 2 hål med en diameter på 12,7 mm på sidorna på denna balk för att hoppa över bogser repet.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Montering av sidostänger på en glidande yta


För en solid anslutning av huvuddelarna i släden läggs sidoräcken på snickbockarna, en tunn antislipduk placeras på dem och allt är täckt med glidplast.
Då är det nödvändigt att markera platserna för åtdragning av skruvar med en längd av 40-50 mm med ett brett huvud. Installationssteg - 115-120 mm, förhindrar skruvar från att komma in i hålen för handtagen och bogserledet.
Vi vrider skruvarna från mitten till kanterna. Detta kommer att jämna ut de sista små tvärgående bulorna på plastisk basis. Skruva i nästa skruv och stäng alla delar med varandra.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Framstråleinstallation


Det är fixerat i en vinkel på grund av att plastytan börjar böjas på denna plats. Denna stång är fäst från ändarna med tre starka skruvar 75-80 mm långa på båda sidor. Framför beslags det på 9-10 platser med skruvar 40-50 mm långa genom en plastböjning.
Denna balk ger släden i sidled stabilitet, vilket förhindrar att sidelementen rör sig utåt eller inåt. Det stärker också den böjda delen av plastbanan, som upplever stora belastningar.
Plastfatsläde

Bogsering av installationen


Halvor av dragkanter passerar genom sidohålen i den övre stången. Beroende på var vi knyter knutarna, kommer framsidan av fjällsläden att höjas och krökas. Ändarna på linorna är anslutna, och ett bogserrep uppnås.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Ett annat alternativ för installation av en halkfri matta


Den första och mer framgångsrika versionen av dess fästning beskrivs i steg 14. Om du glömde att sätta den, kan antislipbeläggningen skäras på plats och limmas från insidan på plasten med lim som är lämpligt för dessa material. Annars på bar plast, efter att ha fått snö på det, kommer det att finnas ganska mycket.
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

vax Behandling


Vax förbättrar glidningen av plast i snön. Gnugga noggrant hela glidytan, särskilt skruvhuvudet, med en bit av detta material. Värm sedan upp den vaxbehandlade plasten med en gasbrännare så att vaxet fördelas jämnare över ytan och in i skruvarna. Det är lämpligt att göra denna operation före varje skidåkningsdag. Resultatet är fantastiskt!
Plastfatsläde

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Förbättringar och tips (istället för en slutsats)


Efter att ha analyserat det gjorda arbetet visade det sig att designen kan slutföras och förbättras. Låt oss ange dem i avhandlingens ordning:
 • Du kan skapa en halvcirkulär skaft;
  Plastfatsläde

 • istället för 28 stora, öppna hål på sidoelementens sidor, kan du göra 14 kombinerade hål - breda underifrån med 1/3 av balkens höjd och smala från ovan;
 • järnmetaller skruvar byts bäst ut med galvaniserat eller rostfritt stål;
  Plastfatsläde

 • en viss vågighet i glidytan är inte hemsk, eftersom när flera personer sitter i släden, släcks den ut med sin vikt;
 • du kan sätta fler tvärskenor för ökad styrka och till och med sittplatser för bekvämlighet, men det gör produkten tyngre.Låt alla välja vad han gillar.

Plastfatsläde

Plastfatsläde

Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner