DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Lampan" Ambient Light "
Lätt omgivning

För ett år sedan presenterade jag min systerdotter med en projektor av stjärnhimlen. Under den svarta övre kupolen på denna lampa finns tre eller fyra svartvita lysdioder som genom de transparenta områdena i den svarta kupolen projicerar godtyckliga figurer (jag har månar och stjärnor) på väggen och taket.
I mitt fall fanns det fyra halv-watts LED: röd (röd), grön (grön), blå (blå) och separat vit (vit). Projektorn är utrustad med LED-omkopplingslägen, vilket gör att de kan bilda ytterligare färger och nyanser genom att slå på dem annorlunda.
Dessutom är ramen, i vilken en svart halvklot med transparenta mönster är fixerad, motoriserad och kan rotera runt en vertikal axel.
Även om jag tror att mitt köp var ganska framgångsrikt, och som en färdig enhet, rättvisar den köpta lampan sina $ 8, föreslår jag att det inte är värre att montera lampan med dina egna händer, och i vissa avseenden är det mycket bättre än vad jag köpte för ett år sedan.

Lamptillverkning


plafond


Det kan till exempel vara klara matta sfärer från gatulampor eller sfärer från granulär polystyren - det här alternativet skulle vara bäst, men det hade jag inte heller.
Jag har förberett:
  • - PVA-lim;
  • - boll av tunn gummi;
  • - smal pensel;
  • - en liten skruvmejsel;
  • - en sprutpistol med mycket fin finfördelning av vatten;
  • - en sjätte rull med tvålagers pappershanddukar;
  • - stå i form av en torus, vilken som helst.

Lätt omgivning

Eftersom handduken är tvåskikts måste lakan delas upp. Denna version av lampan är inte den första, och den här gången bestämde jag mig för att en tunnare nyans skulle se mer lönsam ut, och dessutom skulle den absorbera mindre ljus.
Om möjligt riva lakan med handdukar i kaotiska strimlor, var inte lat. Typ beror på detta och om fogarna är synliga på takytan.
Ställ bollen på ett stativ, fukta ytan med en sprayflaska och lägg det första lagret pappersrester med en överlappning.
Lätt omgivning

Ett hål bör formas i det framtida taket och lämna fritt utrymme för det.
Lätt omgivning

Se till att papperet fuktas jämnt, låt vårt första skikt torka lite och börja applicera PVA-lim
Lätt omgivning

Lägg sedan ett andra pappersskikt. Applicera lim med breda tangentiella penseldrag. För att undvika smuts och inte smutsa fingrarna, använd en skruvmejsel (eller en lans, spatel, palettkniv) för att hålla pappersbitar på plats.
Lätt omgivning

Låt det andra lagret ta tag i en timme eller två, och applicera på samma sätt det tredje lagret, som är ovanpå, fixera med ett annat lager av PVA-lim.
Lägg ett pappersark mellan bollen och den ringformade basen och lämna sfären ensam en dag.
Lätt omgivning

En dag senare klippte jag ett fönster i bollen:
Lätt omgivning

Och han tog försiktigt bort den från pappersfären:
Lätt omgivning

Stärka omfattningen


Denna gång, till skillnad från den tidigare, bestämde jag mig för att stärka sfären från insidan. För att göra detta behövde jag ett transparent lim från en hårdvarubutik. Jag vet inte hur det kommer att vara med dig, i sin sammansättning finns det en enda rad "vinylacetatsampolymerer".
Lätt omgivning

Jag hällde in i sfären en femtedel av en halv liters flaska lim och roterade sfären, fördelade limet jämnt på innerväggarna. Så snart limet nådde nacken, satte jag sfären ovanpå den tomma yoghurtförpackningen och lämnade fodralet en annan dag.
Lätt omgivning

Nu bör transparent lim appliceras, med början från sfärens halsöppning i en spiral nedåt - detta kommer att vara det mest enhetliga sättet, så snart limet når sfärens ekvator, sätter sfären på stativet och hela strukturen på tidningen.
Överskottslim kommer att droppa och härda.Om det finns hål i limbeläggningen någonstans, dra åt det närliggande limskiktet med en spatel eller änden av en kniv.
Lätt omgivning

Skär av de frysta flödena och dropparna efter en halv dag, med ett rakblad. Vänd sfären 180 grader och applicera lim på den tidigare rena övre norrpolen av sfären.
Låt limet härda helt i minst 24 timmar.
Lätt omgivning

Allt, taket är klart, gå till stativet.

stöd


Tillfället hade de i mitt garage fyra ringar av ett material som liknar en syntetisk ”lera” som stelnar efter värmebehandling. Men som ett sådant stativ kommer alla objekt som liknar en bagel att göra. Han kom upp och såg en tjock gren med lämplig diameter. Dessutom kan ett sådant stativ gjutas från epoxiharts eller från gips blandat med PVA-lim. Av ditt val.
Lätt omgivning

För en elsladd borrade jag ett genomgående hål i slutet av stativet och slipade själva stativet.
Som skär har jag klippt ut flera cirklar från kartong. För att rädda dem klippte jag samma muggar från skumpolyeten. Jag ville inte röra mig med skummet, men korken kan klippas ur det.
Jag klippte en separat cirkel från en bit linoleum och i tre kartongcirklar klippte jag vertikala spår för att fixa det framtida kretskortet.
I en limmad smörgås klippte jag ut triangulära sektorer för fri passage av strömkabeln.
Lätt omgivning

Som framgår av bilden nedan kommer kretskortet att sticka ut ovanför stativets yta, detta görs avsiktligt för mer jämn belysning av taket från insidan.
Lätt omgivning

Den elektroniska delen av lampan


Förutom kretskortet behövde jag trettio bitar av de så kallade långsamma blinkande lysdioderna och trettio strömbegränsande motstånd på 470 ohm vardera.
Lätt omgivning

Monteringsprocessen är lite monoton. Fjorton dioder är belägna på den ena kanten av kretskortet, fjorton på den andra och två på änden.
Eftersom vi inte är engagerade i industriproduktion, utan bitvis - försök sedan =)
Lätt omgivning

Även om alla lysdioder startar samtidigt eller på olika sätt når de redan på femtonde sekunden.
Lätt omgivning

Jag satte in en vanlig strömbrytare i nätsladden och lödde USB-kontakten i den andra änden, lampan kan drivas från valfri enhet med en USB-port.
Lätt omgivning

På baksidan av stativet limmade jag fem halkskyddskuddar snidade från en tömd boll.
Lätt omgivning

Efter att ha lagt taket på plats är det dags att beundra resultatet.
Lätt omgivning

Lätt omgivning

Framför allt är det resulterande omgivande ljuset (Ambient light) liknande vissa satelliter i Saturnus.
Lätt omgivning

Och ibland till Jupiters månar.
Lätt omgivning

slutsats


Det viktigaste är arrangemanget för belysning av taket. I en köpta lampa (bortsett från bara vit) används tre källor för monokrom strålning i det optiska intervallet - totalt sett är detta en RGB-triad, i min version finns det trettio sådana triader.
I den köpta lampan finns det flera algoritmer för att styra LED-triaden och de är begränsade av alternativ, i min version har varje LED sin egen slumpmässig generator, vilket garanterar att unikhet är att byta kristaller i minst tjugo minuter.
Även om separata monokroma lysdioder används i den färdiga projektorn, finns det lysdioder som teknologiskt kombinerar tre.
Varje kristall kan styras oberoende av motsvarande elektroder. Och det verkar för mig att jag såg lampor monterade på sådana hybrid-lysdioder.
De lysdioder som jag använde är självstyrda, det är inte möjligt att ändra kristallomkopplingsalgoritmen, men det är inte heller nödvändigt.
Färgbilden som skapas av trettio oberoende slumptalgeneratorer är många gånger rikare och mer attraktiv än med någon köpt lampa.
Och naturligtvis är detta tillfredsställelse från det utförda arbetet.

Titta på videon


Jag accelererade videon flera gånger.
Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner