DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Hur man byter ut en kran utan att blockera vattnet
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Ofta finns det ett behov istället för en gammal kran, som har upphört att hålla vatten, för att sätta in en ny kran i vattenhöjningen. Det verkar som om det inte bör vara några problem: du stänger av eller stänger av beslag med en kvarn, elektrisk eller gassvetsning, och du skruvar eller svetsar en ny analog på sin plats.
Ja, det kommer att vara så, om det finns en möjlighet att stänga av vattnet med en annan kran eller ventil. Men oftast är de inte det, och om det är så har de länge misslyckats och uppfyller inte sina direkta funktioner, det vill säga de håller inte vatten. Ibland, som ett resultat av många ombyggnader av en byggnad, förändringar eller ombyggnader, är det möjligt att deras plats till och med har glömts bort eller det visade sig vara helt otillgängligt.
Det verkar som om situationen har skapat en hopplös situation. Fortala dock inte. Nu kommer vi att försöka genomföra våra planer med hjälp av enkla och prisvärda verktyg och material och ändå installera en ny produkt istället för den gamla kranen.

Begagnade material och verktyg


För detta arbete behöver vi följande verktyg och material:
 • en justerbar skiftnyckel för att vända ut den gamla, gamla kranen;
 • skiftnyckel eller nyckel av lämplig storlek;
 • klämma (ett rörstycke med en gänga i ena änden);
 • FUM-band;
 • speciell anordning för att blockera vatten i stigarens avlopp;
 • bulgarian;
 • svetsmaskin;
 • ny kran.

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Rörtätningsfixtur


Det är förmodligen nödvändigt att kort beskriva anordningen för att stänga av vatten och dess funktion. Det är en tapp, i den ena änden som en ventil gjord av elastiskt material är fixerad - en bit gummislang, på den andra - en mutter är lindad. Och mellan dem är ett rörstycke, där stiftet fritt kommer in. Längden på röret ska vara kortare än delen av tapparna från ventilen till ungefär mitt i gängan, så att det efter montering av anordningen på rätt plats är möjligt att dra åt muttern på tappen och därigenom komprimera den elastiska ventilen och täta det ringformade mellanrummet mellan det och stigerörets innervägg.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Tryckkranbytesprocess


Eftersom det inte var möjligt att stänga av vattnet hölls det knappast under tryck av en gammal kran, vilket kan ge en ännu större läcka när som helst. Det är nödvändigt att agera mycket snabbt och mycket önskvärt tillsammans.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Det bör vara så snabbt som möjligt, använd en justerbar skiftnyckel, skruva av den använda kranen och sätt in den, övervattna vattentrycket, i tappanordningens kran till önskat djup.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Han stängde av kranen, trycket steg.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Vi sätter i enheten.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Håll det sedan i röret och använd en skiftnyckel för att dra åt muttern på fixturstången tills vattnet slutar att rinna från gapet mellan stålprocessen och fixturen.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Nu kan du, utan rädsla för läckor, skära bort en del av kranen med en kvarn. Dessutom måste klippplatsen planeras så att den inte når sektionen där anordningens ventil tätar stigarens utlopp. Efter fullständig avskiljning bör ett rörstycke avlägsnas försiktigt utan att påverka fixturen.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

För att föreställa sig hur den nya kranen kommer att placeras på röret kan den provas på plats genom att placera lammet ovanför, sida eller botten för att bestämma det mest praktiska läget under drift.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Nästa steg är mycket ansvarigt: det är nödvändigt att svetsa grenen till grenen med elektrisk svetsning, till vilken vi senare skruvar en ny kran. Innan du svetsar kan du använda en metallfil för att göra en liten avfasning för att få en tillförlitlig anslutning i slutet av det kapade röret. På enheter är det vanligtvis redan tillgängligt. Detta gör att svetsen kan ligga väl i det formade urtaget och säkerställa anslutningens kvalitet, täthet och tillförlitlighet.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Efter att kammen har svalnat bör den lindas i riktning för skruvning, dvs flera lager av FUM-band, medurs. Detta kommer att öka tätheten för den nya kranen på drivenheten och tätheten i korsningen. Skruven måste skruvas på med en hand, långsamt och försiktigt, speciellt först, för att komma in i tråden och inte riva den av misstag. I slutet kan du göra en åtdragning med en nyckel, men i en liten vinkel.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Så byter du kranen utan att blockera vattnet

Efter den slutliga installationen av en ny kran är det dags att skruva loss tätningsanordningen. Det är nödvändigt att använda en skiftnyckel för att lossa muttern och skjuta lätt stången mot stigaren för att frigöra det elastiska elementet i längdriktningen, vilket gör att den kan förlängas, och samtidigt minska i tvärsnitt. Nu tar vi utan dröjsmål ut enheten, svänger den från sida till sida och stänger snabbt den nya ventilen. Arbetet slutförts framgångsrikt.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

slutsats


Enheten för tätning av rör bör kontrolleras före användning, särskilt om den inte har använts på länge. Det elastiska elementet som fungerar som en ventil bör inte ha sprickor och vindar. Gängorna på axeln måste rengöras för damm, smuts, rost och smörjas med lite olja. Kör sedan muttern flera gånger från slut till slut.
I stället för FUM-tejp är det att föredra att använda en universal nylonkabel impregnerad med en speciell tätningssammansättning för att täta tråden mellan drivenheten och kranen. Den är mer pålitlig, inte rädd för kyla och värme, inte försvagad av vibrationer.
Så byter du kranen utan att blockera vattnet

På detta sätt rekommenderas det inte att byta kran i stigaren med varmt vatten. Och i allmänhet, om du har åtminstone någon möjlighet att blockera stigaren, bör du använda den och bara använda den här metoden som en sista utväg.

Titta på videon


Kommentarer (31)
 1. Gäst Alex
  #1 Gäst Alex gäster 15 oktober 2018 1:06 p.m.
  14
  På detta sätt har jag redan bytt ventiler på stigerören.
  MEN!
  En mycket viktig punkt. Det är nödvändigt att ha en anordning - en borr eller en kvarn (jag hade en kvarn) för att rengöra rörets insida från saltavlagringar. Särskilt i hallen. vatten. Annars kommer den här enheten att överraska dig genom att vägra att klättra in i det odlade röret, från vilket vatten strömmar.
 2. Nikitos
  #2 Nikitos gäster 15 oktober 2018 14:03 p.m.
  3
  Enheten är mycket nödvändig och intressant, det är synd att jag inte visste om detta förut. Tack!
 3. Gäst Igor
  #3 Gäst Igor gäster 15 oktober 2018 18:10
  2
  Tyskarna har en enhet som fryser vattnet i röret, så att du kan göra olika manipulationer med det (röret). Sanningen är mycket dyr.
 4. Alexander Zubarev
  #4 Alexander Zubarev besökare 15 oktober 2018 18:21
  3
  Ingenting behövs, inte elektrisk svetsning, inte apparater och annan skräp. Endast en bit gummihylsa med en sladd behövs, på vanligt språk en slang i rätt storlek. Du hittar alla butiker av gummiprodukter eller i reservdelar för lastbilar och jordbruksmaskiner.
  Under många år har vi reparerat ång- och vattenuppvärmningsrör med sådana hylsor, och resultatet är alltid utmärkt, snabbt och pålitligt.
  Vem tvivlar, låt honom komma ihåg att sådana slangar finns i kyl- och värmesystemen i alla bilar, och kylmedietemperaturen där är exakt densamma, upp till 110 grader.
  1. Nikolai Rombaev
   #5 Nikolai Rombaev gäster 18 oktober 2018 01:49
   1
   Så vad? Kommer en kran att hänga på den här slangen? Om du rekommenderar, skriv i detalj.
 5. al0253
  #6 al0253 gäster 15 oktober 2018 19:14
  0
  Så de gör det bara. Mustasch i "sputum", allt i leran ...
  Det finns en speciell tee med en tätning installerad runt röret.
  Sätt en tee, skruva på en kulaventil genom hålet i kranborren en tätning med en handborr och en borr med en borr som är något mindre i diameter än hålet i bollen. Så snart borren, när den tas bort, passerar kranen, så stäng den och ... det är det.
  1. Vitali
   #7 Vitali gäster 27 januari 2019 19:29
   0
   Rådet. Böjd klämma är inte alltid bra. 1) Det är möjligt att installera endast på ett "nytt" rör. 2) Under åren, försvagas. Packningen under den blir värdelös. På en varm pipeline är tiden många gånger mindre. )) Det bästa alternativet i detta fall är att erbjuda elektrisk bågsvetsning med alla brandsäkerhetsåtgärder. Och vid borrning är det mer praktiskt att använda en elektrisk borr. Innan man borrar ett hål dras en gummipannkaka med en diameter större än stoppkranen tätt på borran. Efter borrning drar assistenten stickproppen från uttaget (eller på annat sätt att stänga av strömmen). Dra därefter ut borran och stäng av kranen. Ta på dig gummistövlar och ett gummiförkläde innan du börjar arbeta. I slutet, behandla svetssömmen och sektionerna av den intilliggande rörledningen med ett korrosionsmedel. Många gånger (över 20 år) övade han personligen. För hela tiden inte ett enda klagomål. Det är mycket praktiskt för att ansluta till den befintliga rörledningen för privata byggnader (semesterbyar) där det finns en centraliserad vattenförsörjning.
  2. Vitali
   #8 Vitali gäster 27 januari 2019 8:04 p.m.
   0
   Förresten skärs rörledningar för nybyggda centralvärmestationer på detta sätt. Endast diametrarna är olika. För borrning används speciell fabriksutrustning. Men de är ganska dyra och finns i stora byggföretag. Koppla inte bort hela stadsblocket eller distriktet.
 6. Gäst Nikolay
  #9 Gäst Nikolay gäster 15 oktober 2018 8:25 p.m.
  5
  Skruva bara loss den gamla kranen och på sin plats vindar den nya öppna kranen, sedan stäng kranen och det är det.
 7. AG
  #10 AG gäster 16 oktober 2018 03:34 kl.
  6
  Min rörmokare kom bara med torr is och en kartong, gjorde några snitt på lådan så att det skulle tillåtas att hälla is "runt" röret och efter cirka 15 minuter, när vattnet i röret frös (trycket är cirka 100 psi), ersatte det bara den gamla kran.
  1. Vitali
   #11 Vitali gäster 27 januari 2019 17:55
   0
   Allt är bra och rätt. Endast med avseende på relativt nya rör och för allt att det finns en rädsla för rörbrott under avfrostning.
 8. Gäst Sergey
  #12 Gäst Sergey gäster 16 oktober 2018 06:51
  5
  och jag ringer bara svetsning med rörmokaren och de gör allt snabbt rent och snyggt
 9. Gäst Dmitry
  #13 Gäst Dmitry gäster 16 oktober 2018 11:32
  0
  Far mala en bit trä under rörets innerdiameter. Han hamrade i hålet grunt men fast (övervinner flödet av vatten). Ovanpå ett trästycke skärdes en tråd direkt på röret. De tog fram ett träslag. Skruvad öppen kran. De stängde den. Det är allt. Det är fortfarande värt det.
 10. Gäst Vlad
  #14 Gäst Vlad gäster 16 oktober 2018 12:38
  3
  Tejpen lindas moturs. Kranen började snurra från det tredje försöket, även om det var möjligt att spola tillbaka.
  1. Athos
   #15 Athos gäster 17 oktober 2018 04:05 p.m.
   1
   säkert så jag också märkt sorg rörmokare
 11. rörmokare
  #16 rörmokare gäster 17 oktober 2018 10:45
  18
  Som professionell med 35 års erfarenhet kommer jag att berätta vad du vill, jag ser vad du kommer att göra om trycket i systemet är från 7 till 10 atmosfärer, det maximala är möjligt där trycket är inom 1-2 atmosfärer, hur många gånger dina drömmar klättrade upp i stigerören - konsekvensen är översvämmade lägenheter, till vilka han har otaliga gånger bevittnat, och ytterligare ett ögonblick, och om du stöter på ett nedsläppt rör, i halsen för sådana råd att jag känner att nödarbetarna kommer att få mer arbete från sådana "kloka män"
  1. Vitali
   #17 Vitali gäster 27 januari 2019 18:05
   0
   Det är rätt. Dessa är bytips. Eventuell läcka elimineras med elektrisk tejp.
 12. Gäst Vasily
  #18 Gäst Vasily gäster 17 oktober 2018 12:13
  0
  Du kan inte svetsa flänsen utan bara klippa tråden på röret. Och det kommer att vara bra och vackert.
 13. Evgeny Guryevich
  #19 Evgeny Guryevich gäster 17 oktober 2018 17:03 p.m.
  7
  Att döma efter hur "svetsaren" drog på ett gängat bröstvårtor (skrapan har gängor i båda ändarna - långa och korta) - att han borde klippa tråden: moderna hållare för rörmaskiner på en sådan plats skulle göra det möjligt att göra detta fritt.
  Endast med hänsyn tagen till stigerörens och grenens antikhet, den senare från vridning vid gängning (som vid skruvning av den gamla kranen!) Bör den andra personen hållas fast med en rörnyckel - annars kan det gå sönder.
  Och i allmänhet - svetsarbete på OLD och NOT ZINC-rör kan endast anförtros en GAS-svetsare: varken färg eller rost eller avlagringar inuti röret stör den acetylen-syre-lågan för högkvalitativ svetsning av fogen: allt detta bryts bort från uppvärmning och blåses bort av trycket från syrgasstrålen, frigör metallkant för en högkvalitativ söm.
  Under ELECTROWELDING (det är mer bekvämt att laga mat i en trångt halvautomatisk maskin!) Allt detta måste rengöras mekaniskt, samtidigt som det riskerar att bryta det gamla röret i sin svaga punkt ... Dessutom för gassvetsning, till skillnad från andra typer, otillgängliga punkter för högkvalitativ rumpsvetsning praktiskt taget ingen rörledning.
  1. måste duplicera stoppventiler
   #20 måste duplicera stoppventiler gäster 16 november 2018 14:12
   0
   det finns all folie, du måste löda från närmaste tråd till plastlödet
  2. Vitali
   #21 Vitali gäster 27 januari 2019 18:42
   0
   I allmänhet är allt sant. Jag vill komplettera det. Förstå mig. 1) Vattenstålrör är tillverkade i galvaniserad version. Värme- och gasförsörjningssystemet i den "svarta" (naturliga) versionen. 2) Enligt många SNiP-apparater används elektrisk bågsvetsning för rör med en diameter på minst 2 tum. Mindre diametrar utförs med en gängad eller spännanslutning (en zinkbeläggning bränns ut från svetsning). 3) Jag kommer inte ihåg från vilket år, men det finns en upplösning av GorStroy att det är förbjudet att använda elektrisk bågsvetsutrustning i bostadshus.
 14. Gäst Dmitry
  #22 Gäst Dmitry gäster 18 oktober 2018 1:15 p.m.
  5
  Om du har parkett eller laminat - adjö till golvet. Om det är något fel med röret eller med en "fixtur", adjö till reparationen vid hela ingången underifrån. De kommer att ge råd nu, och sedan kommer någon att upprepa, men mindre framgångsrikt.
  Bara frysning! Om det verkligen inte finns något sätt att stänga av vattnet.
  1. Sergey K
   #23 Sergey K besökare 26 oktober 2018 12:49
   0
   Vad finns det människor som lägger laminatet på platserna där rören är i lägenheten? Hittills har jag bara sett brickor (eller originalskyddet :) i badrum och toaletter, och i köket finns också linoleum. ;)
 15. Vasya
  #24 Vasya gäster 19 oktober 2018 16:26
  4
  Allt är coolt, men bara delitanter använder fumbandet!
  1. Sergey K
   #25 Sergey K besökare 26 oktober 2018 12:51
   0
   Vad är ditt alternativ?
 16. Gäst Igor
  #26 Gäst Igor gäster 24 oktober 2018 4:37 p.m.
  2
  och vad som är så svårt att stänga av vattnet
  1. Vitali
   #27 Vitali gäster 27 januari 2019 19:36
   0
   Spara pengar och betala inte lokala låsesmeder. Andra skäl är möjliga. Som regel betalar det grymma två gånger.
 17. Leo
  #28 Leo gäster 30 oktober 2018 2:35 p.m.
  2
  Inte illa, men det finns sätt och lättare. Du stoppar denna kran, köper sedan antingen en delad koppling med en kran, eller gör den själv från ett rör med något större diameter, svetsar den eller ansluter den till bultarna, skruvar in kulventilen och borrar ett hål genom den med en speciell borr. Många akutarbetare kokar i allmänhet helt enkelt ett utlopp direkt intill röret, lindar fum, borrar direkt genom röret, helst med en sladdlös skruvmejsel, och öppnar kulventilen direkt på röret och stänger sedan helt enkelt. Det finns fler sätt, men här måste du ta hand om faktumet och de är alla mycket lättare.
 18. Santeh
  #29 Santeh gäster 5 november 2018 17:17
  1
  Jag vill inte måla det uppenbara armlösa och utan hjärnor. Skriv bara in sökmotorn "sadel", välj diametern på ditt rör och det är det !!!
 19. Raiden
  #30 Raiden gäster 6 november 2018 1:26 p.m.
  1
  Vänta bara när vattnet stängs av i hela huset eller området och du byter kran)
 20. Gäst Alex
  #31 Gäst Alex gäster 6 november 2018 17:50
  1
  De glömde bara att säga att inte alla kranar kan ändras genom ditt anslag, av någon anledning talar ingen om den inre diametern på den nya kranen och den yttre diametern på din enhet

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner