DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » 3 trick för träarbete
Idag är det sällan möjligt att hitta produkter tillverkade helt och hållet av massivt trä. Oftast måste du ta itu med träpartikelpaneler eller laminerade material som plywood. Ytan på sådana plattor, särskilt efterbehandlingsplattorna, täcks vanligtvis med faner från värdefulla träslag på framsidan. Detta ger dem ett rikt och ganska attraktivt utseende. Men noggrant sågning av remsan från sådana material är ganska problematisk. Fanéret under sågen spricker, sönderfaller, delas och skärlinjen visar sig vara ojämn, grov och estetiskt otilltalande.
Också, vid limning av träelement med varandra, finns det ett behov att försiktigt ta bort överskott av lim från det inre hörnet som bildas av de två delarna som ska limmas längs kontaktlinjen. För dessa ändamål är det bekvämt att använda ett tunt plaströr ("halm").
Hur man ritar en parallell linje på ett träarbetsstycke relativt någon bas, om det inte fanns någon vanlig tjockare till hands? Det kan tillverkas av improviserade material mycket snabbt och utan mycket svårighet. Hemlagat arbete är inte sämre än ett standardverktyg.

sågning


På bladets yta med hjälp av en stav med en slät kant och en penna applicerar vi en skärlinje parallellt med bladets botten. Skär av remsan med en elektrisk pussel längs den tidigare beskrivna linjen.
Res, som noterats ovan, visade sig vara ojämn och helt oattraktiv. Det är inte möjligt att använda sådant material utan ytterligare och ganska mödosam bearbetning.
3 knep när du arbetar med trä

Är det möjligt att såga en remsa från huvudfältet och få en högkvalitativ skärning utan ytterligare bearbetning? Låt oss försöka använda konstruktionstejp för detta ändamål. Vi limmar det säkert över hela bladets bredd och drar en skärlinje längs tejpen.
3 knep när du arbetar med trä

Vi klippte remsan från duken igen längs linjen markerad på tejpen. Vad har vi nu? Ta bort bandremsorna längs den ena och den andra ytan. Även i sikte har kvaliteten på snittet ökat markant jämfört med det första fallet.
Scotch konsoliderade och förstärkte fanér längs skärlinjen, så att den var mindre skadad och ganska lämplig för vidare användning utan ytterligare bearbetning.
3 knep när du arbetar med trä

limning


3 knep när du arbetar med trä

I snickeri måste man ofta lima en bit trä eller träliknande material på ytan av en annan. För att göra detta, applicera lämpligt lim på änden av den mindre delen och fördela det försiktigt med ett jämnt lager över hela kontaktytan.
Därefter installeras delen med ytan med lim på den plats där den borde vara. För pålitlighet pressas de delar som ska limmas ordentligt med en klämma. I detta fall kommer överflödigt lim att pressas ut från det inre hörnet längs hela kontaktlinjen.
Hur tar man bort lim enkelt och fullständigt? Ett tunt plaströr, som ofta kallas sugrör, hjälper oss i den här frågan och används när vi dricker olika läsk.
3 knep när du arbetar med trä

För att göra detta är det nödvändigt att pressa det med två fingrar från ena änden för att få en ungefär rätt vinkel. Sedan applicerar du den deformerade änden av halm på hörnet med lim, och trycker på det lite, ritar längs hela limningslinjen. Som ett resultat kommer överskott av lim att vara inuti röret.
3 knep när du arbetar med trä

märkning


Hur kan man markera ett träämne för vidare bearbetning, när det inte finns någon fabrikstjockare till hands? Du kan komma ur situationen ganska enkelt. Vi tar ett litet träkloss med parallella revben och hittar mitten av den bredaste sidan - ansiktet.
Vi markerar det med den skarpa änden på en skruv, som fortfarande är användbar för oss. Med en borr fastklämd i borrchucken borrar vi ett blindhål i diameter mindre än en skruv. Skruva skruven vertikalt i hålet som bildas med en handskruvmejsel.
Tryck sedan ansiktet med skruven ordentligt mot arbetsstyckets basyta, och dra sedan en markeringslinje med skruvhuvudet flera gånger på ytan på arbetsstycket intill basen.
Med en metall linjal, mäter vi markeringens korrekthet. Om det visade sig vara felaktigt, med hjälp av samma linjal, markerar vi på arbetsstycket det angivna läget.
3 knep när du arbetar med trä

Sedan jämför vi den verifierade storleken med höjden på skruven på vår improviserade tjockare. Om dess höjd visade sig vara mindre än vad som krävs, vänder vi ut skruven, om den är mer, vänd den.
3 knep när du arbetar med trä

Efter att ha uppnått sammanfallet mellan markeringen och skruvens höjd drar vi igen linjen exakt som den gjorde för första gången. Den resulterande markeringen är den önskade. För att verifiera detta utför vi kontroll med hjälp av en metall linjal.
3 knep när du arbetar med trä

Några avslutande kommentarer


Vid sågning av träliknande material täckt med faner måste sågplatsen rengöras noggrant för damm och andra främmande partiklar och använda nytt tejp. Då blir resultatet bättre.
När limet tas bort måste halmen hållas i en liten vinkel i motsatt riktning.
Det är bättre att använda en härdad skruv för att göra en hemmagjord tjockare och en bar gjord av massivt trä.

Begagnade material och verktyg


För att genomföra ovanstående åtgärder måste du ha till hands följande material:
 • fanerad panel;
 • konstruktionstejp;
 • limmade trädelar;
 • trälim;
 • tunn plaströr ("halm");
 • en liten prismatisk bar gjord av trä;
 • skruva med ett skarpt kanter.

Gör inte utan följande verktyg för att uppnå de tre ovanstående målen:
 • elektriskt pussel;
 • metall linjal;
 • en penna;
 • klämmor;
 • handskruvmejsel.

Titta på videon


Kommentarer (1)
 1. Roman Serov
  #1 Roman Serov besökare 12 oktober 2018 16:29
  6
  Scotch-band hjälper bara till att inte riva spånskivans eller plywoods kanter. Detta hjälper inte att göra ett jämnt snitt. Förutom händerna går själva filen i en pussel. På grund av den olika tätheten i materialet "flyger" antingen "eller flyger det sig som en återvändsgränd och, när den trycks ned, leder den förstärkta filen bort.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner