DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Polycarbonate Solar Collector
Polycarbonat Solar Collector

Jag såg många olika tekniker och metoder för att tillverka solvattenberedare på internet och bestämde mig för att dela min egen erfarenhet. Jag tycker att detta projekt är mycket framgångsrikt, eftersom bokstavligen varje centimeter av kollektorytan är i direkt kontakt med uppvärmt vatten. Genom att ta tekniken som bas kan du enkelt bygga en samlare av rätt storlek.
Polycarbonat Solar Collector

Projektkoncept


Kärnan i solfångaren är att kallt vatten från behållaren flyter genom tyngdkraften in i uppsamlaren. Uppvärmt vatten stiger genom kanalerna och flyter tillbaka in i tanken. Således skapas en naturlig cirkulation i ett slutet system.
Uppsamlaren är gjord av ett ark av polykarbonat eller annan plast med ihåliga rutor inuti, som löper längs. För att öka absorptionen av solljus och öka uppsamlingsproduktiviteten (vattenuppvärmningshastighet) kan plasten målas svart. Men här är det viktigt att komma ihåg att arket är tillverkat av ganska tunt polykarbonat, därför kan det med stark uppvärmning i frånvaro av cirkulation mjukas eller deformeras, vilket kommer att leda till vattenläckage.
Det är också värt att notera att den här enheten inte är lämplig för installation i bostadslokaler för varmvattenförsörjning. Detta pilotprojekt är mer lämpligt för att utrusta en sommardusch i en sommarstuga.

Verktyg och material


Från de verktyg du behöver:
 • Cirkulär och handsåg.
 • Elektrisk borr.
 • Kniven.
 • Roulette.
 • Skruvmejsel.
 • Pistol för silikonlim.
 • Häftapparat för konstruktion.

Samlarmaterial:
 • Polykarbonatark med ihåliga kanaler.
 • Röret är tillverkat av ABS-plast.
 • 4 lock på röret.
 • 2 ½ tum gängade plastnipplar med slangmontering.
 • Rör av silikontätning.
 • Sprej kan om målning planeras.

Polycarbonat Solar Collector

Polycarbonat Solar Collector

Material för ramen:
 • 1 ark plywood.
 • Styrofoam ark. Du kan också använda skumkvadrater.
 • Träbalk med en sektion på 100 × 100 mm.
 • Plastfilm, tejp.
 • Bultar, muttrar, brickor, konsoler för fästning.

Material för att organisera vattencirkulation:
 • En lämplig tank eller vattentank.
 • För att ansluta tanken behöver du en trädgårdsslang, vars längd beror på avståndet till vattentanken från själva uppsamlaren.
 • Flera slangklämmor.

För tydlighetens skull, testade jag varmvattenuppsamlarens prestanda, använde jag en digital termometer.

Steg-för-steg-monteringsteknologi för solfångareFörst och främst måste du klippa polykarbonatarket till önskade dimensioner. Jag planerade att skapa en 1 × 2 meter lång kollektor och fortsatte med detta faktum. Arbetssekvensen är som följer:
 • Ett rör tillverkat av ABS-plast skärs i bitar av en sådan längd att det matchar arkets bredd. I mitt fall är det 1 meter.
 • På sidan av de två locken måste du borra hål för bröstvårtorna. Om det inte finns någon borr med lämplig diameter kan du utöka det lilla hålet med en rund fil.
  Polycarbonat Solar Collector

 • För pluggar med installerade adaptrar som satt på rör måste de klippa ett halvcirkelformat hål, som visas på bilden.
  Polycarbonat Solar Collector

  Polycarbonat Solar Collector

 • Sedan klippte jag med bordssågen båda rören så att jag fick en C-formad sektion.
  Polycarbonat Solar Collector

  När du utför den här åtgärden måste du vara försiktig och ta hänsyn till placeringen och den nödvändiga riktningen för nippeladaptern.
  Polycarbonat Solar Collector

 • Samma klipp måste göras i locken så att plastpanelen kan komma in i dem.
  Polycarbonat Solar Collector

  Polycarbonat Solar Collector

 • När alla förberedande operationer är avslutade måste du samla alla delar torra för att se till att de är kompatibla, och vid behov utföra montering.
 • När alla element är monterade demonteras och återmonteras strukturen med silikonlim för att täta alla fogar. Förutom att smörja lederna med tätningsmedel rekommenderar jag att du monterar lite silikon på utsidan av alla fogar efter montering.

Polycarbonat Solar Collector

För att tätningsmedlet ska torka väl måste den sammansatta strukturen stå stående i ungefär en dag, varefter du kan fortsätta och kontrollera om det finns läckor. För att göra detta är slangar anslutna till in- och utloppsadaptern, varav en är ansluten till vattentillförseln. När samlaren är helt fylld med vatten, kontrolleras alla sömmar och fogar för läckor. Om det upptäcks läckage tappas vattnet och efter torkning förseglas den problematiska anslutningen.
För att kunna beräkna kollektorns produktivitet och effektivitet måste du ta reda på dess volym. För att göra detta måste vattnet från samlaren dräneras i en behållare. Till exempel innehåller min panel 7,2 liter (inklusive slangar).
Polycarbonat Solar Collector

Ramtillverkning och panelmontering


I princip kan kollektorn redan användas genom att lägga den på ett tak eller annan plan, fast yta. Men jag bestämde mig för att göra ett slags fodral för plastpanelen för att minska risken för skador när jag lyfter / sänker skjulet från taket, där jag bestämde mig för att utrusta en utomhusdusch, eftersom jag tänker ta bort det för vintern.
Den fasade monteringen av huset beskrivs nedan:
 • Plywoodskivan skärs till storleken på den monterade samlaren med ett inlopp på 10 cm på varje sida (tidigare målade jag plastarket svart med sprayfärg).
 • Jag borrade hål för utgången av beslag för anslutningsslangar.
  Polycarbonat Solar Collector

 • Jag placerade 50 mm tjockt polystyrenskum på plywood.
  Polycarbonat Solar Collector

 • Jag lägger plastsamlaren ovanpå polystyrenskummet.
  Polycarbonat Solar Collector

  Polycarbonat Solar Collector

 • Från alla sidor av panelen skruvades ett träkloss fast på plywood, som fungerar som ett slags staket.
 • Uppifrån täcktes hela strukturen med en tät plastfilm, som fixerades med tejp och konsoler med en konstruktionshäftapparat.

Polycarbonat Solar Collector

Polycarbonat Solar Collector

Således fick jag en värmekollektor i ett pålitligt "fall", tack vare vilket plastpanelen är skyddad från mekanisk påfrestning.
Var uppmärksam! Jag använde vanligt transparent polyeten, men på fotot ser det ut som om det är vitt - det är bländning.

Systemfyllning


Polycarbonat Solar Collector

Nu kan du fylla uppsamlaren med vatten och testa systemets prestanda. Jag installerade den i vinkel, och tanken (tom) är lite högre. En slang ansluts till den nedre beslaget, den andra till den övre. För att fylla systemet med vatten anslöt jag bottenslangen till vattentillförseln och öppnade ventilen lite så att systemet gradvis fylldes med vatten. Detta är nödvändigt så att vattnet gradvis förtränger all luft. När vatten började strömma från den andra slangen (samlaren var helt full) öppnade jag ventilen till fullo så att den återstående luften kunde komma ut under vattentrycket. Jag fyllde också en vattentank.
Polycarbonat Solar Collector

När luftbubblor upphörde att observeras i vattenflödet som lämnade utloppsslangen, blockerade jag vattnet och sänkte ned båda ändarna av slangen i vattnet i tanken (de borde alltid vara under vatten så att luft inte kommer in i systemet).

Testa och testa en solvattenberedare


Polycarbonat Solar Collector

När systemet är fullt, under påverkan av solvärme, värms vattnet i plastpanelens tunna kanaler upp och rör sig gradvis uppåt och bildar en naturlig cirkulation. Kallt vatten kommer från tanken genom den nedre slangen, och det uppvärmda i kollektorn kommer in i samma tank genom den övre slangen. Gradvis värms vattnet i tanken upp.
Polycarbonat Solar Collector

För att klargöra experimentet använde jag en digital termometer med en extern temperatursensor. Först mätte jag temperaturen på vattnet i tanken - det var 23 ° C. Sedan satte jag in sensorn i utloppsslangen, genom vilken uppvärmt vatten strömmar in i behållaren. Termometern visade 50 ° C.Soluppvärmningssystemet fungerar!

slutsats


Enligt resultaten av testning av kollektorsystemets prestanda under 1 timme fick jag uppvärmning av 20,2 liter vatten (7,2 liter i själva kollektorn och jag samlade 13 liter i tanken för experimentet) från 23 till 37 ° C.
Naturligtvis beror systemets prestanda och effektivitet på solaktiviteten: ju ljusare solen lyser, desto mer vatten värms upp och en större volym kan värmas på kortare tid. Men för sommarsjelen tror jag att denna samlare är tillräckligt.
Polycarbonat Solar Collector

Kommentarer (14)
 1. Gäst Sergey
  #1 Gäst Sergey gäster 11 oktober 2018 09:17
  1
  Klar för uppvärmning av pooler kostar lite mer än tusen rubel, varför denna hemorragiska?
  1. Gäst Sergey
   #2 Gäst Sergey gäster 11 oktober 2018 12:55
   1
   när det inte finns el.
  2. Serg
   #3 Serg gäster 21 oktober 2018 16:11
   0
   Soluppsamlare för 1000 rubel? Cool, ge en länk. Eller kanske de glömde att lägga till en tå?
 2. Gud Kuzya
  #4 Gud Kuzya gäster 12 oktober 2018 19:11
  0
  Till och med i de fattiga provinserna i Turkiet finns industriproducerade solvärmare på taken. Är botten verkligen i rashka? ... Eller hur värms det, förödelsen är inte i garderoberna?
  1. 0 och
   #5 0 och gäster 13 oktober 2018 10:17 p.m.
   1
   Du har inte fel webbplats? Detta är inte ett eko eller censur!
  2. Yuri Parshin
   #6 Yuri Parshin gäster 15 oktober 2018 11:28
   3
   I din nya gäng av Sharovarya hörde jag att 2000-talet har kommit för länge sedan - husen värms upp av dynga, är upplysta av nanostrålar, "Förstoppning" reser med björkkol ... Var ska vi till den upplysta jävla geyvropy ...
 3. Mikhail Ivanov
  #7 Mikhail Ivanov gäster 12 oktober 2018 8:32 p.m.
  3
  Varje behållare målad i svart klarar den här uppgiften bättre och inte någon haemosvärm.
 4. Chubich Eugene
  #8 Chubich Eugene gäster 12 oktober 2018 9:02 p.m.
  0
  Hur kunde jag inte tänka på det själv. Enkelt och smart.
 5. yni
  #9 yni gäster 14 oktober 2018 19:53
  0
  Och för att inte gå in i detta system ett par pumpar, ett par tryckmätare, ett par termometrar, ett par ventiler för 150 (helst gjutjärn). Det är så att hjärnan av cancer står upp
 6. Peremozhnikk
  #10 Peremozhnikk gäster 15 oktober 2018 05:12
  1
  Ingen kommentator från Pigsty kunde inte göra))
 7. Gäst Alexander
  #11 Gäst Alexander gäster 22 oktober 2018 11:31 kl.
  1
  Författaren är välgjord, han arbetar med huvudet, och det här uppenbarligen irriterar dumma skaller, egashny och Urazintsev nudistes. Jag är soltekniker och tror att författaren har gjort nästan allt korrekt och tydligt. Det enda jag skulle rekommendera är att måla botten av polykarbonatet med kusbasslac. Det är trevligt att använda en svart trumma med plastfolieisolering som en drivenhet, med ett mellanrum på 3-4 cm. Detta är en extra värmare. Det varma vattnet kan dras från fatet genom att fästa änden av insugningsslangen på en tom plastflaska. Slangen bör vridas för att säkerställa vattenintag i valfri höjd med minskad nivå. Täck fatet med transparent material ovanpå. Jag har en så enkel design på 200 liter som tvättar 4 personer i soligt väder med vatten upp till 50-60 grader. Jag var tvungen att sätta en enkel kran med kallt vatten.
 8. Gäst Alexander
  #12 Gäst Alexander gäster 24 oktober 2018 11:13 p.m.
  0
  Problemet med denna design är oförmågan att öka trycket i systemet. Polykarbonat kommer inte att stå.
  1. Gäst Valery I.
   #13 Gäst Valery I. gäster 27 oktober 2018 9:36 p.m.
   0
   Cellulärt polykarbonat kan ha olika tjocklekar, tjockare ark har tjockare väggar, vilket innebär att de tål mer tryck.
 9. Romanov Sergey
  #14 Romanov Sergey gäster 14 juli 2019 08:46
  0
  Hela enheten är inget annat än en hån för prestandakontroller. Lång drifttid är tveksamt. Idén att använda färdiga "icke-specialiserade" inte dyra föremål är värda respekt och imitation. I denna mening verkar användningen av korrugerad met lovande. takplattor.De finns redan med en mörk beläggning (färg är designad för höga temperaturer). Galvaniserat stål kan lödas om det behövs med blyfria säljare. Två ark vikta av åsar bildar ett vackert galler av parallella kanaler. Det är bara nödvändigt att löda de två samlarna ovan och under.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner