DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Universal låg batteriindikator
Universell batteriladdningsindikator

Inte en enda bärbar elektronisk enhet, vare sig det är en bärbar högtalare för telefonen, telefonen själv, spelaren etc. inte komplett utan batteri. Litiumjonbatterierna med en nominell spänning på 3,7 volt är mycket populära nu, de är kompakta, relativt billiga och kan ha en stor kapacitet. Deras nackdel är att de är rädda för en djup urladdning (under 3 volt), så när du använder dem måste du regelbundet övervaka spänningen på batteriet, annars kan det helt enkelt bryta från överladdning. När du skapar hemmagjorda bärbara enheter är det inte överflödigt att installera en modul inuti, som visar på vilken nivå spänningen är för tillfället. Schemat för just en sådan modul presenteras nedan. Dess huvudsakliga fördel med mångsidigheten är att gränserna för att utlösa indikationen är justerbara över ett brett intervall, så att kretsen kan användas både för att indikera spänning på lågspännings litiumjonbatterier och för bil.

schema


Universell batteriladdningsindikator

Kretsen innehåller 5 lysdioder som var och en tänds vid en viss spänning på batteriet. Tröskeln för drift av lysdioderna 1-4 ställs in genom att stämma motstånd, och 5 lysdioder lyser vid batteriets lägsta spänning. Således, om alla 5 lysdioderna är på, är batteriet fulladdat, och om bara den första är på, betyder det att det är dags att ladda batteriet. Kretsen använder fyra komparatorer för att jämföra batterispänningen med referensen, alla finns i ett hölje i LM239-chipet. För att skapa en referensspänning på 1,25 volt används LM317LZ-chipet. Delaren av motstånden R1 och R2 sänker batterispänningen till en nivå under 1,25 volt så att komparatorerna kan jämföra det med referensen. Om kretsen kommer att användas med ett 12-volts bilbatteri måste motståndet R6 således höjas till 120-130 kOhm. Lysdioder för tydlighet av uppfattningen av indikationer, det är önskvärt att tillämpa olika färger, till exempel blå, grön, gul, vit och röd.
Universell batteriladdningsindikator

Indikatormontering


Ladda ner bräde:
[45,73 Kb] (nedladdningar: 304)

Hela kretsen är tillverkad på ett tryckt kretskort som mäter 35 x 55 mm. Det kan göras med LUT-metoden, vilket jag gjorde. Några bilder på processen:
Universell batteriladdningsindikator

Universell batteriladdningsindikator

Universell batteriladdningsindikator

Hålen borras med en 0,8 mm borr, det är lämpligt att riva spåren efter borrning. När kortet är gjort kan du börja installera delar på det - först och främst är hoppare och motstånd installerade, sedan allt annat. Lysdioder kan tas bort från kortet på ledningarna, eller så kan du löda i en rad på brädet. För att ansluta ledningarna till batteriet är det bäst att använda en dubbel skruvplint, och det är lämpligt att installera chipet i uttaget - då kan det bytas ut när som helst. Det är viktigt att inte förvirra utspänningen på LM317LZ-chipet, dess första utgång ska vara ansluten till kretsens minus och den tredje till plus. När monteringen är klar är det nödvändigt att tvätta bort flödesresterna från kortet, kontrollera installationen, ring de närliggande spåren för en kortslutning.
Universell batteriladdningsindikator

Universell batteriladdningsindikator

Testning och inställning


Nu kan du ta vilket batteri som helst, ansluta det till kortet och kontrollera kretsens funktion. Först och främst efter att ha anslutit batteriet kontrollerar vi spänningen vid 2-stifts LM317LZ, det bör vara 1,25 volt. Sedan kontrollerar vi spänningen vid anslutningspunkten för motstånden R1 och R2, det bör vara cirka 1 volt.Nu kan du ta en voltmeter och en justerbar spänningskälla och rotera avstämningsmotståndet för att ställa in önskade trösklar för var och en av lysdioderna. För litiumjonbatteriet är det optimalt att ställa in följande driftsgränser: LED1 - 4,1 V, LED2 - 3,9 V, LED3 - 3,7 V, LED4 - 3,5 volt. Vid anslutning av det testade batteriet till kretsen är det nödvändigt att observera polariteten, annars kan kretsen misslyckas.
Universell batteriladdningsindikator

Videon visar hur indikatorn fungerar. När det första batteriet anslutits tändes 4 lysdioder så att spänningen på det ligger inom 3,7 - 3,9 volt, det andra och tredje batteriet tände bara tre lysdioder, så spänningen på dem ligger i intervallet 3,5 - 3,7 volt.
Universell batteriladdningsindikator

Se videon av indikatorn


Kommentarer (3)
 1. Gäst Vladimir
  #1 Gäst Vladimir gäster 8 oktober 2018 9:19 p.m.
  2
  Varför så svårt? 5 transistorer i tangentläge, 6 återupptar och 5 lysdioder. Vi gjorde det i början av 1980-talet.
 2. Zhorik
  #2 Zhorik gäster 12 oktober 2018 12:07
  0
  Är det möjligt med fem transistorer mer detaljerat?
 3. gäst
  #3 gäst gäster 4 november 2018 09:56
  1
  kan det vara lättare att använda en voltmeter?

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner