DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Plastreparationer på exemplet med en bensintank
Plastreparation på exemplet med en bensintank

Min gräsklippare hade ett allvarligt problem - ett hål i den bildade bensintanken. Efter att ha fått reda på priset på en ny tank (cirka 200 dollar), bestämde jag mig för att reparera den gamla, desto mer eftersom jag har reparerat plastdelar för medicintekniska produkter i flera år nu och det fungerar ganska bra för mig.
Faktum är att de flesta plastprodukter är mycket enkla att reparera, men tålamod, noggrannhet och kunskap om processteknik krävs. Huvudproblemet är den begränsade fixeringstiden för plastelement, därför, förutom teoretisk kunskap, behövs en viss färdighet.
Jag tänkte att min erfarenhet skulle kunna vara användbar för andra amatörmästare och bestämde mig för att dela den här metoden, som kan vara användbar för att reparera olika plastdelar och produkter.

Väsentligt verktyg


För att reparera plastprodukter krävs inte många verktyg:
1. Värmepistol - det huvudsakliga arbetsverktyget som mjukning av plast utförs med. En hårtork eller annan värmeutrustning fungerar inte eftersom de har otillräcklig kraft och värmeströmstemperatur.
2. En konstruktionskniv för skärning av plast och klippning av kanter.
3. Stålspatel. Används för att pressa ner plast och släta kanter.
4. En platt skruvmejsel används för samma ändamål som en spackelkniv. Med en skruvmejsel kan du pressa små områden efter behov.
Plastreparation på exemplet med en bensintank

Viktigt! Du behöver inte använda lödkolv eller något annat hett för att värma plasten.

Reparationsförberedelser


Först måste du rengöra produkten som repareras. Jag tog bort och tvättade bensintanken med mycket rinnande vatten inifrån och ut. Jag använde även diskmedel, trasor och en hård borste för att ta bort all smuts. Han sköljde inuti tills lukten av bensin försvann.
Plastreparation på exemplet med en bensintank

För slutstädning och avfettning av arbetsytan använde jag isopropylalkohol. Särskilt framgångsrikt var det faktum att alkoholflaskan var tillverkad av samma plast som min bensintank. För att använda flaskan för framställning av lappar var det därför nödvändigt att överföra den återstående alkoholen till en annan behållare.
Plastreparation på exemplet med en bensintank

Förberedelse av lappar för reparationer


I mitt fall komplicerade reparationen av det faktum att skadan var i hörnet, så att lappen skulle gå runt hålet på båda sidor. För att göra detta klippte jag ett hörnelement från flaskan så att det fanns en bra överlappning på alla sidor av hålet.
Plastreparation på exemplet med en bensintank

Du måste också ta bort alla plastskador och annan grovhet runt det skadade området så att plåstret passar så tätt som möjligt.
Plastreparation på exemplet med en bensintank

Plastlapp


Det viktigaste ögonblicket är enhetlig och korrekt uppvärmning av arbetsområdet och lapparna. Målet är att mjukgöra plasten och göra den mjuk och elastisk nog, men behålla sin form och förhindra att den sprids. Det är viktigt att följa följande regler:
Plastreparation på exemplet med en bensintank

 • Håll pistolen borta från den uppvärmda delen.
 • Kör värmeströmmen över ytan på delen så att den värms jämnt över hela området.
 • Plast bör inte smälta och flöda, mycket mindre rök eller bränna.

Mjukgörande del av plåstret så att plasten började se våt ut, jag satte den på reparationsplatsen och började värma den ytterligare, medan jag jämnade ut och pressade den del som applicerades på bensintanken med en spatel. När plastplåstret värms upp och mjukas, pressade jag den med en spatel så att den fäster tätt mot tankens yta.
Tips! När du jämnar ut en lapp är det viktigt att inte överdriva det med ansträngning, eftersom du kan skjuta mjukgjord plast och göra det ännu värre än det var.
Plastreparation på exemplet med en bensintank

När plåstret är helt limmat måste delarna låta svalna på egen hand utan att lägga extra ansträngning i det (sänk inte ned i vatten).

inspektion


Efter kylning fick jag vatten i tanken för att leta efter läckor - allt var bra, även om jag pressade in lappområdet.
Plastreparation på exemplet med en bensintank

Plastreparation på exemplet med en bensintank

Slutligen vill jag ge några enkla regler för framgångsrik reparation av plastprodukter:
 • För en sådan "lödning" av plast kan du inte använda heta verktyg (lödkolv, etc.), eftersom det kommer att leda till att plasten smälter och materialets elasticitet bryts.
 • Arbetsytan och lappen ska vara helt rena och avfettade.
 • Produkten som ska repareras och lappen måste vara tillverkad av samma typ av plast. Detta säkerställer maximal reparationseffektivitet, eftersom olika plast har sin egen temperaturgräns för mjukning och sträckgräns.
 • Det är nödvändigt att värma gradvis så att materialet inte smälter. Om du ser rök betyder det att du gör något fel!

Var uppmärksam! Var beredd på att det första gången inte fungerar och att du kommer att behöva införa ytterligare en större lapp så att den överlappar den föregående. Det kan också vara nödvändigt om plasten som väljs för plåstret är för tunn.
Kommentarer (2)
 1. Gäst Vladimir
  #1 Gäst Vladimir gäster 1 oktober 2018 19:08
  4
  Det finns ett litet hål. Det är lättare att hälla hett lim. Ja, och mer pålitlig, kanske. Författaren letar inte efter enkla sätt?
  1. Max
   #2 Max gäster 14 oktober 2018 11:27
   1
   Sådana tankar är vanligtvis tillverkade av polyeten, och smältlim kommer inte att hålla sig till polyeten. Och i allmänhet, inga limpinnar. Författaren har rätt - bara svetsning.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner