DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Hur man kontrollerar ankaret på ett elverktyg hemma
Hur man kontrollerar elverktygets ankare hemma

Självkontroll av motorarmaturen kan enkelt göras hemma. Detta tillåter för det första att självständigt återställa verktygets prestanda, och för det andra inte att betala för specialisten för en ganska enkel operation. För att kontrollera behöver du bara en skruvmejsel och en multimeter. Dessutom kan du köpa en speciell enhet för att bestämma inter-turn-kretsen.

Steg 1. Visuell inspektion av instrumentet


Mycket ofta finns det situationer när verktyget fortfarande fungerar, men inte som det borde vara. Och i 30% av fallen är det brända ankaret skylden. Detta kan upptäckas visuellt, även innan fallet öppnas.
Indirekta tecken på ett "trött" motorankare är följande problem:
 • När elmotorn är igång syns mycket stark gnist på kollektorn.
 • När du försöker starta kvarnen (borr, cirkelsåg etc.) observeras ett kraftigt spänningsfall (belysning blinkar).
 • Starta elmotorn åtföljs av skarpa ryck.
 • En kännetecknande lukt av brända kablar hörs från huset.
 • Verktyget får inte sin tidigare kraft.

Observera att mer än hälften av dessa skyltar också kan indikera vanligt slitage på motorborstarna. Om de är slitna eller smulna ut, har ankaret troligen ingenting att göra med det. Vi byter för nya, rengör samlaren från grafitavlagringar och arbetar lugnt. Om borstarna ser intakta ut, och ovanstående symtom observeras, med 80 procents sannolikhet kan man hävda att problemet ligger i motorankret.
Om elverktyget inte visar några tecken på liv alls kan det finnas mycket fler skäl, och inte bara förankringstestet kommer att krävas.

Steg 2. Demontering av elverktyget


På något eller annat sätt, om allt är i ordning med borstarna, kan du inte göra det utan att demontera verktyget. I det här skedet är det viktigaste att inte skada ännu mer. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt korrekt val av en skruvmejsel, eftersom det kommer att vara problematiskt att skruva bort de skadade skruvarna, och kontrollen blir till smärtsamt låssmedarbetet. Vissa verktyg använder fästelement i olika längder. Deras plats måste komma ihåg (det är bättre att spela in eller skissa).
För att framgångsrikt kunna montera ett elverktyg efter diagnos och reparation rekommenderas det att nybörjare tar bilder av varje steg i demontering. Detta hjälper mycket om du glömmer vilken del som stod före testet.

Steg 3. Förbered motorarmaturen för inspektion


Efter det att ankaret har tagits bort från skrovet är det önskvärt att förbereda det för diagnos. Förfarandet består i att noggrant rengöra samlarlamellorna från grafitavlagringar. Om detta inte görs kan ytterligare verifiering inte ge önskat resultat.
Du kan ta bort plack med trasor och alkohol. Om lamellerna inte har plack, utan ett tjockt skikt sot, måste det tas bort med finkornigt papper. Observera att det inte finns några synliga slipspår på samlaren. Detta kommer att förvärra lamellas kontakt med borstar och också påskynda deras slitage.
Hur man kontrollerar elverktygets ankare hemma

Hur man kontrollerar elverktygets ankare hemma

Steg 4. Visuell inspektion av ankaret före kontroll


Du måste titta på följande:
 • Samlarlameller. De ska inte vara hårt slitna.
 • Motorarmatur lindning. Vi letar efter klippor eller synliga tecken på brinnande tråd.
 • Kontakter. Hela lindningen lödas till samlarlamellorna. Dessa punkter måste kontrolleras för integritet.

Om samlaren är för djup måste ankaret bytas ut. Spår av bränning på lindningarna eller kontakterna indikerar att delen är defekt. Du kan naturligtvis spola tillbaka, men detta är en tacksam uppgift och kräver speciella färdigheter. Det är lättare att köpa en ny.

Steg 5. Kontrollera ankaret med en multimeter


Kontroll av motorarmaturen med en multimeter består av två steg. Först och främst måste du ringa det för en uppdelning. För att göra detta är multimetern inställd på kretsstestläge med en ljudsignal.
Hur man kontrollerar elverktygets ankare hemma

Därefter, med en sond, passerar vi genom kollektorlamellerna, och med den andra längs ankarkroppen.
Hur man kontrollerar elverktygets ankare hemma

Det andra steget att kontrollera ankaret med en multimeter är att mäta motståndet mellan angränsande lindningar. För att göra detta ställs enheten i resistensbestämningsläget till det lägsta tröskelvärdet (som regel är det 200 ohm).
Hur man kontrollerar elverktygets ankare hemma

Därefter appliceras sonderna på angränsande samlarlameller och avläsningarna på skärmen är fixerade. Vid mätning av motståndet bör alla angränsande lameller ha samma värde. Om detta inte är fallet är ankaret defekt.
Hur man kontrollerar elverktygets ankare hemma

Ungefär samma säger en fullständig brist på motstånd mot någon av lindningarna.

Steg 6. Kontrollera ankaret för mellanluftsstängning


Innan du kontrollerar motorarmaturen för en kortslutning mellan varv är det nödvändigt att skaffa en speciell enhet. Det kostar ett öre, och det är fullt med information på Internet.
Kärnan i att kontrollera ankaret är att fästa den här enheten till alla delar av kroppen. Enligt LED-indikatorns avläsningar bestäms ett fel.

Steg 7. Byta ut ankaret och sätta ihop verktyget igen


Ett felaktigt ankare spolas antingen tillbaka eller ersätts med ett nytt. Lyckligtvis kan du till och med det billigaste kinesiska verktyget i onlinebutiker hitta rätt tillbehör. Det rekommenderas att kontrollera det nya eller återställda ankaret innan installationen enligt den algoritm som beskrivs ovan.
Om allt är normalt samlar vi allt tillbaka och arbetar. När du byter motorarmatur rekommenderas det också att installera nya borstar. Lyckligtvis är de billiga.
Kommentarer (15)
 1. Gäst Alexander
  #1 Gäst Alexander gäster 30 september 2018 15:57
  7
  ... Innan du kontrollerar motorarmaturen för en kortslutning mellan varv, måste du skaffa en specialapparat ...
  Och vilken typ av apparat är det här?
  1. Gäst Sergey
   #2 Gäst Sergey gäster 15 oktober 2018 14:10 kl.
   2
   Han gjorde dock sådana apparater för att söka efter kortslutningar i transformatorlindningar. Ljudfrekvens LC-generator med induktans på en bit av en ferritstav från en magnetantenn med hörlurar. Om du sätter in ferrit med en lindning i en spole, minskar en kortslutning induktansen, genereringsfrekvensen och tonen för gnilen i hörlurarna. Enheten är mycket känslig, den upptäcker till och med en enda kortslutning. Men du kan inte sätta en spole på ferrit i sektionen av armaturens lindning av motorn, järnet i ankaret stör.
 2. Gammal från Tyumen
  #3 Gammal från Tyumen gäster 30 september 2018 19:59
  8
  Det viktigaste sägs inte om den speciella enheten. Hur heter det, hur ser det ut, osv ...
 3. teryha
  #4 teryha gäster 1 oktober 2018 2:19 p.m.
  17
  om du inte spolade tillbaka ankare. ge inte moraliskt råd, ha respekt för den tid som människor spenderar på värdelösa råd!
 4. teryha
  #5 teryha gäster 1 oktober 2018 2:24 p.m.
  18
  Det kan finnas många enheter, det enklaste är en u-formad elektromagnet och en järn linjal. Och uppsamlaren rengörs inte med sandpapper utan med ett radergummi, dessutom efter frysning av lameller.
 5. Gäst farbror Vitya
  #6 Gäst farbror Vitya gäster 3 oktober 2018 09:43
  1
  Ett felaktigt ankare kan ses från gnistorna på tomgång. Det är sant att du fortfarande måste kontrollera lagren.
 6. Gäst Vladimir
  #7 Gäst Vladimir gäster 3 oktober 2018 10:22
  4
  30 år, för operationell verifiering av ankare, statorslindningar av kollektor, synkron och asynkron elektrisk. motorer och generatorer Jag använder den enklaste ljuduppringningen (2 transyuk + motstånd + hörlur). Genom att ändra ljudet kan du bestämma den öppna kretsen, kortslutningen, antalet polpar i de 3 faserna
 7. Misha
  #8 Misha gäster 7 oktober 2018 19:44
  0
  Om borstarna gnistade är ankaret över. Mellan spolarna ska du inte kontrollera.
 8. jag
  #9 jag gäster 8 oktober 2018 18:58
  0
  foto av allt som inte är nödvändigt, förutom den snygga enheten som kostar ett öre, men det är inte känt vad som heter och hur det ser ut. Kanske en megger? Men jag tror inte att det kostar ett öre. Och till detta måste ankaret redan aktiveras för att detektera denna kortslutning.
 9. evgeny
  #10 evgeny gäster 10 oktober 2018 17:22
  2
  Denna "specialapparat" kostar inte ett öre, men mycket rubel, inte alla elektriker har det, den producerades i Sovjetunionen för 40-50 år sedan, det är inte lätt att göra det själv. Men bara med det kan kompetent defektera alla ankare. Enligt min erfarenhet uppstår spolfel i 70-80% av felen, särskilt för ankare som fungerar i 220V-nät.
 10. Gäst Sergey
  #11 Gäst Sergey gäster 15 oktober 2018 2:23 p.m.
  1
  Kontrollera att ankarlindningens sektioner är samma motstånd som endast är möjligt med motorer med mycket låg effekt. I elektriska borrmotorer är motståndet väldigt lågt, du kan inte få skillnaden med en vanlig ohmmeter. I tidningen "Driving" beskrivs denna metod: vi ansluter en tråd från en likströmskälla till vilken samlarplatta som helst. Den andra genom ett strömbegränsande motstånd till motsatsen, så att mellan dessa trådar finns två halvor av ankaret som lindas parallellt. En större ström, jämförbar med motorns driftsström. En tråd från en millivoltmeter är ansluten till den första tråden från källan, den andra går i följd längs kollektorplattorna. Vi registrerar spänningsfallet, bygger en graf för tydlighet. Om spänningsfallet stiger LINEÄR är ankaret intakt. Om diagrammet är icke-linjärt, finns det en kortslutning mellan växlarna. I en 360W dammsugare upptäckte jag med säkerhet kortslutning med en multimeter med en upplösning på 1 mV. Det maximala spänningsfallet, Gud förbjudet, var milliVolt 100 ... 200. Med hänsyn till det faktum att vid upphettning av lindningens motstånd ökar, efter applicering av strömmen är det bättre att vänta 5 minuter på att temperaturen och motståndet "sätter sig".
 11. Thomas den otroende
  #12 Thomas den otroende gäster 21 oktober 2018 11:38
  0
  Om en av de hundratals varv är stängd kommer praktiskt taget ingen förändring i DC-motstånd att inträffa. Det betyder att mäta motståndet för felsökning, det är praktiskt taget värdelöst. En sluten slinga leder till en kraftig minskning av induktansen, och som ett resultat till en minskning av motståndet mot växelström. Därför slutsatsen. Behöver en enhet för att mäta induktans. Och om han inte är det? Du kan antagligen ta en avvecklande transformator, säger 12V, och en glödlampa. När vi passerar ström genom glödlampan och i följd genom motorlindningen kommer vi att observera glödlampan. Det rekommenderas att välja lampans kraft så att den glödar mycket svagt under normal lindning. Då med kortslutningens ljusstyrka kommer att öka kraftigt.
 12. Vsevolod
  #13 Vsevolod gäster 28 oktober 2018 11:10
  0
  Jag var förtjust i att spola tillbaka och ingenting visar bättre än en induktor. Induktor och en bit bågblad. Buzzing betyder att detta avsnitt är vardagligt. Resten kommer från den onda.
 13. Gäst Yuri
  #14 Gäst Yuri gäster 21 januari 2019 10:01 p.m.
  0
  För djup produktion på motorns grenrör är inte alltid en indikator på dess olämplighet. Mycket ofta räcker det för att slipa och vårda det ordentligt. Oftast är det konsekvenserna av långvarig användning och installation av borstar av låg kvalitet (som författaren uttrycker det ett öre)!
  1. Gäst Nikolay
   #15 Gäst Nikolay gäster 22 juni 2019 8:37 p.m.
   0
   Jag noterar att för ett spår i en svarv är det nödvändigt att klämma fast ankaret på båda sidor, men inte i mitten på sidan av lamellerna - men i en speciell omvänd kon.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner