DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Automatisk kylhastighetskontroll
Automatisk kylhastighetskontroll

Kylfläktar finns nu i många hushållsapparater, oavsett om det är datorer, musikcenter, hemmabioer. De är bra, de klarar av sin uppgift, kyler värmeelementen, men samtidigt avger de ett hjärtligt och mycket irriterande ljud. Detta är särskilt kritiskt i musikcentra och hemmabiografer, eftersom fläktens brus kan störa din favoritmusik. Tillverkarna sparar och ansluter ofta kylfläktar direkt till strömförsörjningen, varifrån de alltid roterar med maximal hastighet, oavsett om kylning för närvarande krävs eller inte. Det här problemet kan lösas helt enkelt - för att bygga din egen automatiska kylhastighetsregulator. Han övervakar kylarens temperatur och sätter bara på kylningen om det behövs, och om temperaturen fortsätter att stiga kommer regulatorn att öka kylhastigheten till maximalt. Förutom att minska buller kommer en sådan anordning att öka livslängden på själva fläkten avsevärt. Du kan också använda den, till exempel när du skapar självtillverkade kraftfulla förstärkare, strömförsörjning eller andra elektroniska enheter.

schema


Automatisk kylhastighetskontroll

Kretsen är extremt enkel, den innehåller bara två transistorer, ett par motstånd och en termistor, men det fungerar ändå bra. M1 i diagrammet är en fläkt vars hastighet regleras. Kretsen är utformad för att använda standardkylare för en spänning på 12 volt. VT1 är en n-p-n-transistor med låg effekt, till exempel KT3102B, BC547B, KT315B. Här är det önskvärt att använda transistorer med en vinst på 300 eller mer. VT2 är en kraftfull n-p-n-transistor, det är han som byter fläkt. Du kan använda billiga inhemska KT819, KT829, återigen är det tillrådligt att välja en transistor med stor förstärkning. R1 är en termistor (även kallad en termistor), en nyckellänk i kretsen. Den ändrar dess motstånd beroende på temperatur. Varje NTC-termistor med ett motstånd på 10-200 kOhm, till exempel inhemsk MMT-4, är lämplig här. Värdet på avstämningsmotståndet R2 beror på valet av termistorn, den ska vara 1,5 - 2 gånger mer. Detta motstånd anger tröskeln för att aktivera fläkten.
Automatisk kylhastighetskontroll

Kontrollerstillverkning


Kretsen kan enkelt monteras genom gångjärninstallation, eller så kan du göra ett tryckt kretskort, som jag gjorde. För anslutning av nätkablarna och själva fläkten finns anslutningskort på kortet, och termistorn visas på ett par trådar och är fäst vid kylaren. För större värmeledningsförmåga måste du fästa den med termiskt fett. Kortet är tillverkat enligt LUT-metoden, nedan är några foton av processen.
Automatisk kylhastighetskontroll
Automatisk kylhastighetskontroll
Automatisk kylhastighetskontroll

Ladda ner bräde:
[2.09 Kb] (nedladdningar: 642)

Efter att kortet är gjort förseglas vanligtvis delar i det, som vanligt, först små, sedan stora. Det är värt att uppmärksamma transistors ledningar för att löda dem korrekt. Efter montering måste kretskortet tvättas från flussresterna, ring spåren, se till att installationen är korrekt.
Automatisk kylhastighetskontroll
Automatisk kylhastighetskontroll
Automatisk kylhastighetskontroll

justering


Nu kan du ansluta fläkten till kortet och applicera försiktigt ström genom att ställa in avstämningsmotståndet i lägsta läge (VT1-basen dras till marken). Fläkten får inte rotera. Sedan, sakta vrida R2, måste du hitta ett ögonblick när fläkten börjar rotera något med minsta hastighet och vrida trimmern bara lite bakåt så att den slutar snurra.Nu kan du kontrollera funktionen hos regulatorn - bara sätta fingret på termistorn så kommer fläkten att börja rotera igen. När temperaturen på kylaren är lika med rumstemperatur snurrar inte fläkten, men om den stiger till och med lite, börjar den omedelbart svalna.
Kommentarer (6)
 1. Stepan
  #1 Stepan gäster 18 juni 2018 18:36
  0
  Tack
 2. Constantin
  #2 Constantin gäster 14 september 2018 10:36
  0
  och varför kondensatorer inte visas på diagrammet, men på kortet är ... och deras betyg
  1. Maxim
   #3 Maxim gäster 30 september 2018 15:41
   0
   16v 10 mF
   1. Danila Voropaev
    #4 Danila Voropaev besökare 20 februari 2019 11:36 p.m.
    0
    kamrater, berätta, snälla, principen om drift av denna enhet, för vilken var och en av komponenterna behövs. Verkligen behövs. Tack!
 3. Gäst Vlad
  #5 Gäst Vlad gäster 15 oktober 2018 12:04
  1
  Och vad laddas den orange kondensatorn?
 4. Gäst Andrey
  #6 Gäst Andrey gäster 16 november 2018 11:10
  2
  Vänligen ange en komplett lista över alla delar och en komplett krets med kondensatorer.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner