DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Slipa en kökskniv på en hemmagjord maskin
En vän bad att skärpa en kniv som användes i köket i 3 år för en mängd olika uppgifter: skärning av fryst kött och fågelben. Bladet av stål 95X18 kunde inte tåla testet, och flera flisar dök upp på skärkanten, och de första 50 mm från spetsen var ursprungligen "bristfälliga". Ägaren var rädd för att göra några manipulationer på egen hand, även om han har ett slipblock från hårdvarubutiken i köket.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Fördelar och nackdelar med "köpta" slipningsmaskiner


Det vanligaste skälet till misslyckande vid skärpning av en kniv är svårigheten att hålla den i ett sådant läge att ingreppsvinkeln förblir konstant. Det finns många enheter och maskiner som löser detta problem.
Den största fördelen med slipsystem som tillverkas i produktionsmiljön är deras arbetsberedskap, inget behöver kompletteras.
Men de har också nackdelar:
 • De flesta enheter kan bara fungera i fasta vinklar (elektriska vässare för kök, apparater som Lansky).
 • System med bra funktionalitet, till exempel Apex Edge Pro (Pris cirka 300 dollar), kostar mycket pengar. Dessutom finns det fler kloner och förfalskningar till försäljning än originalen.
 • Nästan alla mekaniska skärpare tar bort en enorm mängd metall och överhettar skärkanten. Undantag, som Tormek (Tormek T9 kostar mer än 50 tusen rubel i minimikonfigurationen. Utrustning för maskinen måste köpas separat och även dyra.), Är ADSCI dyra.
 • Inte alla "fabrik" -konstruktioner fixar bladet ganska styvt.

Hemgjord vässare


Minst tusen knivar, mejslar och andra skärverktyg har besökt den hemmagjorda enheten som jag använder, så jag har ingen tvekan om dess effektivitet. Designen är extremt enkel och det dyraste i det är slipstenar. Jag kommer inte att ge specifika storlekar i beskrivningen, bara allmänna idéer.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

säng


Sängen är en bit av järn från Young Bookbinder-uppsättningen. Det är ganska dimensionellt och massivt, därför sticker det inte ens på "krokiga" baser.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

rack


Stativet från förstoraren visade sig vara en utmärkt givare. Den vanliga lyftmekanismen, som jag använder för att justera stenens vinkel relativt bladet, fungerar smidigt och är säkert fixerad.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Tiltstång


En kalibrerad stång med en diameter på 10 mm är utformad för att hålla och flytta slipstenen. Den är fäst vid lyftmekanismen genom ett gångjärn - en styrspets från karting. Följande delar sätts på stången: en plastmutter, en fjäder, två klämmor med fästskruvar, en mutter på baksidan (så att stången inte faller ut ur gångjärnet). Denna design gör att du kan arbeta med stenar i olika längder och ändra dem snabbt: Jag fixar aldrig låsskruven på den nära klämman, och bosättningen hålls av fjäderkraften.
Bladfästmekanism
Element i mekanismen:
 • Fäste. Föremålet är tillverkat av duralumin och fungerar som en klämma.
 • Bronsbussningen med en halvcirkelformad spår kläms i rörelse i fästet.
 • Axeln är planterad med en avstånd på 0,1 - 0,15 mm, dvs den roterar fritt. Fjädern pressar låsaxeln mot hylsan.
 • Kanalen är fixerad på axeln rörlig.
 • Två par svampar med M8-hammarbultar rör sig fritt längs spåren i kanalen. Efter att ha dragit fast muttrarna är de ordentligt fixerade i det installerade läget. Vinkeln mellan käftarnas ytor intill kanalens hyllor är cirka 75 grader.

Hylsan är gjord på en svarv, svamparna och kanalen på fräsningen, konsolen på borr. De återstående delarna och ämnena hittades i garaget.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Skärpa ordningen


Om den använda kniven skärps och det krävs för att bibehålla värdet på näringsvinkeln, utförs arbetet i följande ordning.
Vi klämmer fast bladet i käftarna, efter att vi tidigare har justerat sin position i bredden.
Före installationen ska du täta knivarna med ett polerat blad med maskeringstejp för att inte lämna repor.
Vi drar en framkant med en vattentät markör. Vi installerar ett slipblock med det största kornet. Vi gör flera exakta rörelser från skivstången från oss själva. Genom nötning av markörens spår bestämmer vi om vinkeln är korrekt vald. Om stenen fångar på kanten, måste den ökas, dvs höja gångjärnet. Efter korrigering av vinkeln måste slipmedlet ta bort spår av markören längs hela skärplanet.
Nu kan du fortsätta direkt till skärpa. Vi gör fram- och återgående rörelser med stången och rör oss längs knivens kant tills flisarna, rynkorna och andra defekter är helt borta. Vi gör lätt tryck endast när vi flyttar bort från oss själva. Baren bör komma tillbaka i viloläge. Under de sista passeringarna, försvagar trycket på stången.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Vi drar kanalen på oss själva och vrider den 180 °. Vi skärper till tills bredden på båda sidor är ungefär densamma.
För visuell inspektion av kanterna behöver inte böjas ständigt. En av fördelarna med den använda anordningen är att kniven är fäst en gång, den kan roteras så mycket som önskas, och den kommer alltid att stanna i rätt position.
När den andra sidan är klar kommer en burr att visas på den första. Du kan inte se det, men det är tydligt palpat av fingrarna. Du måste se till att burret bildas i hela längden, annars kommer det att vara "dumma" sektioner och arbetet måste göras om.
Gräset måste styras av fingerrörelser från rumpan till skärkanten, men inte längs med den! Annars kan nedskärningar inte undvikas.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Skäreggens bredd längs bladet beror på lutningens geometri. På denna kniv är tillvägagångssättet vid spetsen tjockare än i resten.
Innan du flyttar till ett mindre slipmedel med en svamp eller pappershandduk, ta bort sågspånen. Vi tar bort riskerna från den tidigare stenen på båda sidor. I det här fallet bör burren separeras: smulas inte i form av damm utan fall av med tunna trådar.
Beroende på spannmålets storlek kan den andra stenen också "sparka" en burr. I mitt fall var det just det. Gå sedan till nästa utsäde.
Vi kontrollerar resultatet av arbetet med tidningen: vi gör ett snitt med en broach och kontrollerar dess mjukhet. Om fel kvarstår kommer de att fastna.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Om du vill kan du försöka raka håret på handleden.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Det bästa sättet att kontrollera är att klippa med en kniv vad den är avsedd för.
Slipa en kökkniv på en hemlagad maskin

Slipstenar


Jag använder en uppsättning diamantstänger på ett metallpaket (4 delar). Kylvätska - kranvatten. Vissa vässare har våta diamanter med en tvålemulsion. Någon fungerar till och med "torr" (se video). I enlighet med anvisningarna från stentillverkaren rekommenderar jag att jag rekommenderar att väta stången med vatten och regelbundet skölj av metallfilm med en borste.
Kornstorlekar på vitstenar (i mikron):
 • 125/100 - bilda skäret, ändra skärpningsvinkeln;
 • 63/50 - grovslipning;
 • 20/14 - fin slipning;
 • 7/5 - polering.

Jag började arbeta som den första stenen och slutade den tredje. Jag använder den fjärde ganska sällan, bara på begäran av estetiker.
Istället för diamantstänger kan du arbeta med konstgjorda korundstenar. Det finns ett ännu mer budgetmässigt alternativ: stick remsor av sandpapper i olika spannmål på aluminium eller glasämnen. Det viktigaste är att alla stenar i satsen måste ha samma tjocklek.

Knivslipningsvideo


I videon skärper jägaren sin arbetskniv (Bohler M390 stål) på fixturen som beskrivs ovan. Han använder bara en sten 63/50 och tror att det räcker. Karakteristiska rörelser längs kanten - på så sätt tar det bort burr.
Jag kanske missade något i beskrivningen av processen eller enheten, avvikit från vissa kanoner, inte be för Arkansas och japanska vattenstenar. Jag föreslår att vi diskuterar dessa punkter i kommentarerna.
Kommentarer (2)
 1. din juver
  #1 din juver gäster 17 juni 2018 16:48
  0
  Inte cool. Om du nu skärper en splint av en flaska och amputerar en festande häl under resevillkor, och sedan klippa en lönprotes med denna splint och komma snabbare hem från grillkvinnorna, ja!
 2. Kuzma
  #2 Kuzma gäster 23 juni 2018 08:12
  0
  Jag är ledsen för ekorren.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner