DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Hur man återställer en plastväxel
Hur man reparerar en plastväxel

Idag finns det många mekanismer runt oss där plastväxlar används. Dessutom kan det vara som leksaksbilar, såväl som ganska allvarliga saker, till exempel en antennlyft i en bil, ett snurrutrustning etc. Orsakerna till växelfel kan vara olika, naturligtvis är de flesta av dem förknippade med felaktig drift, men nu handlar det inte om det. Om du befinner dig i en sådan situation och du har ett par växeltänder trasiga, finns det en väg ut att inte betala för en dyr del, utan att återställa den på ett enkelt sätt.

Behöver återhämta sig


 • Avfalltandborste.
 • Tvättmedel.
 • Tvåkomponent epoxylim - kallsvetsning för plast.

Lim kallsvetsning ska vara flytande i rören. Var noga med att titta på förpackningen så att den passar för limning av plast och plastdelar Sådant tvåkomponentslim kan köpas både i bildelarbutiken och i järnaffären. Om du har några svårigheter och inte kan hitta en, kommer jag i slutet av artikeln att berätta hur du gör en liknande analog.

Återställ plastutrustning


utbildning


Det första steget är att förbereda ytan på växeln. Vi tvättar det upprepade gånger i varmt vatten med ett tvättmedel och arbetar aktivt med en tandborste. Vår uppgift är att avfetta och ta bort fett från alla ansikten.
Efter avfettning, torka det.

Koklim


Förbered nu limet. Blanda komponenterna i en liten kartong i proportion till instruktionerna. Blanda väl.
I allmänhet rekommenderar jag att du öppnar limmet innan du öppnar limmet noggrant med dess instruktioner, särskilt med tiden för fullständig och partiell härdning, eftersom denna information kan skilja sig radikalt från olika tillverkare.
Om konsistensen är flytande, låt den stå ett tag tills den börjar härda.

Tandrestaurering


I mitt fall har några tänder sydd, situationen är fixbar. Vi smetar lim på den plats som måste återställas. Limet bör vara mycket tjockt, men plast.
Hur man reparerar en plastväxel

Vi gör ett sådant märkligt knöl.
Hur man reparerar en plastväxel

Hur man reparerar en plastväxel

Vi lägger växeln på ett improviserat stativ så att limet blir tjockare. Allt är igen individuellt, det tog mig personligen cirka 20 minuter att göra konsistensen märkbart tjockare.
Hur man reparerar en plastväxel

Du kan påskynda reaktionen och minska förtjockningstiden genom uppvärmning. Ta till exempel en hårtork och börja värma limet på växeln.
Hur man reparerar en plastväxel

Tandrestaurering


Det mest avgörande ögonblicket är tänderna. Den nod där växeln användes, nämligen en annan växel med vilken vår trasiga var direkt i kontakt, bör generöst smörjas med fett, fett eller litol.
Installera den trasiga växeln och rulla flera gånger över en annan.
Hur man reparerar en plastväxel

Hur man reparerar en plastväxel

Som ett resultat rullar en annan redskap märket på tjockt lim.
Hur man reparerar en plastväxel

Hur man reparerar en plastväxel

Nu förstår du att innan du rullar tänderna bör epoxylimet på växeln härda till konsistensen av hård plasticin.
Tack vare smörjning fäster limet inte fast vid den andra växeln.

stelning


Ta försiktigt bort den återställda från mekanismen och låt den stå för slutlig stelning, vanligtvis under en dag.
Hur man reparerar en plastväxel

På ett så enkelt sätt kan du helt enkelt reparera trasiga växlar.

Hur byter jag epoxylim?


Om du inte hittade limet kan jag rekommendera dig att göra en något liknande sammansättning.
För att göra detta behöver du:
 • Epoxiharts med härdare.
 • Cement är torrt.

Vi köper det vanliga transparenta eller gulaktiga epoxihartset med härdare. Dessa två komponenter säljs ofta tillsammans.
Blanda komponenterna i den andel som anges i instruktionerna för att få rätt mängd lim. Lägg till cement. Bara inte en cement-sandblandning, nämligen ren cement. Proportionerna är ungefär två till en. Det vill säga två delar lim och en cement. Och vi blandar allt mycket noggrant. Limet är klart, och sedan är allt som beskrivits ovan.

Titta på videon


Kommentarer (41)
 1. Gäst Alex
  #1 Gäst Alex gäster 13 maj 2018 21:14
  6
  3D-skrivaren löser sådana problem på ett mycket trevligare och kreativt sätt. Ja, det är inte den mest kraftfulla och mycket billiga 3D-shnik, men när jag förstorar bordet till 17 x 17 cm skriver jag ut produkter med en storlek på 15 x 15 x 14 cm. Dessa storlekar räcker för att skriva ut mest användbara saker.
  1. Ilya
   #2 Ilya gäster 16 maj 2018 09:52
   2
   Alexey, vilka program använder du för att skapa 3D-modeller. Kan du berätta lite om din skrivare? vilken typ av modell? Vilka 3D-programlayout förstår det?
  2. och
   #3 och gäster 29 april 2019 12:10
   0
   För de armlösa kan den här metoden vara trevligare, men att kalla det "mer kreativt" är på något sätt helt olämpligt. Kreativitet är något som ingen har gjort för dig, och skrivaren är standardteknik.
 2. interestingly
  #4 interestingly gäster 13 maj 2018 10:27 p.m.
  5
  Författare, en intressant idé. Finns det någon information om hur länge denna utrustning kommer att pågå?
 3. Vasya
  #5 Vasya gäster 13 maj 2018 23:21
  29
  Dåligt råd, inte en enda epoxi har vidhäftning till de material som moderna växlar tillverkas i hushållsapparater, med undantag för textolit.
  1. Radar
   #6 Radar gäster 24 juli 2018 08:38
   7
   En sådan redskap kan repareras bättre. Växeln är hög, så vi såg den i hälften med en tunn fil (en pussel på ett träd eller en bågsåg för metall med en tidigare sågad tandbit). Vi vänder det sågna fragmentet 180 grader och lim (säkring, fixerar mekaniskt) med ett annat fragment. Om växellådans tjocklek tillåter borrar vi 3-4 hål D 0,5 - 1 mm runt axeln (parallellt med den) och kör i trådstycken med lämplig diameter för att undvika att vända fragment i förhållande till varandra. Slipa tänderna vid korsningen. I lågladdade, låg hastighetsanordningar kan en sådan växel fungera under ganska lång tid, åtminstone till det ögonblick då den nödvändiga reservdelen hittas.
   PS: du kan fråga dig på skrivarreparationskontor, de har oftast entreprenörer som klipper redskap från plast.
 4. Gäst Nikolay
  #7 Gäst Nikolay gäster 14 maj 2018 08:59
  19
  Polyeten, ftoroplast och vissa andra polymerer fastnar inte alls
 5. Alexander Wolf
  #8 Alexander Wolf gäster 14 maj 2018 09:02
  6
  Underbart! Endast en men. Sådana växlar är vanligtvis tillverkade av vinyl- eller isopropylplast, till vilka epoxikomponenterna håller sig mycket dåligt. Därför tål sådana rekonditionerade kugghjul inte en stor belastning
  1. sergey astashkin
   #9 sergey astashkin gäster 9 juli 2018 05:53
   1
   Från vinylliknande vinylklorid? - Nej, de gör det inte bara för leksaker; i princip kan de inte arbeta i laddade noder.
 6. lexx
  #10 lexx gäster 14 maj 2018 09:17
  3
  varför visade de inte resultatet i arbetet? detta lim kommer att falla av växlarna efter torkning under belastning. 3D-skrivare löser bara problemet med att byta ut en trasig redskap
 7. gäst
  #11 gäst gäster 14 maj 2018 13:48
  36
  Vissa säger här om 3D-skrivare, som om alla har tillgång till dem. Annars, vad är den här webbplatsen för? I stället för författaren, innan jag fyllde blandningen, skulle jag ha gjort en liten urtag i olika vinklar på växeln med en tunn borr.Det härdade limet i dessa urtag kommer att spela rollen som "spärrar", vilket ger ytterligare styrka för anslutningen med plast.
 8. Gäst Alexander
  #12 Gäst Alexander gäster 16 maj 2018 16:58
  4
  Det finns ingen 3D-skrivare, ta en 3D-penna och arbeta på samma sätt
 9. Gäst Vladimir
  #13 Gäst Vladimir gäster 17 maj 2018 20:06
  9
  Tja, mina herrar, ni är trött på de som föreslår att ni använder en 3D-skrivare, en penna. Denna webbplats erbjuder hur du snabbt kan lösa problemet. Och då åtminstone bjuda in utlänningar!
  1. Gäst Alex
   #14 Gäst Alex gäster 12 december 2018 14:27
   1
   det finns ingen 3D-skrivare, är det verkligen ett problem, antagligen redan i alla muhosransk kan du hitta en person som har en 3D-skrivare och beställa honom att skriva ut redskap
   1. Vitaliy Nezhelsky
    #15 Vitaliy Nezhelsky besökare 7 juni 2019 2:35 p.m.
    0
    Det finns ingen 3D-skrivare i vårt Muhosransk.
    Här visas reparationen av delen om det inte finns några reservdelar och enheten ska fungera.
 10. Gäst Leonid
  #16 Gäst Leonid gäster 18 maj 2018 17:00
  21
  Gör inte nonsens. Det kommer inget bra ut. Kontrollerad. Det bästa sättet är en ny redskap.
  1. Vitaliy Nezhelsky
   #17 Vitaliy Nezhelsky besökare 7 juni 2019 2:37 p.m.
   0
   det kostar 60% av skrivaren. (vi har åtminstone ..) men det finns ingen plats att beställa den. (ingen mening.)
 11. gvsp
  #18 gvsp gäster 21 maj 2018 16:43
  4
  Liknande redskap i 90% av fallen är nu tillverkade av polyamid. Vidhäftning till det i lim kommer inte att vara särskilt bra. Om växeln har någon form av last och inte vrider pilen i enheten kommer den inte att hålla länge. Och för en 3D-skrivare verkar det för mig att utskriftsupplösningen inte är tillräckligt, jag kommer att behöva efterbehandling.
  1. Rust.
   #19 Rust. gäster 23 maj 2018 06:57
   33
   Vid en tidpunkt, för ungefär 20 år sedan, flög en plastkugghjul i en japansk bandspelare. På samma sätt gjutade och reparerade jag den OCH ALLTID 20 ÅR DET FÖRES !!
   Och jag vill säga till smarta människor vad som belastar plast, om de skulle överskrida gränserna, skulle anläggningen sätta METAL! Och ändå, som har pengar för en 3D-skrivare, kommer han att köpa en ny bandspelare eller något som har gått sönder! Den här kloka killen måste gå till en annan webbplats !!
   1. Gregory
    #20 Gregory gäster 24 maj 2018 16:08
    3
    det kan och kommer att fungera på en bandspelare, men enligt fotot är det täckt med en växel från växellådan. Troligen kommer det från en elektrisk köttkvarn. Ja, på billiga modeller sätter de polyetenväxlar på grund av besparingar.
    1. Gäst Sergey
     #21 Gäst Sergey gäster 29 maj 2018 18:18
     3
     Plastkugghjul läggs i mycket dyra modeller.
     Inte för ekonomi utan för fingrarnas säkerhet (särskilt barn).
     När lemmarna kommer in i köttkvarnen bryts växeln istället för fingrarna.
     1. Gäst Igor
      #22 Gäst Igor gäster 21 juni 2018 16:59
      7
      Ett mycket litet barn kan naturligtvis sätta fingrarna i köttmottagaren i en köttkvarn. Men bara under förutsättning att båda föräldrarna är fullständiga idioter. Endast en idiot kan lämna en köttkvarn ansluten till nätverket om det finns ett barn hemma och tre år gammal från familjen.
     2. sergey astashkin
      #23 sergey astashkin gäster 9 juli 2018 05:57
      4
      Polyamidväxlar är tillräckligt starka ... och fingrarna kan vrida sig ... så föräldrar måste se ...
     3. Yuri Golovin
      #24 Yuri Golovin besökare 19 november 2018 11:02
      0
      Och du försöker, sätta fingrarna där! Vill du avsluta prenumerationen på resultatet?
    2. sergey astashkin
     #25 sergey astashkin gäster 9 juli 2018 05:55
     2
     polyeten placeras inte där .. polyamid. polyeten i princip i en köttkvarn kan inte fungera ..
   2. Yuri Golovin
    #26 Yuri Golovin besökare 19 november 2018 10:42
    1
    Okej! På så sätt återställde jag växeln i torkarväxellådan, den har fungerat i tio år!
   3. Vitaliy Nezhelsky
    #27 Vitaliy Nezhelsky besökare 7 juni 2019 2:39 p.m.
    0
    i en bandspelare kan det fungera i ytterligare 50 år .. men i skrivaren på kaminen vet jag inte ...
 12. Constantin
  #28 Constantin gäster 28 maj 2018 16:58
  8
  Jag rekommenderar antingen het sy i växeln i vinklar så att de inte sticker ut utanför ytan på de återställda tänderna, eller skruva in skruvarna innan du smetar med lim. Då tål belastningen på detta system mycket mer.
 13. Raisa
  #29 Raisa gäster 30 maj 2018 18:50
  1
  Rådgivning om lödning av en näsa och ett handtag i en cupronickel keramik.
  1. radar
   #30 radar gäster 5 oktober 2018 08:36
   1
   Cupronickel kaffekanna. För att använda vid lödning av cupronickel behöver du Neusilber lod. Du kan använda koppar-zinklöd, som säljs i butikerna kompletta set för kylskåp i form av remsor av kopparfärg. Du kan använda PSR40 - silverlöd.Det finns fortfarande ett sådant recept: att smälta de sovjetiska 3 kopeckarna (1961-90 g) plus femtio dollar fram till 1927 ... Istället för en lödkolv måste du använda en fackla. flöde för lödning av universalborax + borsyra 1: 1 utspädd i vatten och koka flödande varmt.
   1. Gäst Alex
    #31 Gäst Alex gäster 13 januari 2019 14:14
    3
    Smält femtio silver? För priset, hur mycket kostar det, kan du köpa en ny kaffekanna!
    1. och
     #32 och gäster 29 april 2019 12:03
     1
     och om kaffekanna är ännu sällsynta än femtio dollar?
 14. sergey astashkin
  #33 sergey astashkin gäster 9 juli 2018 05:51
  0
  Hej alla, när det gäller god vidhäftning av limet till ytan. För det första är det tillrådligt att djupa repor på ytan som limmet ligger på innan limet läggs. Sedan säljs ett speciellt lim för preliminär beläggning av polymerytor för limning. När det gäller kugghjulsmaterialet: för gott är de tillverkade av polyamider och kan limas samman. Kugghjul är inte tillverkade av PTFE .. från polyeten också, från propen - bara i barnleksaker - och deras livslängd är kort. Det är riktigt, även från polykarbnater, etc. .. men de är inte längre bättre limmade ..
 15. autoliga
  #34 autoliga gäster 19 juli 2018 20:44
  1
  Torkarmotorväxeln var täckt - en plastväxel parad med en metallmask. Jag var tvungen att köpa en ny torkarmotor. Inget lim tål belastningen.
  1. Yuri Golovin
   #35 Yuri Golovin besökare 19 november 2018 10:56
   2
   Kommer att uthärda! Testat på VOLVO växellåda på bakluckan, den har redan fungerat i 10 år!
 16. Gäst Sergey
  #36 Gäst Sergey gäster 11 oktober 2018 18:45
  0
  Hej alla! De pratade mycket, de sa, men de kunde inte säga hur de skulle limma. De hade inte en mekanisk radiostyrd hund, dess tänder var knäckta (spricka). Vad kan limmas ihop?
 17. Läsaren
  #37 Läsaren gäster 10 december 2018 18:53
  3
  I början av 90-talet, när vidicen dök upp, var jag tvungen att bryta samma växel i bandspelaren (när jag drog ut den fastnat patronen), smälte plasten från samma patron och tills den frös höll den andra växeln, tänderna visade sig bra, bandspelaren fungerade ordentligt och tills fortfarande vid liv
 18. Vyacheslav
  #38 Vyacheslav gäster 13 december 2018 23:46
  5
  Jag gjorde det: Det fanns två trasiga tänder. Inom området för hela tänderna gjorde plasticin en partition som täckte cirka 6-7 tänder. Fyllt med gips. Jag tog bort den från tänderna tills gipsen frös helt. Då. Jag fördjupade platsen där de trasiga tänderna inte bara är djupa utan också på sidorna. Upprättade en gipsform. Och fylld med tvåkomponent epoxylim. Dag och du är klar.
 19. Kirill
  #39 Kirill gäster 31 januari 2019 12:45
  0
  Välkommen! Långt nog för en sådan reparation
 20. Sergey Molokov
  #40 Sergey Molokov gäster 8 mars 2019 12:03 kl.
  1
  Den bästa kompositionen för detta arbete, superlim (vilken som helst) och bakpulver. Läs på internet, han gjorde det flera gånger, limmar plast.
 21. Losev-karta
  #41 Losev-karta gäster 13 mars 2019 1:03 p.m.
  1
  bra sätt, använd flytande naglar istället för epoxi. Jag rullade inte den utan spredde den helt enkelt och tog fram profilen med filer. Dött grepp kom inte av, bara klick för Profilen slutfördes inte.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner