DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Hur man snabbt odlar peppar
En bra skörd av peppar är nödvändig för alla trädgårdsmästare och maximal skörd kan erhållas tack vare tidiga plantor. Peppar är en värmeförsörjande gröda, så tillväxthastigheten bestäms huvudsakligen av klimategenskaperna i regionen. Det är emellertid möjligt att uppnå en accelererad tillväxt av plantor under vissa odlingsförhållanden. Ju tidigare plantor tas på det öppna fältet, desto snabbare kommer det att bära frukt och gör att du kan samla in fler grödor per säsong.

Fröbehandling före plantering


För att snabbt odla peppar måste du använda frön från förra årets gröda, eftersom åldring i mer än ett år påverkar plantor av peppar. Frön bör planteras i lådor med svart jord i slutet av februari. För att implementera denna teknik behöver du:
 • - torkad pepparfrön;
 • - kaliumpermanganat;
 • - flera nässlor (kan torkas);
 • - slipat träaska;
 • - ultraviolett lampa;
 • - polyeten och en låda för plantor.

Innan man går ombord är det nödvändigt att desinficera och förse de saknade näringsämnena. För att göra detta lindas fröna i gasväv och nedsänks i 20 minuter i en lösning av kaliumpermanganat. Detta skyddar plantorna från olika sjukdomar och svamp. För att få en lösning bör 5 g kaliumpermanganat lösas i 500 ml vatten.
Hur man snabbt odlar peppar

Det är också nödvändigt att förse frön med tillväxtstimulerande medel. Nettleinfusion fungerar som en effektiv stimulant. För detta bryggs en matsked nässlor i ett glas. Efter kylning till rumstemperatur sänks torra frön i gasbind till infusionen i 30 minuter.
Hur man snabbt odlar peppar

Därefter kan du börja plantera de behandlade frön. För att göra detta görs furer i en låda med chernozem med ett intervall på flera centimeter. Frön läggs ut i fåran och hälls ovanpå med några centimeter mark.
Såning behöver vattnas och levereras näringsämnen. Dessa förfaranden kan kombineras, vilket gör den snabba odlingen av peppar ännu mer intensiv. För att framställa en näringslösning blöts 20 gram hackad träaska i 5 timmar i en liter varmt vatten. Detta måste göras i förväg, så att fröna omedelbart efter plantering vattnas med en lösning.
Hur man snabbt odlar peppar

Träaska innehåller upp till 30 näringsämnen som är nödvändiga för snabb tillväxt av peppar. Frön hålls varma (cirka 25 grader Celsius) tills groddar uppträder.
Hur man snabbt odlar peppar

Speciella förhållanden för snabb tillväxt


Tack vare denna teknik gror pepparfrön inom två veckor. Efter spiring behöver unga skott ultraviolett ljus och ytterligare värme för tillväxtintensitet. För att göra detta behöver du en ultraviolett lampa, som kan köpas i en specialaffär.
Hur man snabbt odlar peppar

Det kommer att fungera som en konstgjord ersättning för pepparrötter på natten. På en solig dag kan du sätta unga plantor i fönsterbrädan, men se till att ingen kall luft kommer in från fönstret. Vid molnigt väder måste du lämna plantorna under lampan dygnet runt.
En ultraviolett lampa, beroende på kraften, installeras på ett visst avstånd från skotten. Detta bör göras så att det ger den nödvändiga värmen, men inte bränner groddarna. För en standard 60 W-lampa bör avståndet från groddarna vara cirka 25 cm.
Hur man snabbt odlar peppar

Efter att ha fyra eller fem löv bör du dyka. Dessutom transplanteras varje paprika separat, varefter lådorna med doppade plantor placeras i ett växthus under polyeten. Dykning är nödvändig för att stärka rotsystemet, vilket säkerställer snabb odling av peppar och stora frukter. Frispirade skott härdar snabbare och intensiv tillväxt inträffar.
Hur man snabbt odlar peppar

Transplantera i ett växthus och härda plantor


Efter ett par veckor kan du transplantera groddarna från lådorna i växthussjorden. Regelbundet bör härdning av unga plantor genomföras. För att göra detta öppnar polyetylen dagligen under varmt väder i 15 minuter. Efter några dagar öppnar växthuset i 30 minuter och i en timme. Vidare utförs härdning under en halv dagsljus. Med molnigt och varmt väder kan plantor lämnas i luften hela dagen. Den optimala temperaturen för peppar är 22 - 25 grader Celsius.
Hur man snabbt odlar peppar

Samtidigt bör man inte glömma regelbundet vattning, vilket bör göras när jorden torkar. Cirka vattning är nödvändig var tredje dag. Efter en månad med regelbunden härdning kan peppar lämnas utomhus dygnet runt om nätter är varma och det inte finns frost. Således, vid en ålder av 60 dagar, planteras starka paprika plantor i öppen mark redan i början av maj.
Hur man snabbt odlar peppar

Tack vare denna teknik kan du snabbt odla alla typer av peppar, samt uppnå maximal avkastning för säsongen. Man bör komma ihåg att peppar är känsliga för kylning, krävande värme och också reagerar på ofta vattning vid plantan och mogningen. Du kan inte plantera skarpa sorters paprika bredvid söt, eftersom pollinering inte tillåter att uppnå önskat resultat.
Kommentarer (1)
 1. Victor
  #1 Victor gäster 30 november 2017 18:22
  4
  Jag vet inte vilka experter som skriver artiklar där, men det faktum att den lilla blå glödlampan på tvinnade ledningar inte är ultraviolett borde vara klart för barnet ... det här är en vanlig lampa med blått ljusfilter. Jag skäms för att inte veta detta ...

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner