DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » » »Vi syr från jeans ett lock på en soffa
Numera bär jeans av alla - från morföräldrar till barnbarn och helt baby. Köpte, vilifierade, sedan slitna byxor (vanligtvis "i steg") - köp nya. Den vackraste delen av jeans på samma gång förblir nästan ny. Präglade sömmar, högkvalitativ sömning, iögonfallande fickor ofta med broderier, söta tappar, remmar, etiketter är själva "kräm" i design och skräddarsytt hantverk. Tja, mycket ledsen att kasta bort det!

Å andra sidan, för handgjorda jeans - är materialet inte det enklaste. Tyget är ganska tungt och tätt och kräver både lämpliga (företrädesvis speciella) trådar och en pålitlig symaskin. Att rippa jeans är också ”inte socker”: de är som regel sydd tätt och i gott samvete - till och med bita tänderna. Medan du förbereder tyget för ytterligare arbete, lider du. Därför är det vanligaste förslaget för omarbetning att bygga en kjol, efter att ha sytt en intressant nedkant och lämnat den övre delen oförändrad (bälte, ok och hur mycket som behövs lägre). Men tyget är underbart! Vacker, stark, raderar bra och "med åldern" förlorar inte effekten. Och det finns många av hennes, som visade sig vara mycket viktigt för min idé.
Vi syr från jeans ett lock på en soffa

Faktum är att vi har en hund - en golden retriever av skönhet och tillgivenhet som inte kan beskrivas. Och denna hund har sin egen egendom: mattor och sängkläder. All denna ekonomi bör tvättas och torkas regelbundet, men den torkar dåligt och under lång tid, eftersom den är tjock (flerskikts). Eureka! - du behöver bygga omslag, ett par för varje matta. Från tungt tyg (så att det inte fidget) och hållbart (för att hålla länge nog). Och jeans för det här materialet passar inte bara utan är idealiskt.
Vi syr från jeans ett lock på en soffa

Alla insamlade jeans tvättades och struts. Rippningsprocessen var betydligt förenklad. De flesta moderna modeller klottas med "glidande loop" -metoden, och du behöver bara hitta den högra kanten för att sträcka hela tråden på en gång. Om det också finns en sömnad, så är det naturligtvis på gammaldags sätt - sax, ett blad etc.

För mitt projekt packar vi bara upp bältet, stegsömmen (blixtlås, naturligtvis också) och den inre sömmen. Efter det lägger vi ut de resulterande halvorna och tittar noga på hur den yttre (sidosömmen) ligger på en plan yta. I jeans för män är den nästan platt och "exciterar" inte. Detta innebär att denna del kan tas i arbete utan förändringar. Om jeansen var med ett komplext snitt, lossas också sidosömmarna.

Lös separat frågan om nitning. Liten och platt kan lämnas, och stora och präglade tas bäst bort. Hålen från dem förblir små, nästan omöjliga. Det är bekvämare att ta bort (bita) mer bekvämt med sidoskärare (nippor) eller små tång.

Nästa steg i förberedelsen är att sy upp fickor, d.v.s. den övre delen av fickan är helt enkelt sydd nära kanten och fäst ändarna på sömmarna. Sedan fortsätter vi att arbeta med hål och starka scuffs, särskilt i knäområdet. Det mest pålitliga sättet är att applicera dekorativa lappar (med eller utan fransar), och det snabbaste sättet är att sy en ficka på denna plats. Klipp bara den nära sömmen från den oönskade delen av jeans och sy den över hålet.

Det är bekvämare att justera dekorativa lappar med en tät “sicksack” på 0,5-0,8 cm från kanten och sedan göra en frans genom att dra ut trådarna. Formen på sådana lappar kan vara vilken som helst. Av dessa kan du till och med lägga ut ett helt mönster. En annan bekvämlighet - när det gäller ett nytt hål kan du sy samma lapp utan att kränka den allmänna stilen. På min favorit "hundbyxa" för promenader i skogen har en hel samling av de mest "olika jeans" -lapparna redan samlats.

Förberedda jeansstycken kan monteras i en färdig sak enligt ett mönster eller ”för ögat” - beror på snittets komplexitet. Ett lock till en soffkudde eller för en liten madrass sys av en monterad rektangulär remsa.Mått kontrolleras under montering och med hänsyn till sömmar. Om det behövs sys en blixtlås, men det är också möjligt utan fästelement enligt principen om "kuvert" som på traditionella örngott. Komplexa snitt och stora föremål kräver mer tid och ansträngning.
Vi syr från jeans ett lock på en soffa

Vi syr från jeans ett lock på en soffa

Ett riktigt test för mig var ett skydd på en gata soffa som min hund tillbringar större delen av sommaren. Ramen på soffan byggdes av två gamla stolar från sovjettiden. Först tog de bort allt klädsel från dem, sedan skruvades två sidoväggar bort (en av sätena hade den rätta och den andra hade den vänstra). De flyttade sätena med sidor utan sidor och drog det med sina egna bultar genom de befintliga fabrikshålen. En bomullsfilt fylldes med en möbelförpackning på sätena och ryggen. Vi hade inte tid att ta verktyg och svep till garaget, och hunden låg redan på den nya plattformen. Så jag gillade soffan och vi måste skynda oss med skyddet.

Mönstret för locket gjordes bara på sidorna, eftersom den centrala delen bara är en mycket stor rektangel. Jeans för allt om allt tog sex par. En mycket framgångsrik detalj - banden sys längs den yttre konturen. Det var möjligt att spara på dem och ränder, och till och med knappar, nitar. På en av sidoväggarna från utsidan fanns en "obearbetad" öppen ficka för dekoration. Bokstäverna längs soffans nederkant läggs till min hunds namn. De var speciellt tillverkade av olika typer av tyg för att bevara stilen: alla är jeans - och alla är olika, det finns till och med en check.
Vi syr från jeans ett lock på en soffa

Vi syr från jeans ett lock på en soffa

Fallet har tryggt bott på gården i ett år nu. För vintern tas inte bort, eftersom soffan är under en tak, skyddad från regn och snö. Efter att ha övertygat om dess tillförlitlighet och bekvämlighet planerar jag att göra jeanskydd på trädgårdskuddar av möbler. Och jag kommer att ha både en gård och ett hus - ”alla jeans”!
Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner