DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »10 Watt LED-downlight
Lysdioder kan vara mycket effektiva och ekonomiska vid långvarig användning. 10 Watt LED-glödlampor kan ersätta glödlampor med 100 W eller 30 W mot en kompakt lysrör. Trots de relativt höga initialkostnaderna, jämfört med andra typer av lampor, kan din elräkning minskas avsevärt om du använder dessa LED-lampor själv.

Här kommer jag att visa dig hur du gör din egen eleganta 10 watt LED-downlight.
 
 
Nödvändiga material.

Vi kommer att behöva:

1. Basen på en utbränd energisparande lampa.

2. Två tagningar (för att ansluta till lysdioden);

3. Kraftfull tio-watts LED, färg du väljer;

4. Två små skruvar;

5. En tio-watts LED-drivrutin;

6. Termiskt fett;

7. Kylare från ett grafikkort;

8. Värmekrymprör (eller isolerande tejp);

9. ledningar med ett tvärsnitt på 2 mm.

10. Borrmaskin.


Först måste vi ta isär en gammal eller utbränd energibesparande lampa. Var försiktig så att inte glasskolven skadas. Annars kommer kvicksilvergas som är mycket hälsoskadlig ut ur det.
 

Vi behöver bara en del av skrovet med en bas. Vi avbröt rörelserna från brädet som går till sällskapet och löd våra, från LED-drivrutinen bakom värmekrympslangen.


Vi kommer att skapa ett par hål för tråden med en lödkolv som håller hela strukturen.

 

Därefter, i mitten av radiatorn (där videokortprocessorn brukade röra), borrar vi två hål för att montera lysdioden och klippa trådarna.

Vi planterar en LED. För att göra detta, smörj in båda ytorna med termiskt fett och dra åt lysdioden tätt mot radiatorerna.


Sedan tar vi terminalerna, klämda, anslutna till lysdioden och observerar polariteten.
 
Vi kontrollerar. Vissa kinesiska förare ger en avmattning på cirka 3 sekunder, så om lysdioden inte tänds omedelbart, vänta lite.

Försök inte titta på lysdioden tänd. Ljusintensiteten är mycket hög och kan skada dina ögon!
 
Om allt fungerar monterar vi lampan i en enda helhet. Som på bilden.


Diffusor.

Lysdioden är väldigt ljus och kastar skarpa skuggor. Du kan göra ljuset mjukare och mjukare med en provisorisk diffusor.

Skär botten av en två liters plastflaska och slip den på alla sidor för att ge fullständig opacitet för direkt ljus. Gör fyra hål och fäst på radiatorn med tråd. Se bilden.Genom att göra denna lampa kommer du inte bara att spara dina pengar utan också göra vår planet renare!

Kommentarer (21)
 1. Veent
  #1 Veent gäster 3 april 2011 18:31
  0
  Ja, jag hörde det nu att de planerar industriell utveckling av sådana lampor, bara som ett kylelement, en Peltier som kostar cirka 1 500 tusen rubel så att du måste betala för besparingar sad
 2. vladimirsnc
  #2 vladimirsnc gäster 2 oktober 2011 15:05
  0
  God eftermiddag Cool implementering av en LED-lampa. Jag vill verkligen göra det, det finns flera frågor:
  1) Vad är en tio-watts LED-drivrutin. Varför behövs var och hur mycket kan det köpas?
  2) Vad är två tagningar? Chtoli-tråd
  3) Hur klippte du tråden för montering av lysdioden?
  Tack på förhand för dina svar!
 3. TRP
  #3 TRP gäster 20 oktober 2011 15:53
  2
  Ja, kvicksilverångor är skadliga .... liksom ånga från plast med ett bränt lödkolv lycklig . Det är mycket snyggt att se botten från en plastflaska under taket.
  Vidare:
  1) LED-drivrutin - strömförsörjning för LED
  2) Fångar kan ses på fotot - två rostfria trådstubbar ...
  3) Tråden skärs med ett verktyg som kallas en kran ... och innan det borras ett hål.
  4) Om du (vladimirsnc) ställer sådana elementära frågor, rekommenderar jag inte att du tar på dig förstörelsen av en lysdiod värd cirka $ 10 ... med en glödlampa kommer det att bli mer besparingar.
  lycklig
 4. soneks
  #4 soneks gäster 12 januari 2012 16:23
  1
  Av respekt för läsarna skulle det faktiskt vara trevligt att skriva namnet på LED-drivrutinen.
  Dessutom visar kretsen sig vara en dyr LED-drivrutin som kostar pengar.
  Och slutligen skulle det vara trevligt att använda den "varma" lysdioden, eftersom den vassa vita färgen irriterar och anstränger ögonen, särskilt hemma och inget ljusfilter sparar detta.
  Och det sista: Jag rekommenderar inte att du ens tittar på en svag LED (till exempel FLUX eller "piranha") - det förstör visionen mycket och snabbt!
 5. NOTFRONT
  #5 NOTFRONT gäster 12 januari 2012 17:45
  0
  Och då finns det respekt ?! Du måste säga tack för att du visar detta gratis. Håll dina rekommendationer till dig själv, för med sunt förnuft har de lite gemensamt, artikeln handlar inte om detta.
  Och förarens märke indikeras inte på grund av att det väljs rent individuellt för lysdioden och dess kraft.
  1. Eldar
   #6 Eldar gäster 8 januari 2019 12:00
   1
   sade kraftfullt
 6. Veeh
  #7 Veeh gäster 13 januari 2012 20:36
  3
  Vi fick höra hur, grovt sett, ansluta en LED till ett uttag. Allt annat är designerns underhållning. Med samma framgång kan du skriva en artikel om hur man köper bröd i en butik.
 7. Levsha
  #8 Levsha gäster 14 mars 2012 20:11
  0
  Citat: vladimirsnc
  dets

  istället för föraren kan du sätta ett strömbegränsande motstånd. Jag gjorde det personligen. kan köpas i vilken radiobutik som helst. att drivrutinen som motståndet tjänar för att begränsa strömmen för att driva lysdioden. I allmänhet skulle det inte bränna en billig LED.

  För att fixa lysdioden, borrade jag hål med en borr, sedan skruvade jag på lysdioden med skruvar. VIKTIGT! Innan du installerar lysdioden på kylaren måste du täcka något med värmeledande pasta! Jag använde just kabeln för att fånga den personligen, men fotot visar att det finns en tråd där, verkar det. Lycka till ...
 8. Actionfilm
  #9 Actionfilm gäster 1 oktober 2013 07:04
  1
  Du kan och ett motstånd. Då kommer kraften hos dioden att bero på svängningarna i nätverket. Med en ökning av den övre tröskeln (hoppa i nätverket) bränner dioden helt enkelt, eftersom ingen avbröt Ohms lag. Någon är nöjd när ljuset ibland flimrar med en frekvens av 50Hz? Ljuger de? Föraren skapar stabil spänning och ström för dioden. Svängningar i nätverket över ett brett spektrum orsakar inte ljusflimmer. Och frekvensen för diodens tillförsel är tiotals kilohertz, mot 50Hz som kännetecknas av ögat.
 9. Ndochp
  #10 Ndochp gäster 26 oktober 2013 07:33
  0
  Var på diodföraren kilohertz? i allmänhet ger till och med en enkel bro med en conder en nästan konstant spänning utan att flimra. En 3v zenerdiod parallellt med lysdioden låter inte spänningen hoppa ut mer än nödvändigt, så du kan alltid hålla med Ohms lag. Priset för alla delar är ett öre. Jag tog 260 sabilitron för 5 dollar på DX, motstånden är ännu billigare, bron antingen plockas upp eller monteras från dioder för ett dollarpaket.
 10. therion
  #11 therion gäster 16 november 2013 14:05
  1
  Berätta vad jag ska göra en strömförsörjning till en svalare? Jag tog bort kylaren från PSU från datorn. Kommer den gamla laddningen från telefonen?
 11. rigging15
  #12 rigging15 gäster 17 januari 2014 02:59
  1
  Jag undrar vad temperaturen på kylaren i kontinuerlig drift?
 12. Alex
  #13 Alex gäster 1 september 2014 14:32
  0
  Citat: rigging15
  Jag undrar vad temperaturen på kylaren i kontinuerlig drift?

  Jag monterade en 50W LEDCob från CREE (270 små dioder). Utan fläkt värmde kylaren upp till 70 grader på 3 minuter. Med en fläkt i tyst läge steg den inte över 40.
  Citat: Levsha
  Citat: vladimirsnc
  dets

  istället för föraren kan du sätta ett strömbegränsande motstånd. Jag gjorde det personligen. kan köpas i vilken radiobutik som helst. att drivrutinen som motståndet tjänar för att begränsa strömmen för att driva lysdioden. I allmänhet skulle det inte bränna en billig LED.

  Jag rekommenderar inte att installera icke-motstånd eller kondensatorer ... Lysdioder ger det optimala vindflödet vid lämplig ström och fluktuationer på + - 20% gör att den minskar med så mycket som 2-3 gånger, och det är inte svårt att bränna. Jag rekommenderar förare till alla argos-handel - de har inte varit mer tillförlitliga än.
  LED-moduler och fall kan tas här:
 13. Rafiq
  #14 Rafiq gäster 17 april 2015 13:10
  4
  Mycket vacker, som. en annan bra idé. Består av 24 segment. Förbrukar cirka 6W / 220V.
 14. gadfly
  #15 gadfly gäster 7 juli 2016 17:04
  0
  "Genom att göra denna lampa kommer du inte bara att spara dina pengar, utan också göra vår planet renare!" - Smickra inte dig själv, och lura dig själv och andra, spara tid, ja, men tekniken kommer att PLANETA PLANET STARKARE än en vanlig glödlampa och desto starkare än en enkel fackla. Detta kostar tyvärr teknik och hype-reklam.
 15. Oltaviro oltaviro
  #16 Oltaviro oltaviro gäster 6 december 2017 9:59 p.m.
  0
  Tja, en hög ...
 16. Gäst Yuri
  #17 Gäst Yuri gäster 15 mars 2018 10:55
  1
  Såg på denna plats 10 vadad lampa. Jag vill agera som expert på den här artikeln, jag har anständig erfarenhet av tillverkning av LED-lampor. Jag vill varna de som är intresserade av den här hemgjorda enheten. Det första är att den här lampan kommer att kosta dig billigt, detta är fullständigt nonsens, det kommer att vara relativt billigt om du sopar igenom ditt skräp och hittar alla komponenter och samtidigt har gedigen kunskap om elektronik, då har du möjlighet att göra det. Jag är helt oklar vad författaren fick vägledning av när jag skapade den här artikeln.
  1. Eldar
   #18 Eldar gäster 8 januari 2019 12:07
   1
   Självkärlek till ens älskade, det är vad författaren ville visa. Det finns noll praktisk fördel, att jag skulle hänga en sådan lampa i ladan? Detta är en skam, inte en lampa.
 17. vattenkokare
  #19 vattenkokare gäster 5 juni 2018 10:38
  1
  Jag har ingen borrmaskin, så jag kunde inte upprepa denna design.
 18. mitt namn
  #20 mitt namn gäster 12 november 2018 16:40
  0
  hur man sätter denna shnyaga för alltid? ...
 19. Tidigare stafett
  #21 Tidigare stafett gäster 24 juni 2019 11:14 p.m.
  0
  Istället för en borr kan du använda en manuell elektrisk borr. Om du inte gillar lampans yttre kan du göra eld, det blir mycket vackrare och dölja teknikens brister. Och innan du skäller andra, försök att göra något själv. Bättre några förnuftiga designråd erbjuds.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner