DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Hur man gör en låda i badrummet
Vid reparation av VVS-komponenter är det ofta nödvändigt att stänga avloppsrör av gjutjärn, som för att säga mildt, inte på bästa sätt. Ett av de mest acceptabla alternativen är att installera en låda med metallprofiler.
Den monterade ramen kan höljes med gips, plastpaneler eller gipsskivor. Valet av klädnadsalternativ beror på rörledningen.
Om det fattades ett beslut att använda plastpaneler, sys ramen omedelbart med dem direkt på metallprofilen. Men som praxis antyder är det bättre att stänga lådan med fuktbeständig gips eller gipsfiberark.
Fördelarna med gipsmaterial är uppenbara. På dem kan du fästa tapeter, lägga brickor eller mosaiker. Och du kan avsluta med dekorativ gips eller bara måla. Det beror på plånboken och husägarens fantasi.
I den här artikeln kommer vi att fokusera på att installera lådan under keramiska plattor. Under installationen användes ett fuktbeständigt gipsfiberark (GVLV). Dessutom monterades den i två lager för att öka styvheten.
Verktyg som krävs för installation:
 • Roterande hammare och borr med en diameter på 6 mm.
 • Sax för metall.
 • Drill.
 • Borra med en diameter på 4 mm.
 • Försänkare med en inbyggd borr med en diameter på 2,8 eller 3 mm.
 • Skruvmejsel.
 • Byggnadsnivå eller lod.
 • Roulette.
 • Nitar för aluminiumnitar.
 • Markör eller penna.
 • Torget.

material:
 • Guideprofil PN 27x28 - 3 st.
 • Takprofil PP 60x27 - 2 st.
 • Aluminium nitar med en diameter på 4 mm - 20 st.
 • Dowels med en diameter på 6x40 mm eller spikar 6x40 mm - 20 st.
 • Självtagande skruvar 3,5x25 mm - 100 st.
 • Självtagande skruvar 3,5x35 mm - 100 st.
 • Fuktbeständig gipsfiberark - 1 st.

Arbetsordning
Först hittar vi de mest utskjutande delarna av rören. Detta görs med en fyrkant och en byggnadsnivå. Nivån måste kontrollera rörets vertikala lutning. Använd sedan fyrkanten på väggen och flyttar den till röret och markera punkterna som går utöver dimensionerna. Detta måste göras på båda sidor om avloppsstigeröret.
Hur man gör en låda i badrummet

Vi drar tillbaka tre centimeter från de tidigare gjorda markeringarna och drar två vertikala linjer med hjälp av nivån. Vi mäter avståndet från golvet till taket och med sax för metall skär vi av bitar av styrprofilen med motsvarande längd.
På tidigare ritade linjer fixerar vi styrprofilerna på väggen med hål med en diameter på 6 mm och skruvar med en storlek på 3,5x35 mm. Du kan använda spikar med samma parametrar. Det är bättre att borra hål i betongväggar med en perforator, och för tegelbyggnader kan du också använda en slagborr.
Hur man gör en låda i badrummet

I vissa badrum är skiljeväggarna mellan badrummet och toaletten gjorda av lättbetong. De är tunna, bara cirka 60 mm tjocka. Hål måste borras mycket noggrant, särskilt om kakel redan finns på andra sidan.
För att inte bryta igenom en sådan vägg är det nödvändigt:
• Stäng av chockläget vid punkaren och arbeta utan det, i borrläget.
• I slutet av borran, gör ett stopp som är lika med längden på självskruvningsskruven genom att linda in något isolerande tejp eller sätta på en borrad kork från vin.
Därefter måste du rita lådans mått på taket. Rikta vinkelräta linjer på taket med en penna genom att använda fyrkanten på väggarna. Korsningspunkten för dessa linjer kommer att vara strukturens vinkel. Vi mäter båda avstånd från väggarna med ett måttband.
Hur man gör en låda i badrummet

Vi skär först in guideprofilen i den totala storleken. Sedan klippte vi den vid böjningspunkten och viker den i en vinkel på 90 grader, som visas på figuren.
Hur man gör en låda i badrummet

Sedan fixerar vi det i taket med stift och skruvar. Du kan göra det enklare och montera lådans hörn från två segment.
Nu måste vi hitta den nedre hörnpunkten i vår design.Vi skar takprofilen från golv till tak. Vi sätter in den i den övre hörnprofilen och exponerar den med hjälp av en nivå så att den står strikt vertikalt i båda planen.
Hur man gör en låda i badrummet

Det yttre hörnet av profilen kommer också att vara det nedre hörnet.
Hur man gör en låda i badrummet

På samma sätt som det övre hörnet, producerar vi det nedre hörnet. Det blir kortare på grund av närvaron av horisontellt avlopp. Vi fixar det på golvet såväl som den övre strukturen.
Hur man gör en låda i badrummet

Installera den avskurna takprofilen först i det nedre hörnet och sedan i det övre. Gör sedan hål i båda profilerna med en borr med en borr på 4 mm i diameter. Vi fixar hela strukturen med aluminiumnitar.
Hur man gör en låda i badrummet

Lägg sedan till några förstyvningsribbor för att förbättra metallramens bärande kapacitet. Det är nödvändigt att säkerställa att profilerna inte leder till sidan vid borrning av hål. Det rekommenderas att montera förstyvningar vid skarvarna på gipsskivorna.
Hur man gör en låda i badrummet

Vändningen på en täckning har kommit. Vi tar storlekarna och klipper gipsfiberarket. Lådan kan också sys av bitar. Det viktigaste som du behöver komma ihåg när du installerar det andra lagret av GVLV, ska lederna på det första arket inte sammanfalla med det andra.
Att klippa ett gipsark är lite svårare än att klippa en gips. Först klippte vi GVLV med en kniv längs den markerade linjen. Sedan lägger vi profilen eller stången under skäret och bryter arket. Gipsfiber är ett ganska bräckligt material och kräver noggrann hantering.
Hur man gör en låda i badrummet

Vi fäster de skurna bitarna på profilen med skruvar 3,5x25 mm i storlek. Du kan använda självspännande skruvar för GVLV. Men profilen är bättre att förborra, så deformeras mindre. Du kan använda en speciell försänkare med en inbyggd borr med en diameter på 2,8 eller 3 mm. Sedan är GVLV och profilen genomborrad, och i arket bildas en ytterligare svett under skruvhuvudet.
Hur man gör en låda i badrummet

Det andra lagret är monterat med längre skruvar 3,5x35 mm i storlek. Steget med vilken skruvarna är skruvade är cirka 150 mm. Efter installationen GVLV är den grundad för bättre vidhäftning av ytbeläggningen med gips. Om man tänker målning eller tapetsering, stickas också gipsfiberarket.
Hur man gör en låda i badrummet
Kommentarer (2)
 1. Gäst Igor
  #1 Gäst Igor gäster 1 september 2018 10:08
  1
  Var hittade du ett sådant hack? Och hackarbetaren trodde inte att locket på avloppsrörets fläns inte skulle vara stängt så. Du kan stänga den, men allt måste snabbt tas bort för att komma åt flänsen.
  Detta kan vara nödvändigt en gång i livet, men detta måste beaktas.
 2. Kish
  #2 Kish gäster 20 september 2018 10:50
  0
  Vem så guider och profilen förstör? Det finns ingen styvhet kvar. Inget behov att rengöra, inga hål som ska repareras.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner