DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Enkel multimediaprojektor

Sovjetunionens tid är en saga historia och lämnar efter sig en rad olika prydnadssaker som nu inte längre behövs av någon. Till exempel har du antagligen en bildprojektor eller ett filmoskop i skafferi. Ingen behöver honom längre, men det är synd att kasta bort ... Låt oss ge honom ett nytt liv och göra honommultimedia-projektordär vi kommer att titta på filmer, bilder eller till och med spela på den stora skärmen.

Varning : Som en matris som bildar en bild kan du inte bara ta en liten TV som i artikeln - en mp3-spelare som spelar video, en mobiltelefon, och särskilt en ipod, har också en bra upplösning. I allmänhet finns det många sätt att lyckas. Ja, och lödkabeln är inte nödvändig.
Tja, som en bildprojektor är vilket filmoscope som helst lämpligt etc.

För 75 $ köpte jag ett annat mästerverk av kinesiska vänner - en Super TV med en ganska bra 2,5 "matris, standard för sådana enheter med en upplösning på 480 * 234 och en videoingång, vilket är mycket viktigt:


Det bör noteras att storleken på matrisen dikterades av storleken på fönstret för bilderna i projektorn, dessutom har kinesiska telly med ett större martice fortfarande samma upplösning (bara pixlar är större), och för dem skull alla bunt (lampa, optik, hölje) Jag tror inte värt det.

I den nedre delen märks slinganslutningen från matrisen:


Riv av bakgrundsbelysningen med ledningar (höger):


Det finns fortfarande en matris med en mycket kort slinga, fem centimeter, vilket är helt oacceptabelt för våra ändamål, och den kinesiska teknikidén gick så djup att 28 kontakter ligger på en centimeter bred slinga:


Men det finns inget att göra - du måste fortfarande förlänga. Varning! Ta bara denna procedur om du verkligen är säker på dina förmågor, annars är det bättre att anförtros detta till en mer erfaren vän!
Beväpnad med en 25W japansk lödkolv, lågtemperaturlödning, förstoringsglas och MGTF 0,03-tråd, limmade jag bandkabeln på bordet med tejp och lade en bit plast och efter 2 timmars plåga fick jag följande:


Sedan hällde han det hela med en limpistol, kallade upp alla 28 kontakter på brädet med en testare (punkterna var på båda sidor av brädet) och lödde till dem:


Fjärrmatrisen på en slinga på 20 cm visade sig (inskriptionen SUPER är en bild på skärmen i frånvaro av en insignal):


Den kasserade bildprojektorn "Svityaz-Avto" fick mig för ingenting:


Inuti har han redan allt han behöver - trans, kylning och optik, bestående av en 24V 150W halogenlampa, en reflektor, en trippel linser, ett UV-filter från specialglas och en triplettlins (visas inte på bilden):


Jag satte in matrisen i fönstret för diabilderna och för att göra det extra. kylning i form av en kylare för P4 och ett rör, även om det med en inbyggd lampa förmodligen skulle räcka för en vanlig, som det visade sig att temperaturen på matrisen inte överstiger 40 grader (luft sugs in framgångsrikt genom slitsen för sliderna precis mittemot matrisen). Jag kastade ut all mekanik nu onödig:Den färdiga projektorn tog följande form:


Infödda fläkten kastade och satte det diametrala impellern. Gömde strömförsörjningen för telly och fläktar i fallet. Enheten slutade att ljuda och fick en sådan look:


Med tanke på nivån på alla andra komponenter, gjordes skärmen också mycket budget, men visade ljusare än min gamla matta Projecta för $ 200, sålde för ett år sedan. eftersom raidet på butikerna på jakt efter pulveriserad silverfisk gav inte några positiva resultat, jag målade bara en kartong med ABRO-aerosol “under krom”, målade en matt svart ram. Resultatet blev en panel med en diagonal på 125 cm (50 "):

Jämförelse med en TV i närheten (20 "Sony Trinitron):
Detta är sådant skräp, vi testar det. Kinesiska halogener för en projektor kostar 50 rubel (för 150W och 250W), även om deras resurs är okänd för mig, men det faktum att en lampresurs på 2000 timmar anges på webbplats för en 2000W lampa är inspirerande.Planerna inkluderar en modifiering av standardkylsystemet, buller, infektion, även om du efter fem minuters tittande inte längre märker detta ...
Kommentarer (13)
 1. judisk
  #1 judisk gäster 10 januari 2011 11:45
  0
  Hmm .... Super wacko

  Men var ska en sådan projektor ta? sad

 2. Bond
  #2 Bond gäster 9 juli 2011 10:02 p.m.
  0
  ja fan !!! det är därför språket ändras bara från femte gången?
  kort sagt om saken, jag har en projektor och jag tänkte tidigare på samma tanke, men hur kan jag projicera något från TV-apparaten?
  Tack och lov, allt är trite här ..))
 3. Veent
  #3 Veent gäster 9 juli 2011 22:09
  1
  På den här webbplatsen finns det ett annat sätt att göra en projektor ... Ja, och det finns ett så coolt program "Automatic switch keyboard layout"
 4. Bond
  #4 Bond gäster 10 juli 2011 01:35
  0
  soooo ... Jag fick en bild utan beskrivning ... kontrollerad på en vit yta, nära - långt, etc. Jag tittar på dig några slingor, jag har totalt 2 och jag tog en skärm från k550i ..
 5. Veent
  #5 Veent gäster 10 juli 2011 18:34
  0
  Författaren är inte jag ... och detta är inte ett förstoringsglas utan en lins
 6. Danbaz
  #6 Danbaz gäster 27 september 2011 12:05
  0
  Den här automatiska omkopplaren har fått mig! Jag raderade det nafig! Han gissade mycket sällan rätt layout och stängde av den manuella. Så mycket för den automatiska omkopplaren ... sad optik kan också tas från en gammal fotoapparat (innan linserna var vridna) eller från en projektor.
 7. smail
  #7 smail gäster 21 januari 2012 02:37
  0
  och vem är författaren till återställningslänken le
  Jag gillar allt, men det är bättre att kolla med skaparen även projektorn är densamma
  Sviaz - M
 8. Chon188
  #8 Chon188 gäster 27 juni 2013 14:08
  0
  Glödlampan kan ersättas av en LED (eller snarare några), men då måste du kemisera med belysningen. Men det värmer inte upp.
  1. -----
   #9 ----- gäster 8 juni 2018 10:15 p.m.
   0
   hur man säger - dioder identitet kräver frost. du kan inte göra det utan kylfläns!
 9. Alexander
  #10 Alexander gäster 1 oktober 2013 01:08
  0
  2008 gjorde jag det först på en så liten matris, men bildens kvalitet är inte existerande, sedan på matris på biltv - det är redan mycket bättre där, men för full lycka måste du ta matrisen till en 15 tums LCD-skärm, men det är inte särskilt relevant ändå, så som redan dykt upp 1,5 meter lågpris- och 3D-TV-apparater
 10. aska
  #11 aska gäster 23 oktober 2013 18:34
  0
  hej försvarare 2.5 kommer att göra
 11. Jaroslav
  #12 Jaroslav gäster 25 december 2014 14:06 p.m.
  0
  Och hur heter TV: n SUPER .....
 12. Soneks
  #13 Soneks gäster 6 mars 2015 16:25
  1
  Jag ska skapa en projektor med en TV-funktion.
  Jag kom över den här artikeln. Mycket intressant.
  Det viktigaste för att skapa projektorer är upplösningen av matrisen och det lysande flödet.
  Det är möjligt och nödvändigt att byta ut en glödlampa mot en LED-matris (nämligen en matris, en LED kommer inte att göra någonting). Men vi får inte glömma att kraftfulla lysdioder värms upp och kräver effektivt värmeavlägsnande - detta är en kylare och en fläkt, och detta räknar inte den nuvarande stabilisatorn. Effekt inte mindre än 10W.
  Matrisen ska vara så hög som möjligt. Små matriser är inte gjorda med hög upplösning. Därför behovet av att använda en mer dimensionell matris - minst 15 tum. Där kommer upplösningen att vara 1024x768 - något redan ...

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner