DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Rengöring av pannan
Naturligtvis kommer någon att säga: "Varför gör det själv, i en tidning med gratis tillkännagivanden av sådana erbjudanden - ett dime ett dussin." Men priset på detta är inte alltid lojalt och det finns inget behov av att anpassa sig till någon annans arbetsschema. Och sedan, regeln "om du vill att någon ska göra det bra - gör det själv", har ingen ännu avbrutit. Därför kommer vi idag att rengöra den elektriska vattenvärmaren (eller pannan, till vilken vilket namn är mest tilltalande) själva. Dessutom tar det allt detta i en halvtimme, och du behöver ett minimum av verktyg.
Förresten, själva verktygen. Vi kommer att behöva:
• justerbar skiftnyckel. Flexibla slangmuttrar skiljer sig ofta i en till två storlekar, så det blir lättare och mer pålitligt.
• sockelhuvuden med spärr eller tangenter M12, M13 och M14. Storleken på olika modeller av pannor kan variera, så det är bättre att förutse och förbereda dem "i reserv".
• Fillips och skruvmejslar med platt huvud.
• kortborste.
Det är allt, vi börjar ta isär.

Pannstädning


Men redan innan du börjar koppla ur slangarna, stäng av elen som kommer in i pannan och stäng av det kalla vattnet som går in i den.

Pannstädning


Öppna det varma vattnet i blandaren. Så det extra trycket avlastas och du har mindre chans att hälla, sänka pannan. Och detta är den längsta delen av processen, men mer om det nedan.
Stäng av varmvattenkranen som leder från pannan.

Pannstädning


Ta bort dekorskyddet. För detta kommer troligen en Phillips-skruvmejsel att vara praktiskt. Koppla bort marken och ta bort termostaten helt enkelt med en lång tunn temperatursensor.

Pannstädning


Pannan är nu "naken", men det finns fortfarande vatten i den. Hon måste sänkas. Vi stänger av slangarna så att du tar bort bypassventilen (eller i vissa modeller finns det en spak som du behöver trycka på och den slutar uppfylla sin funktion som blockerar vattenutloppet från det kalla pannledningen),

Pannstädning


och dränera vattnet. Varning! Det kan vara varmt om du inte har stängt av pannan tidigare och inte sänkt kokande vattnet från den. Vatten kommer ut genom tyngdkraften, så gör dig redo 12 ... 15 minuter (standardpanna i 80 liter) håll bara i slangarna.

Pannstädning


Skruva sedan loss bultarna som håller bottenhöljet och byt ut en rymlig handfat och bända den med en platt skruvmejsel. Det som kommer att falla ur pannan kommer överraskande dig väldigt och kommer inte alls att behaga dig.

Pannstädning


Vi rengör de tio bra (det är här kortborsten kommer att vara praktiskt),

Pannstädning


och allt det avskummet (glöm inte att lägga handen i själva pannan, det finns mycket kvar), kasta den i skräpskåpet. Men i inget fall inte på toaletten, annars kommer det helt enkelt att täppa till.

Pannstädning


Magnesiumanod Varje panna är anordnad på ett sådant sätt att det är ett "offerspel" och under drift blir det mindre och mindre och brinner gradvis ut helt. Därför måste den i så fall bytas ut (en ny kostar $ 2 ... 3), även om det ofta är värt att bara rengöra den gamla. Och även om snidningen är standard för alla, är det bättre att ta resten av det när man går till butiken. Så om du städar pannan för första gången är det bättre att göra det under de timmar när motsvarande butiker eller marknader fungerar.

Pannstädning


Vi skruvar i stället för den gamla,

Pannstädning


och lägg locket på plats.

Pannstädning


Vi samlar upp alla slangar i omvänd ordning, men för tätning är det bättre att använda Teflon, eller som det också kallas fumband.

Pannstädning


Vi sätter tillbaka bypassventilen, flexibla slangar,

Pannstädning


vi sätter in en temperatursensor med en värmetemperaturregulator och stänger allt med ett dekorativt lock. Pannan är monterad, men nu är den tom.

Pannstädning


Öppna det varma vattnet igen i mixern,

Pannstädning


och öppna båda kranarna till och från pannan.

Pannstädning


När vattnet från blandaren spills igen stänger du det. Pannan är full.

Pannstädning


Nu inkluderar vi det i nätverket så att vattnet i det värms upp till önskad temperatur. Detta är något längre än pannan vanligtvis värms upp, eftersom du sänkte den "till noll", och temperaturen på kallt vatten är långt ifrån den vanliga.

Pannstädning


Det är allt visdom. Och nu kan du själv utvärdera hur mycket snabbare vattnet värms upp. Och det finns inget behov av att prata om energibesparing, du kommer omedelbart att känna det enligt de "tunnare" månatliga kvitton för ljus.
Kommentarer (8)
 1. maga beck
  #1 maga beck gäster 24 mars 2018 13:28
  4
  Tack, det är mycket begripligt, det kommer att vara praktiskt för framtiden, vi använder pannan i bara sex månader.
 2. Gäst Gennady
  #2 Gäst Gennady gäster 31 mars 2018 20:40
  1
  mycket användbar information om pannan
 3. Gäst Sergey
  #3 Gäst Sergey gäster 7 april 2018 15:20
  3
  Den här artikeln är användbar för de som inte vet hur pannan är ordnad, men det är inte klart var är den direkta förbindelsen mellan skräpet i tanken och elräkningar? Frågan om effektivitet är mycket villkorad. bara vattnet värms upp lite snabbare. På grund av den porösa kalk på värmeelementet kommer systemet att bli lite mer tröghet. men värmen är likadant fördelad inuti tanken och mängden energi som spenderas på uppvärmning kommer inte att förändras ... kanske kommer lite mer värme att släppas på tiolocket och "flyger bort" till badrumets luftvärme ..
  1. Danya
   #4 Danya gäster 11 april 2018 12:27
   1
   ja om el, precis märkt
 4. Gäst Michael
  #5 Gäst Michael gäster 11 april 2018 13:15
  5
  Att bedöma efter närvaron av fumlent under de yttre muttrarna i de flexibla slangarna är rörmokaren fortfarande densamma!
  1. Gäst Sergey
   #6 Gäst Sergey gäster 6 augusti 2018 15:10
   0
   Yeah!
 5. Gäst Alex
  #7 Gäst Alex gäster 23 april 2018 10:00
  2
  men det är lättare att hälla upplöst citronsyra i pannan och det tar bort allt avskum.
  1. avkol
   #8 avkol gäster 3 april 2019 08:25
   0
   Förklara hur du gör detta .....

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner