DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Ett enkelt sätt att eliminera datorbrus
Bra och ren datorutrustning gör ljud under drift, men det är så obetydligt att det liknar ett andetag. Detsamma kan inte sägas för datorer och bärbara datorer som behöver rengöras, smörjas eller repareras. Buller bör inte distrahera användaren under sitt arbete. Därför måste du veta vad som orsakar det och hur du snabbt kan lösa problemet.
Det finns tre huvudorsaker till datorbrus:
• förorening;
• slitage av huvuddelarna;
• fettproduktion i en av kylarna.
Det är svårt för en person som inte är en datorproffs att fastställa den verkliga orsaken till problemet. Naturligtvis, om det finns tid och önskan, är det bäst att kontakta ett servicecenter. Men i den här artikeln vill jag berätta om ett sätt som hjälpte mig att eliminera irriterande ljud innan datorns master kom.
Jag vill genast notera att detta inte är ett universalmedel och med tiden kommer bullret att återvända. Detta är en tillfällig åtgärd som hjälper till att underlätta användarens existens fram till anställdens servicecenter.
Steg 1. Till att börja med måste vi lyssna på datorn och skapa en ljudkälla. Många detaljer kan ljuda. Mitt buller provocerade kraftigare. Så här ser det ut.

sätt att eliminera datorbrus


Du kan också se att kylaren är dammig och måste rengöras, men tyvärr är det bättre för en person som aldrig har öppnat strömförsörjningen att ta bort smuts eller komplett fett på egen hand.

sätt att eliminera datorbrus


Steg 2. Vi kan inte helt eliminera smuts som har samlats i fläkten, utan att demontera strömförsörjningen kan vi inte. Men du kan smörja datorn. För att göra detta behöver du: en spruta (två), motorolja och en torr svamp.

sätt att eliminera datorbrus


Jag vill klargöra direkt: välj en spruta med en liten nål, och du kan bara använda olja för sömnad och hushållsmaskiner som smörjmedel. Det ideala datorfettet är naturligtvis termiskt fett. Det är tjockt, sprider sig inte och upprätthåller arbetet för alla PC-delar under lång tid. Men i det här fallet kan du klara dig utan det.
Steg 3. Gå direkt till fjärrsmörjningen. Vi samlar lite motorolja i sprutan.

sätt att eliminera datorbrus


Nu tillbaka till vår svalare. Fläktaxeln är lätt synlig bakom järnnet. Det är täckt med ett gyllene klistermärke. Du måste noggrant genomborra klistermärket med en nål på flera ställen och införa oljan.

sätt att eliminera datorbrus


Steg 4. Vi tar bort den återstående oljan som finns kvar på ytan med en torr svamp. Det är allt.

sätt att eliminera datorbrus


Och slutligen vill jag säga att sådana manipulationer alltid är förknippade med risk. Så tänk några gånger innan du använder mitt råd.
Kommentarer (24)
 1. Alex
  #1 Alex gäster 2 november 2015 22:33
  4
  Var försiktig med oljan, det är lättare att skruva av 8 skruvar och ta bort själva fläkten än risken att stänk olja där den inte ska.
  1. här har du rätt
   #2 här har du rätt gäster 14 juli 2019 19:45
   0
   det är lättare och mer pålitligt
 2. Ramil
  #3 Ramil gäster 10 november 2015 23:24
  9
  Olja leder inte elektrisk ström, metoden har en plats att vara. Men det är bättre att ta isär (komma ihåg stegen och fotografera varje process (för nybörjare), ta bort kylaren, riva av det "gyllene klistermärket, öppna gummipluggen, ta bort låsringen, ta bort" propellen ", ta bort det sårade håret från axeln, skölj och strö bladen med antistatisk medel, torka, droppa och montera tillbaka (vi glömmer inte låsningen), lim den ovanpå (helst med papper - ett klistermärke) med tejp.
  1. Gäst Alex
   #4 Gäst Alex gäster 26 november 2018 09:46
   0
   Om pluggen i fläkten är gjord av gummi, pressas fläkten åt gången ... en annan fråga är om strömförsörjningshusens galler stör ...
 3. Yoshkin Cat
  #5 Yoshkin Cat gäster 27 december 2017 20:03
  30
  En artikel från bulldoggen, bara för att skriva något.
  1. "Perfekt dator fett - detta är utan tvekan termiskt fett." Var ser Apple och Intel ut? En sådan talang försvinner)))
  2. Om du sticker någonstans under det gyllene klistermärket kan du bara hälla olja under det gyllene klistermärket))) Lagret i sig är gömt av en gummiplugg.
  3. Smörj bara med maskinolja är inte värt det, effekten blir högst en vecka. Det är bättre att smörja med motor eller transmissionsolja, deras smörjegenskaper är flera storleksordrar högre än bördan som säljs i hushållsbutiker.
  4. Tja, med denna svamp kan olja bara smetas på ytan. Det är lättare att ta bort oljan med en pappershandduk.
  1. FoX
   #6 FoX gäster 7 april 2018 16:04
   4
   Allt är korrekt märkt, men det är bäst att smörja fläktlagren med silikonolja.
  2. utsktsuk
   #7 utsktsuk gäster 19 december 2018 08:44
   1
   olja ... olja ...
   PS: teknisk petroleumgelé !!! Här är vad du behöver applicera, det är lätt att byta ut kosmetika i vilket apotek som helst, det viktigaste är att välja utan aromatiska tillsatser ... Det är inte dyrt, röret / behållaren kommer att pågå för evigt, du kan bara smörja det med en helt demonterad kylare ... Men en procedur för att arbeta dygnet runt fläkten räcker i sex månader till ett år, och om du använder den ett par timmar om dagen, sedan i ett par år ... Tja, vi byter klistermärke på fallet med vanligt tejp (du kan också använda pappersmaskering), först klistrar vi in ​​/ slätar det 3-4 gånger / riva av för rengöring rhnosti, då ett par avslutande skikt, för mycket i en cirkel med en kniv skär byråkratiskt sätt ... fiksiruschie brickor för att ta bort kylaren är bekvämt att fin pincett, och att fastställa på plats den tomma kärnan från pennan (för fall fläktar av gelén).
 4. Vyacheslav
  #8 Vyacheslav gäster 14 april 2018 18:48
  4
  Jag hävdar att det finns tillräckligt med smörjning i en vecka, högst en månad.
  I det här fallet är fläkten 80, om det finns en grill för fläkten,
  då kan du göra med lite blod utan att analysera systemenheten och utan att ta bort
  strömförsörjningsenhet.
  1) Sideskärare, bit försiktigt ut fläktgrillen.
  Mycket vassa skur kommer att kvarstå, så åtgärder måste vidtas för att döda dem.
  Annars kan du få ganska anständiga nedskärningar.
  2) Ta bort klistermärket och dra ut kontakten.
  Det är lämpligt att tvätta lagret från det gamla torkade fettet, du kan lösa det försiktigt med alkohol (bensin, aceton, lösningsmedel etc.) och torka av återstoden med en bomullsdyna eller bomullspinne och bara sedan smörja den med nytt fett. Med alkohol och andra lösningsmedel utan fanatisme, för att inte läcka ut i PSU. Överdriva inte det med fett, om du fyller det tätt kan lagret bli mycket varmt.
  3) Vi stänger kontakten, skulpterar klistermärket, om det fortfarande är "levande", om inte, är det okej, tejp för att hjälpa.
  4) Vi satte grillgitteret på fläkten, skruva loss det och sätter omedelbart en skruv åt gången så att fläkten inte faller inuti. Och så i sin tur har författaren 2 skruvar, kanske alla 4. Om allt görs korrekt och normal smörjning appliceras, kommer det under ett år att räcka för säker. Men det bästa är att bli av med block med 80 fläktar, med undantag för det buller de inte har någon nytta.
  Som författaren rekommenderade, gör inte, utan att förstå vad du gör och hur fläkten är utformad, 100% smörjning bara kvar under klistermärket. Lycka till alla!

  I princip kan du klara dig utan ett rutnät. Även om du oavsiktligt stoppar fläkten med handen kommer inget dåligt att hända. Maximalt kommer det att fungera i PSU-skyddet mot överhettning eller stopp och datorn stängs av.En sådan fläkt orsakar inte skador.
  1. jhtg
   #9 jhtg gäster 8 maj 2018 12:33
   3
   det är där hånen och perversionen)))
   snygg VVS)))
 5. Dmitry
  #10 Dmitry gäster 8 maj 2018 18:28
  2
  Hela mitt liv har jag demonterat PSU, blåst dem med en dammsugare (med möjlighet att blåsa), där det behövs - körde ett damm med en borste. De drog ut kontakten från propellen, hällde olja. Och det som står i artikeln, med all respekt för författaren, är halva striden.
 6. Anatole
  #11 Anatole gäster 17 maj 2018 08:47
  3
  Smörjlager med termiskt fett är ett nytt ord i PC-underhåll.))
  Och personligen, som Vyacheslav, biter jag mitt i grillen med sidoskärare, tar bort gummipluggen, tvättar axeln och lagret wd40 och smörjer med litium-aerosolfett. Detta är en typ av upplöst litol som efter torkning blir tjock och håller länge.
  Och jag rengör dammet så
  Jag tar datorn och drar den in i däckmonteringen. Det finns en spolningspistol och tryckluft. Jag tar av sidoväggen och rensar allt. Det viktigaste du behöver veta här är att du måste spränga datorn på gatan! )
 7. Denis
  #12 Denis gäster 21 maj 2018 19:40
  1
  Olja leder inte ström, men den kan förstöra de flesta plast - av vilka fläktar är gjorda. Endast silikonfett kan användas säkert! Dessutom förtjockas oljan tillräckligt snabbt, varifrån en lågeffektfläkt helt enkelt stoppar!
 8. Solder_Iron
  #13 Solder_Iron gäster 28 augusti 2018 10:18
  2
  Som från proffsen: för att smörja den svalare du behöver:
  1. Ta bort
  2. Demontera
  3. Skölj
  4. Torka
  5. Avfettning
  4. Smörj axeln! Med tjockt !!! silikonfett
  5. Sätt tillbaka i omvänd ordning.

  Och om den svalare axeln har utvecklats och hänger, kommer bruset att visas igen efter 2-3 dagar.
  1. Alexey Timofeev
   #14 Alexey Timofeev besökare 14 december 2018 18:18
   3
   Ännu bättre, kasta den gamla kylaren och klistra in en ny)))
 9. Gäst Alex
  #15 Gäst Alex gäster 26 september 2018 13:42
  0
  Jag skulle inte hälla olja i spindeln, det är lättare att ta isär strömförsörjningsenheten, dammsug, ta bort allt damm och också ta bort dammet från fläkten. Skala sedan etiketten från kylaren, lim den lite grafit, den fungerar i 2 veckor och gå efter en ny kylare!
  1. sisadmin
   #16 sisadmin gäster 3 oktober 2018 11:47 p.m.
   2
   Det bästa smörjmedlet - torkande olja!
 10. A. Volk
  #17 A. Volk gäster 1 oktober 2018 01:27
  1
  Först av allt, inte en svalare utan en svalare. För det andra, titta på vilken smuts du har i PSU! Bara kackerlackor började inte. Lagret är ett naturligt specialfett. Häll den vänstra oljan "vid beröring", för att inte se var du häller -
  det säkraste sättet att gräva honom. Ta bort PSU: n från datorn, demontera den och dammsug den i 15-20 minuter och inga svårigheter. Då kommer han inte att ljuda.
 11. sisadmin
  #18 sisadmin gäster 3 oktober 2018 11:55 p.m.
  1
  Den bästa smaken för PC-fans är solrosolja, en gång smord och poäng!
  1. JKTU
   #19 JKTU gäster 4 november 2018 12:09
   1
   nyp-solrosolja och silikonolja är bättre och svårare
 12. JKTU
  #20 JKTU gäster 4 november 2018 12:07
  1
  det är nödvändigt att rensa strömförsörjningen och smörja vad du gör fel kan bränna
 13. al
  #21 al gäster 16 december 2018 14:06 p.m.
  0
  Zvizdets. i den här artikeln (speciellt på bilden) är det bara möjligt att organisera klibbning av damm. Speciellt när du tänker på att pluggarna där ibland är okända - det är helt enkelt tätat och flytande fett läcker ut, ibland gummi och ibland dövplast.
  Och om de också missar oljetypen, är khan till strömförsörjningen och eventuellt till datorn. När det gäller det tjocka silikonfettet skriver folk rätt, det är inte så svårt att hitta det.
 14. AlekseyV
  #22 AlekseyV gäster 28 december 2018 21:07
  0
  Demontera och lägg lite på axeln med bärningen av babygrädden. Glöm ljudet länge om lagret inte är dött)
 15. radar
  #23 radar gäster 31 januari 2019 10:00
  0
  Det är ganska effektiva råd, men jag skulle vilja justera det till det bättre.
  1. Oljan som anges av författaren på fotot är bättre att inte använda. Använd transmissionsolja, den har mycket bättre vidhäftning till materialen i axeln och kylarens lager och dessutom är den tjockare och håller sig bättre i spalten.
  2. I många kylare är axeln stängd med ett plasthölje som sprutan inte kommer att tränga igenom.
  3. Det är mycket effektivare att ta bort kylaren, ta bort klistermärket och täcka med en nål, ta bort den delade hållarringen från axeln och demontera pumphjulet och se till att inte tappa plast- och gummiringarna på axeln. Skölj axeln och bussningen med alkohol eller lösningsmedel, ta bort skräp, bära produkter och gammalt fett. Sedan monterar vi kylaren tillbaka, ansluter den till strömkällan och sätter växeloljan i lagret. Se till att kylaren är tyst.Placera locket på plats, istället för det naturliga klistermärket använder vi en bit elektrisk tejp. Om lagret inte fungerade under lång tid utan smörjning, fungerar det i ett år eller två tills nästa demontering.
 16. Jag klippte detta redan från början
  #24 Jag klippte detta redan från början gäster 14 juli 2019 19:48
  0
  och sedan problem

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner