DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
Numera är det svårt att hitta en person som entusiastiskt skulle prata om den kommande reparationen. Utsikterna till reparationsarbeten i lägenheten förvirrar även de som är direkt relaterade till byggbranschen. Vad kan vi säga om vanliga husägare! Ändå är det värt att komma ihåg det gamla ryska ordspråket: "Ögonen är rädda, men händerna gör." Den här artikeln kommer att berätta hur det är enklast att bygga ett undertak från gipsgips på egen hand. Vid första anblicken verkar uppgiften nästan omöjlig. Men tack vare rekommendationerna från specialister kan du inte bara klara av uppgiften utan också förvärva värdefull kompetens för att utföra liknande arbete i andra rum i lägenheten. Så låt oss komma igång.
Taket kommer att repareras i ett vanligt avlångt rum på 20 kvadratmeter. m. Sedan byggandet av huset har inga reparationer, utom för den vanliga vitkalkningen av kalk, på takets yta genomförts. De som först bestämde sig för en oberoende produktion av gips konstruktion, experter rekommenderas inte att börja med komplexa former. Låt oss därför stanna vid konstruktionen av ett enkelt gipsplattstak på en nivå. För att göra det mer bekvämt att utföra reparationsarbeten på kvällen rekommenderas det inte att ta bort belysningsarmaturen från taket - i vårt fall en ljuskrona så länge det är möjligt.
Innan du påbörjar reparationsarbeten måste du se till att lägenheten har all nödvändig byggutrustning och material, nämligen:

1. stans;
2. en skruvmejsel (borr);
3. konstruktionskniv;
4. sax för metall;
5. spatel;
6. lång nivå;
7. lasernivå;
8. roulette;
9. ark med gips;
10. raka upphängningar;
11. metallprofiler;
12. profilnivåer på en nivå;
13. skruvar;
14. hjälpmaterial (grunning, kitt, serpentintejp och finkornigt sandpapper).


Steg ett - markering.
Tänk på att detta steg är mycket viktigt, eftersom kvaliteten på det färdiga taket beror på riktigheten och noggrannheten hos linjerna. Det är nödvändigt att behandla detta arbete mycket ansvarsfullt.
Med hjälp av en lasernivå skisserar vi en linje för den initiala profilen på ett avstånd av 10-20 cm från taket. Markeringen är naturligtvis beroende av höjden på det rum som ska repareras. Dessutom beaktas behovet av att dölja kommunikation eller ledningar bakom takstrukturen. Det bör komma ihåg att utrymmet mellan taket inte bör vara mindre än 5 cm.
Rita en linje på väggen runt rumets omkrets med en penna. Vi markerar på taket för efterföljande installation av direkta upphängningar. För att bestämma det exakta avståndet måste storleken på gipsskivan tas med i beräkningen. Materialskivor kommer att läggas längs rummet, därför bör profiler installeras i samma riktning med tanke på gipsbredden. Det enklaste sättet är att lägga profilerna, dra sig tillbaka 60 cm. Ta en linjal med en penna och rita en linje längs märkena.

Det andra steget är att installera ramen.
Vi fäster den ursprungliga profilen längs markeringen med stift på ett avstånd av 40-60 cm. För detta är det nödvändigt att borra hål i metallprofilen genom ett förutbestämt avstånd. Använd sedan stansen på väggen och använd stansen för att göra fästhål på rätt plats och fixera profilen med stift och skruvar.Om rummet är tillräckligt stort och en profil inte räcker måste du öka ett till med ett speciellt fästelement.
Vi installerar direkta upphängningar på de självtappande skruvarna. Denna process är ganska enkel: upphängningarna är fästa vid taket direkt enligt märkningen på ett avstånd av 40-50 cm. Därefter hängs skenorna på dem, som måste fixeras med självspännande skruvar.
På ett avstånd av 50-60 cm vinkelrätt mot de längsgående linjerna upprättar vi tvärledningar. Fogarna förstärks med hjälp av "krabbor".

raminstallation

raminstallation


Om det finns ett behov av att ge strukturen ytterligare styrka kan du fixa profilerna genom att installera ytterligare upphängningar på de platser där det är nödvändigt. Vi fortsätter att arbeta tills designen tar följande form.

raminstallation


Steg tre - Fäst gipsark.
Innan genomförandet av detta arbetssteg är det nödvändigt att leda elektriska ledningar, all nödvändig kommunikation och ventilation. Hål för anslutning av belysningsarmaturer kan skäras före installation eller lämnas tills processen är klar.
Installation av paneler utförs mest bekvämt av tre: medan två arbetare håller i arket, är den tredje engagerad i att skruva fast det. Speciella hängslen rekommenderas. Det är mest praktiskt att fästa gipspaneler med en skruvmejsel och självspännande skruvar.
På grund av ojämnheter mellan väggar och hörn kan det uppstå svårigheter vid fästning av gipsskivor. Det rekommenderas att förinställa fogarna med väggen eller hörnet - medan arket ligger mer jämnt. För bättre vattentätning bör du förbehandla den med en speciell grundfärg. Plåtar måste förskjutas och backas bort från väggen med 2 mm. Detta fria utrymme är nödvändigt så att materialet "andas" och inte deformeras när temperaturen sjunker.
Kom ihåg att avståndet från plåtkanten till monteringshålet ska vara ungefär 1,5-2,0 cm. Mellan skruvarna måste ett avstånd på 10-15 cm observeras. Fästet måste komma in i gipsskivan så att dess huvud är infälld till ett djup av 0 5 mm.

gipsskivor fäste


Fjärde steget - reparera sömmarna.
När du har fixat alla lakan, slip dem. Ojämnheten mellan lakan måste förseglas med en serpentintejp och kitt. För att fylla fogarna på en gipskonstruktion är en startkitt lämplig, som snabbt torkar upp. Därefter grundas oregelbundenheter igen.

gemensam reparation


Steg fem - efterbehandling av kitt.
Först bör kittet på skruvhuvudena repareras. Det rekommenderas att använda en smal spatel (7 cm), tack vare vilken alla sprickor och oegentligheter som bildas under drift kommer att repareras. Efter att ha slutfört denna process utför vi efterbehandling av kitt. Detta kommer att kräva en bred spatel. Lösningen appliceras på hela väggområdet. Kittlagret bör inte överstiga 2 mm.
Efter avslutat arbete bör takets yta behandlas med en surrnät. För att fixa det kan du använda specialenheter. Det är möjligt att för att slutföra finishen kan det krävas ytterligare ett kittlager. Den slutliga torkningen äger rum tidigt än på en dag. Därefter ska takets yta åter behandlas med sandpapper.

efterbehandling kitt

Gipsstak


Som ni ser är det inget övernaturligt i processen att skapa ett gipsplattatak. Detta arbete ligger under makten av alla lägenhetsägare som vill spara på reparationer och inte är rädda för att lära sig något nytt. Och framväxten av avancerad teknik och moderna efterbehandlingsmaterial gör att vi kan förenkla processen och förbättra dekorationens kvalitet. Tänk dig, studera, försök. Och du kommer säkert att lyckas!
Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner