DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Gör det själv solfångare.
Solvattenberedare (uppsamlare) - En oumbärlig assistent i hushållet. En samlare med rätt storlek och design kan förse en familj med flera människor med varmt vatten och spara hundratusentals rubel som spenderas på el och andra typer av energi.

Om ditt landshus ännu inte har el och gas, och att värma vatten är en viss svårighet, föreslår jag att göra en solvattenberedare för duschar och tvätta diskar från material som ofta finns på deponier.
Först måste du hitta ett defekt kylskåp, nämligen att dess spole är skälld ut, som är monterad på bakväggen.


När spolen har tagits bort måste den tvättas med en vattenstråle för att bli av med den gamla freon.


Vi fyller ihop lameller som vi kommer att behöva i framtiden för tillverkning av ramen.


Det fanns en gammal gummimatta, som ofta ligger under dörren.


Glas är inte heller nödvändigt att köpa. Det kan tas bort från det gamla fönstret, som vanligtvis kastas i papperskorgen när det byts ut mot plastfönster.


Eftersom vår gummimatta var för stor, beslutades det att trimma den till storleken på den framtida ramen.


Vi slår ramen ur rälsen så att spolen passar fritt mellan rälsen.


Vi försöker på en spole och en gummimatta till ramen. Vi markerar fästplatsen för det nedre stället på ramen och skärplatsen för rörets utgång.


Vi installerar bottenskenan på ramen, vi odlar folien mellan gummimattan och ramen.


På baksidan av ramen fyller vi lamellerna för att ge konstruktionens styvhet.


Limma försiktigt alla sprickor mellan ramen och folien med hjälp av tejp. Detta för att säkerställa att svalare utomhusluft inte kommer in i uppsamlaren.För att tillföra vatten till spolen köptes ett PVC-rör.


Tätning av anslutningarna på rören och spolen var försedd med tejp.


För att fixera spolen använde vi klämmor som togs bort från kylen. Fästklämmor var också försedda med tejp. Men för tillförlitlighet rekommenderar jag att du fixar den med skruvar.Vi täcker vår struktur med glas och lim längs omkretsen med tejp.Hemlagad solfångare är klar. För bästa uppvärmning bör solens strålar falla på kollektorns yta i rät vinkel. Därför slutar fästningen av de bärande konstruktionselementen.


För att glaset inte försvinner från värmen, är det nödvändigt att skruva ett par skruvar i botten, som kommer att fungera som stopp.

Nu återstår att fästa tanken för ackumulering av varmt vatten.

Cirkulation sker endast på grund av naturlig konvektion. Vid uppvärmning expanderar vattnet i kollektorn, blir mindre tätt, stiger upp kollektorn och genom röret kommer in i den övre delen av lagringstanken. Som ett resultat tvingas kylare vatten i botten av tanken ut och rinner genom ett annat rör till den nedre delen av kollektorn. Detta vatten upphettas i sin tur och stiger in i tanken.


1 - varmt vatten; 2 - tryckavlastningsventil; 3 - utsläpp av varmt vatten; 4 - avstängningsventil; 5 - matningsventil; 6 - kallt vatten; 7 - tillförsel av kallt vatten; 8 - dräneringsventil.

Medan solen skiner cirkulerar vatten ständigt längs denna krets och blir mer och mer uppvärmd. På grund av det faktum att tanken är upphöjd ovanför kollektorn, upphävs effekten av att vända cirkulationen till följd av nattlig kylning av kylvätskan i kollektorn, eftersom kallt vatten helt enkelt samlas på systemets nedre punkt (i botten av kollektorn), medan varmt vatten kvarstår i tanken.

En så enkel design av solfångaren kan värma vatten på en solig dag, upp till 70 grader.


Kommentarer (10)
 1. Alexander
  #1 Alexander gäster 8 december 2013 20:33
  1
  röret är tunt - det värms långsamt, folien måste fästas från utsidan, då skulle det finnas en solid svart yta inuti som skulle ge en högre temperatur inuti kollektorn, och folien skulle inte låta denna temperatur försvinna bakifrån, så att säga. I allmänhet är det mycket trevligt att hölja sådana saker med värmeisolering)) och ta röret tjockare, annars väntar du en vecka på dessa 70 grader (såvida du naturligtvis inte har en 5 liters tank)
 2. Sergei
  #2 Sergei gäster 12 januari 2014 12:32
  1
  Och om du sätter upp samlaren på taket ?, om det inte finns någon trädgård och möjligheten att installera på marken? då kommer han inte att kunna arbeta ... konvektion kommer inte att fungera själv ... att sätta en cirkulationspump?
 3. Valery
  #3 Valery gäster 23 augusti 2014 14:37
  0
  * Cirkulation sker endast på grund av naturlig konvektion. * - Och hos DE finns båda utgångarna från kollektorn under och det kommer inte att finnas någon naturlig cirkulation / värmeväxling. Det övre röret behöver inte sänkas ner utan skickas omedelbart till tanken.
 4. Sergei
  #4 Sergei gäster 20 november 2014 15:09
  0
  Citat: Alexander
  röret är tunt - det värms långsamt, folien måste fästas från utsidan, då skulle det finnas en solid svart yta inuti som skulle ge en högre temperatur inuti kollektorn, och folien skulle inte låta denna temperatur försvinna bakifrån, så att säga. I allmänhet är det mycket trevligt att hölja sådana saker med värmeisolering)) och ta röret tjockare, annars väntar du en vecka på dessa 70 grader (såvida du naturligtvis inte har en 5 liters tank)

  I själva verket är allt inte så dyster som du föreställde dig. Genom ett rör med en diameter på 5 mm rör sig vatten laminariskt med en hastighet av cirka 1 m / s och överför en volym vatten på mer än 6 g / s. Den tid det tar för vattnet att passera genom hela samlaren från början till slut är cirka 10 sekunder. Om vattnet värms upp endast 5 grader under denna tid (och praxis visar att det är), kommer det att ta ungefär 4 timmar att värma upp 100 l tanken. I själva verket, om vattnet i kollektorn rör sig ännu långsammare, kommer det att värmas upp ännu mer under passagen genom kollektorn. Och kanske blir tiden för att värma vattnet i tanken ännu kortare.
 5. Dmitry
  #5 Dmitry gäster 6 januari 2015 17:18
  0
  Det är dumt att reflektera energi som kan absorberas.
  Om du lägger folien på andra sidan av gummimattan, skulle det vara mycket mer effektivt. Gummit skulle värmas, folien skulle å andra sidan minska värmeförlusten (det är möjligt och nödvändigt att använda en annan värmeisolator istället för folien), luften skulle värmas upp från gummit och kylaren värms. Och glaset släppte inte den här hetaste luften ut.
  Det enda problemet är en uppvärmd gummimatta. Jag tror inte att rök av hett gummi är väldigt bra för hälsan ..
 6. Alexander
  #6 Alexander gäster 10 januari 2015 14:48
  0
  Det är bara nödvändigt att värma upp kylaren, och inget mer behövs ... Men kanske kommer effektiviteten att öka om istället för folie används en svart metallplatta termiskt isolerad från baksidan.
  Och du måste
  - lim den tonade spegelfilmen på glaset med spegeln inåt;
  - installera flera tonade fönster med ett luftspalt ...
 7. Nurullah
  #7 Nurullah gäster 17 januari 2015 12:23
  3
  Folien inuti kammaren sprider tvärtom allt ljus ut. Du måste använda en metallplåt, du kan tunna. Det är viktigt att tillhandahålla termisk kontakt mellan kylaren och arket. ark med en kylare med en "solenergi" målad i svart med en icke-blank färg. Bakisolera noggrant. Glaset ska vara transparent, annars värms det upp och inte kylaren.Det är tillrådligt att göra flera glas - ett slags dubbelglasfönster med ett tätt luftgap mellan skikten. Rörtillförsel: botten-in, topp-ut. Det skulle vara bättre att använda en kylare med ett stort tvärsnitt av rören - effektiviteten ökar på grund av bättre värmeavlägsnande från kollektorn till mottagaren.
 8. Alexander
  #8 Alexander gäster 8 januari 2016 19:58
  1
  Folie är onödigt. Ju mörkare ytan, desto mer värme. Om du tar bort folien kommer uppvärmningen av spolen inte bara från solljus. Inuti, under glaset kommer mörkt gummi eller annan svart yta fortfarande att värma upp luften. Istället för glas kan du använda transparent polyeten. Också runt själva fatet på själen gör alla ramar 5 cm - 20 cm större än cylindern, linda polyeten på alla sidor. Så att vinden inte blåser fatet. Måla fatet svart. I slutet av en solig dag kan inte alla motstå en dusch på sommaren. Vi använder för tvätt. Solfångare är en genial sak.
 9. BENDER39
  #9 BENDER39 gäster 25 april 2018 08:01
  0
  I allmänhet, om du lägger vattentanken i en nätlåda, kommer vattnet att värmas upp mycket i solen, och här är det en sådan skit. Och finns det en folie där? Vad är poängen med en gummimatta då? Och istället för slack, kan du använda en svart film alls, det blir väldigt hett, och om du lägger en tank i en svart filmlåda, måste du tvätta den bara på morgonen, när vattnet svalnar
 10. Sanya Fisherman
  #10 Sanya Fisherman gäster 26 maj 2019 11:56
  0
  Jag målade tanken på min själ med svart färg, satte en glaslåda ovanpå, även i molnigt väder är vattnet varmt ... inga kollektiva gårdar med rör ... och ja, för att fästa varmt vatten i avloppet, fäst en slang med en flottör ... det är det ..

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner