Уради то сам
Мајсторске класе, упутства, корисни савети, рецепти.
» » »Вода, сирће и водоник пероксид против рђе - делим своје лично искуство у чишћењу сушара за суђе
Одмор је „прошао неопажено“. Време је да урадимо нешто до чега руке током целе године једноставно нису дошле.
Дуго гледам у сушилицу. То је метал, купљен у продавници економске класе. Квалитет је одговарајући. С обзиром да је сушач стално у контакту са влагом, након неког времена наш унутрашњи предмет био је прекривен неугодним црвеним премазом. Покушао сам га опрати водом и крпом, али шта је поента: премаз се само повећао и појавила се хрђа. На слици је само уломак решетке, како бисте могли детаљније да погледате како је изгледала.
Водени сирће и хидроген пероксид против рђе

Једном давно на Интернету сам прочитао да у овој ситуацији водено-сирћетни састав може добро помоћи са хидроген пероксидом, у који је обрађени предмет потпуно уроњен. За такав поступак потребно је најмање дванаест сати. У нашој кући да избацимо из акције потребну ствар током дванаест сати катастрофа је. Тако су посегнули на годишњи одмор и сачекали да сви буду растргани.

Шта ми је требало


Нисам се сетио тачних пропорција рецепта, али учинио сам то на следећи начин: у пет литара воде улио сам пола литре боце сирћета и пола боце од три мл пероксида од 100 мл (паковано је у апотеке у овој посуди). Решење је било у широком базену, где је поставила своју захрђалу „лепотицу“. Пошто је оштећен само доњи део решетке, таква количина течности је била довољна.

Чишћење


12 сати је прошло. Након што сам извадио сушилицу из базена, био сам јако изнервиран: сва хрђа је била на свом мјесту. Од фрустрације узела је спужву и детерџент за прање посуђа. Замислите моје изненађење када је све било врло једноставно опрано, тек на месту спајања гранчица морао сам мало четкати старом четкицом за зубе. Процедура је трајала петнаестак минута (не више). Сами просудите колико је сјајно испало. Наравно, ако пажљиво погледате, на тим местима где је била лабава корозија видећете ретке црне тачкице. Можда бисте требали потражити неки други ефикасан лек.
Водени сирће и хидроген пероксид против рђе

У међувремену, чини се да је наш "асистент" пронашао други живот и још мало ће служити својим господарима (пре следећег чишћења).
Водени сирће и хидроген пероксид против рђе

Узгред, исто се решење може користити и више пута. У њему сам успео да оперем полицу од истог метала, дно поцинковане канте и металне делове мешалице.

Надам се да ће моје искуство некоме бити корисно.
Коментари (0)

Прочитајте такође

Кодови грешака за веш машине