Уради то сам
Мајсторске класе, упутства, корисни савети, рецепти.
» » »Шта направити од остатака сапуна?
Сапун се ретко користи у потпуности. Када остане мали комад, људи радије купују нови бар. Уосталом, остатак је неугодан за употребу. Али бацати га је штета, па се неколико старих комада може накупити код куће. Од таквих мрвица сасвим је могуће направити потпуно направљен комад новог сапуна.
Шта треба направити од остатака сапуна

Од чега направити сапун?


Израда домаћег сапуна је користан хоби. Обично морате купити сапуницу у специјализованим продавницама, али овај рецепт заснива се само на остацима и вашој машти. Обавезни састојци су:
 • 1 чаша напуњена остацима;
 • вода
 • 1 кашика било којег биљног уља;
 • укуси.

Овај рецепт заснован је искључиво на импровизованим алатима, тако да за ароматизацију можете користити оно што има у кући. На пример, наранџа или лимун ће дати одговарајућу арому, а зобена каша ће бар учинити као козметички производ са благим ефектом чишћења. По жељи можете да користите и прехрамбене боје, мед, есенцијална уља и многе друге састојке.

Како кухати сапун?


Пре него што пређете на активну фазу израде сапуна, потребно је припремити остатке. Сакупити 1 чашу напуњену остацима није лако, треба много времена. А делови почињу да остаре и исушују се. Стога их у почетку вриједи сипати водом тако да прекривају остатке. Али не више. У овом стању морате оставити "сапуницу" на један дан.
Шта треба направити од остатака сапуна

Током дана у течности остаци ће постати мекани и делимично се растварати у води. Лонац с овом супстанцом мора се ставити на малу ватру.
Шта треба направити од остатака сапуна

Мешавину треба непрестано мешати, јер остаци могу једноставно да се запале. Иако то неће утицати на саму способност сакупљања сапуна, готово је немогуће уклонити мирис печења. На ватри држите таву док смеша не прокуха.
Шта треба направити од остатака сапуна

Додајте мирисе већ након што се комади сапуна претворе у хомогену базу сапуна. Након кључања уклоните посуду са ватре и додајте уље, као и остале састојке по жељи.
Шта треба направити од остатака сапуна

Док је смеша врућа, све се меша док не постане глатко.
Помоћ! Није страшно ако се у сапунастој сапуници сви комади сапуна не растопе у потпуности. Мале грудвице сапуна неће утицати на текстуру готовог шипка.
У последњој фази, смеша сапуна се излива у калупе.
Шта треба направити од остатака сапуна

То могу бити калупи за колаче или колаче, кутије од фолије или картона направљене ручно, као и посебно купљени калупи.
Шта треба направити од остатака сапуна

Након неколико сати, сапун ће се очврснути на собној температури. Ако није било одговарајућег облика, онда се обичним ножем може изрезати занимљива фигура. И прикупите остатке које ћете користити за нови циклус израде сапуна.
Шта треба направити од остатака сапуна

Погледајте видео


Коментари (2)
 1. Серго
  #1 Серго Гости 31. маја 2019 14:26
  1
  направили остатке остатака. мали калупи.
 2. ВЕКТОР
  #2 ВЕКТОР Гости 8. јун 201. 20:40
  0
  Главна ствар је не испадати.

Прочитајте такође

Кодови грешака за веш машине