Уради то сам
Мајсторске класе, упутства, корисни савети, рецепти.
» » »Уради сам бонсај стабло
Зими, као ни у било које друго доба године, било који зелени предмети задовољавају око. Нарочито ако ови предмети подсећају на топло лето. Стога ме је ћерка замолила да купим бонсаи дрво. Ја се, наравно, нисам сложио. Поред чињенице да је стабло бонсаја за одрасле особе бескрајно скупо, ни ја ни она не знамо како да се бринемо за ову необичну биљку. На интернету можете наћи чланке о узгоју и њези ових патуљастих стабала, али мислим да ће ово мало помоћи.
Направите бонсаи дрво

Без практичних вештина, биљка ће једноставно бити стално болесна и изгубити лисице. Уосталом, брига за бонсаи, у домовини ових биљака, у југоисточној Азији, је цела доктрина, па чак и начин живота. То сам већ видео са пријатељима - као да је све урађено како треба. Одржавали су жељену температуру, подрезали су, хранили посебним гнојивима за ову врсту и чак купили мали овлаживач паре посебно за њега, али дрво је стално било болесно, ћелаво и заглављено. Јасан посао, о било каквом процвату и говору није могао ићи. Мислим да, нажалост, ове прелепе биљке једноставно нису физички способне да у потпуности расту и пријају оку на нашим северним ширинама, где ја живим. Стога сам одлучио да не бавим пуно новца у вјетар, већ да покушам урадити нешто слично, само неживо. Вештачко. Што није тако захтевно и каприциозно. Након што сам на интернету погледао неколико малих видео записа о тим стаблима и визуелно их проучио, почео сам се бавити послом.

Требаће


 • Жица (дебљина 1 мм и дужина 2 метра).
 • ПВА лепак.
 • Дуванска прашина.
 • Пенаста сунђера.
 • Акварелне боје или гваша.
 • Брод с ниским странама.
 • Песак или земља.
 • Универзално љепило (можете „Момент“).

Потребан алат:
 • Кљешта (2 комада).
 • Држачи или шкаре (за резање жица).
 • Трећа рука од комплета за лемљење.
 • Четка четка

Прављење бонсај дрвета


Прво припремите жицу.
Направите бонсаи дрво

Боље је, ако је могуће, исправити га, тако да је боље да се убудуће пресавијете. И додаћемо га на основу жељеног раста стабла. На примјер, одабрао сам 15 цм. Мјеримо 15 цм од почетка жице и савијамо је за 180 степени. Настављамо савијати тако да жица не заврши. Испада овако:
Направите бонсаи дрво

Сада један крај завојнице стежемо клијештима, а другим клијештима узимамо други крај завојнице и увијамо завој у сноп.
Направите бонсаи дрво

Не претесно. Тако да можете две или три вене гранати у одвојене гране. Прво се одвајамо до средине најдебље гране - три до четири жиле жице.
Направите бонсаи дрво

Увијамо их тако да се не распадну.
Направите бонсаи дрво

Одвојимо крајеве са својих врхова, а резултирајуће гране поделимо у неколико одвојених грана по целој дужини.
Направите бонсаи дрво

Направите бонсаи дрво

Уопштено, импровизирамо, причврстимо на ову жицу све врсте стабла који волите. Можете дати облик витког бора или простираног јавора.
Направите бонсаи дрво

Када су гране готове, сада водимо рачуна о коренима. Тамо је у принципу све потпуно исто, само су гране много краће. Требали бисте добити овако нешто:
Направите бонсаи дрво

"Костур" дрвета који смо добили, сада га је потребно прекрити "коре" и "лишћем". Да бих симулирао кору, користио сам дуванску прашину, коју имам од лета, после борбе против вртне лисне уши. Такође се продаје у било којој продавници хардвера. Такође ће вам требати ПВА лепак.
Направите бонсаи дрво

Четкајте лепак на целој површини будућег дрвета и одмах га пошкропите дуванском прашином.
Направите бонсаи дрво

То једном, наравно, није довољно. Након сушења лепила (20-30 минута) поновите поступак 3-4 пута. Док не нестане сва видљива жица на целој површини дебла и грана испод коре. Стављамо је ближе радијатору за грејање (где је топлије) и остављамо да се осуши до следећег јутра.У међувремену се дрво осуши, можете обавити и лишће. Да бисте то учинили, морате фино (што је могуће мање!) Утрнути пенасту сунђеру.
Направите бонсаи дрво

Не режите маказама, наиме, растргајте га на мање комаде да облик облика буде нехотичан и разнолик. Што је величанственија крошња дрвета, то вам је више потребно да покупите сунђере. Изломљене комаде сипајте у посуду или малу посуду, разблажите акварелом или гвашом, густим зеленим концентратом (око једне кашике), сипајте је у посуду са исецканом сунђером и добро измешајте штапом, кашиком или рукама.
Направите бонсаи дрво

Када је сунђера једнолико обојена, сипајте је на неку чисту површину и, такође, оставите да се осуши до јутра.
Направите бонсаи дрво

Сада је ред на посуду у којој ће дрво "расти". Препоручљиво је да ли је то округла или овална посуда са ниским странама. У њу улијемо земљу, навлажимо је, у средини обликујемо избочину, попут брда.
Направите бонсаи дрво

Сипајте сву ту материју одозго 3-4 кашике. кашике ПВА лепила и раширите га по целој земљи како се убод не види магарац и не изгуби облик. По врху поспите суви песак (можете га помешати са насјецканим сувим листовима), а такође ставите на топло место до јутра.
Направите бонсаи дрво

Направите бонсаи дрво

Ујутро проверимо дрво тако да на њему нема голе жице.
Направите бонсаи дрво

Ако је све у реду, испробајмо га на готовим јелима са земљом и означимо лепљивим коренима тамо где ће бити у будућности.
Направите бонсаи дрво

Направите бонсаи дрво

Тада је све једноставно - врхове грана (1,5-2 цм) премажемо универзалним лепилом и лепимо око места прекривених лепком обојеном мрвицом разрезану сунђером.
Направите бонсаи дрво

Направите бонсаи дрво

Направите бонсаи дрво

Чекамо 10-15 минута док се лепак не постави и поставимо дрво на обележено место. То је вероватно све. За пар дана земља прекривена лепком ће се претворити у коре и чврсто зграбити коријење дрвета. По жељи можете ставити неколико камења испод дрвета (или у близини њега).
Направите бонсаи дрво

По мом мишљењу, урађени посао вреди труда и утрошеног времена - са стране је дрво врло живо и природно. Можете га разликовати од садашњег само након детаљнијег прегледа. Генерално, ћерка је добила оно што је желела, а ја сам избегавао смеће и гњаважу бриге о каприциозном живом дрвету.
Направите бонсаи дрво

Погледајте видео
Коментари (0)

Прочитајте такође

Кодови грешака за веш машине