Уради то сам
Мајсторске класе, упутства, корисни савети, рецепти.
» » » »Саксија за цвеће са аутоматским наводњавањем
Саксија са цвијећем са водом

Љети многи људи, за лијепог, сунчаног викенда, одлазе у своје даче или само да се одморе у природи. Дешава се да током целог викенда, преко ноћи. Многи вероватно имају собне биљке којима је потребно свакодневно залијевање. Као, на пример, украсна паприка или украсни цхерри парадајз. Имам неколико таквих биљака и деси се да их, због околности, немам времена залијевати. Буквално навечер, лишће биљака већ виси споро, јер је на прозору превише вруће, а влага из земље брзо испарава. Неко тражи родбину или комшије да воде. Али недавно, купујући ђубриво, видео сам у продавници за летње становнике како сама заливају пластичне саксије за собне биљке. Они, у сваком случају, нису пуно скупљи од обичних саксија. Али зашто то не урадите сами? Двоструко је пријатно користити ствар коју сте сами успешно конструисали и саставили. Дизајн је прилично једноставан и јасан. Учинивши једно од ових и уверивши се у његову ефикасност, решио сам да надоградим све своје саксије са собним биљкама на сличан начин и за једну поделим овај користан савет. Па кренимо!

Требаће


 • Било који пластични лонац.
 • Комад пластичне цеви са унутрашњим пречником од приближно 10 мм. Тело од маркера.
 • Горионик или пиштољ са врућим лепком.
 • Дописни нож.
 • Дебели најлонски фитиљ који ће се увући у кувану цев.
 • Избушите и бушите једнак спољном пречнику цеви.

Направите саксију за цвеће са водом


Сада кренимо са производњом. Прво морате избушити рупу у средини лонца.
Саксија са цвијећем са водом

Затим уметнемо цев у рупу тако да она стрши 8-10 мм унутар лонца тако да је могуће лепити (или лемити) цев на лонац не само споља, већ и изнутра. Због недостатка врелог лепила, користио сам горионик за дрва и лемио једно уз друго.
Саксија са цвијећем са водом

Дужина црева израчунава се од висине посуде у коју ћете сипати воду и тамо ставити лонац са биљем. Сада причвршћујемо постоље. Сталак може бити израђен од било које пластичне цеви, главна ствар је да он (постоље) буде јак и стабилан, а треба бити и 5-7 мм. дуже од цеви. Направио сам га из пластичне тегле, одсекао врат и пробушио дно.
Саксија са цвећем за самолијевање

Такодје седимо постоље на вруће лепак или га лемимо.
Саксија са цвијећем са водом

Саксија са цвијећем са водом

Изгарамо у њему рупе за слободан приступ води.
Саксија са цвијећем са водом

Узмите најлонски фитиљ и увијте га у цев. Са спољашње стране не остављамо више од један 5 мм, а са унутрашње стране потребно вам је око 3-4 висине самог саксије.
Саксија са цвијећем са водом

Саксија са цвијећем са водом

Даље напуните земљу слојевима дебљине око 2-3 цм. На сваки слој ставимо по један обруч фитиљка и наставимо док се фитиљ не заврши.
Саксија са цвијећем са водом

Сада узмите биљку и положите њен коријенски систем у средину.
Саксија са цвијећем са водом

Заспавамо са земљом.
Саксија са цвијећем са водом

Водом пунимо посуђе које сте одабрали, у које с биљком спуштамо лонац. Биљку можете залијевати директно у овај доњи резервоар.
Саксија са цвијећем са водом

Сада када знате да немате времена да заливате биљку дан или вечер, само прелијте више воде у резервоар пре него што одете и биљка више неће патити од дехидрације, апсорбиће воду кроз сам фитиљ, док се земља суши.Овај лонац ће вам добро помоћи ако нисте код куће неколико дана. Ипак, током дужег периода мораћете да користите спољну помоћ.
Па, можете и украсити лонац. Тачније, земља у лонцу. Знајући да ми више није потребно сипати воду директно на земљу биљке, на врх сам сипао бели песак и шљунак.
Саксија са цвијећем са водом

Изгледа врло импресивно! Бели песак се може откуцати у било којој боровој шуми.
Саксија са цвијећем са водом

Међутим, након што узнемирујуће узгајам припитомљене лисне уши, више не желим рискирати, па сам спалио пијесак и камење у жељезној канти на ломачи и уништавао тамо могуће паразите.
Коментари (1)
 1. гвсп
  #1 гвсп Гости 18. јун 2018. 14:24
  0
  Било која биљка ће живети неколико дана и без залијевања. Овде у канцеларији, не само викендом, већ чак и током дугих празника, све преживи. Дакле, шта треба побољшати како би било довољно за одмор.

Прочитајте такође

Кодови грешака за веш машине