Уради то сам
Мајсторске класе, упутства, корисни савети, рецепти.
» » »Дрвена жица и лак за нокте
Поздрав драге мајке и читаоци. Данас је производња ручно израђених стабала постала веома уобичајена.
Дрво ће савршено украсити унутрашњост, или је погодно као необичан и ексклузиван поклон. Израђују се од различитих материјала: папира, перлица, картона итд.
Али, нажалост, немају сви праве материјале. Можете направити дрво од једноставних и приступачних ствари које многи имају или су јефтине.
Основа ове мајсторске класе су два материјала: жица и лак за нокте како бисте направили дрво властитим рукама.

Дрвена жица и лак за нокте


Да бисмо радили, потребно нам је:
 • Лак за нокте.
 • Танка жица.
 • Дебела жица.
 • Бочни секачи (за угибање жице).
 • Округла равна ствар (нпр. Оловка, оловка итд.). У мом случају, ово је четкица за шминку.
 • Подлога или спужва за суђе.
 • Пластицин.
 • Ваза.
 • Алабастер.


У почетку нам за рад требају жица, бочни секачи, четкица за шминку, лак за нокте и спужва (или супстрат, који се обично користи у трговини).

Дрвена жица и лак за нокте


1. На супротном крају четке намотана је жица. На дну четкице жица се компримира прстима, мора се помицати 3-4 пута (у зависности од пречника четкице).
Испада један круг (будући летак).

Дрвена жица и лак за нокте


2. Морате уврнути још један круг.

Дрвена жица и лак за нокте


3. Уврните последњи круг да бисте добили 3 круга.

Дрвена жица и лак за нокте


4. На четкицу морате наизменично ставити кругове и прстом (или ноктом) нежно повући ивицу круга. Резултат треба да буде издужени лист.

Дрвена жица и лак за нокте


5. Исто радимо и са осталим круговима. Испада шамар. Пречник четке је 8 мм. Неопходно је оставити ногу у дужини од 5 цм, а за један тротоар оставља око 14,1 цм жице.

Дрвена жица и лак за нокте


6. На сличан начин правимо још 2 овакве шљокице. Али у 1 од 3 шљокице потребно је оставити ногу мало дуже, око 7 цм (уместо 5 цм).

Дрвена жица и лак за нокте


7. На дрхтај с дужом ногом навијамо преостале један по један 2. Сада ћемо овај елемент, који се састоји од три шљокице, назвати - ОСНОВНИ.

Дрвена жица и лак за нокте


8. Почните с првим летком (боју можете одабрати сами). На почетку рада, врло је важно да се прилагодимо необичном процесу.
Прикупивши више лака на четкици, почнемо да га цртамо дуж жице од средине до ивице (то је најлакше него обрнуто).

Дрвена жица и лак за нокте


Главна ствар у поступку: притиснути четкицу тако да се између четкице и жице не формирају празнине (у супротном се лак неће ићи даље и не љушти се); и одједном да потрошим од једне до друге ивице. Само у овом случају могуће је направити филм лака, који ће прекрити жицу.
Исто урадите и са остатком лишћа.

Дрвена жица и лак за нокте


9. Када се један слој лака осуши (отприлике 2 минуте, зависно од његовог састава), требате нанети још један слој обојеног лака. Боја ће постати засићенија, нећете видети пропуштена подручја (која се истичу на општој позадини чињеницом да кроз њих свјетлуцају).

Дрвена жица и лак за нокте


10. Други слој се суши дуже од првог. Око 20 минута. Затим нанесите 3 слоја лака. Тамо где су листови добро обојени - провидни. А на местима где има оштећења, потребно је да се премажете другим слојем лака у боји. То можете учинити обрнутим редоследом: прво нанесите слој провидног лака, а други 2 - обојите у боји.

Дрвена жица и лак за нокте


11. Најбоље је након наношења 3 слоја лака, оставити да се производ осуши преко ноћи. И да се слика у соби у којој је све добро проветрено.

Потребно је припремити многе од тих основних грана.

Дрвена жица и лак за нокте


Имам 54 комада разних боја. Најбоље је такве гране ставити на подлогу од производа да се осуше. Жица се лако заглави у њу. Спужву можете користити за суђе.Али забијање грана у њу је теже и мали комадићи сунђера могу понекад испаднути с њега.

Након што се лак потпуно осуши, можете почети сакупљати велике гране.

12. Морате узети жицу дужине око 60-80 цм и преклопити је на пола. Затим преклопите поново на пола. Наизменично додајте 3 основе. Затим морате поновити ову акцију за још 2 велике гране.

Дрвена жица и лак за нокте


13. Слично као у претходном кораку, савијте 80 цм жице на пола, па поново на пола. И замотајте 3 велике гране на њега.

Дрвена жица и лак за нокте


14. Са таквих грана (17 комада) сакупљамо дно стабла. Не покушавајте да их учините лепршавим, јер је ово додатна акција. Затим ће у процесу израде бачве морати да се заједно стисну како би било лакше радити са пластелином.

Дрвена жица и лак за нокте


15. Затим узмемо 3 комада дебеле жице и причврстимо на пртљажник. То можете учинити са било чим: љепилом, пластелином, жицом итд. Добијамо бачву од жице, али као да је непопуњена - празна. Може се напунити папиром или новинама. И врх с пластелином.

Дрвена жица и лак за нокте


16. Поврх пластелина четком или рукама прекријте труп алабастером. Када радите са таквим материјалом, боље је користити рукавице. Продаје се у било којој продавници хардвера и јефтино је (отприлике 20 рубаља по 1 кг). За све радове 1 кг. Алабастер ће бити довољан.

17. Ми садимо алабастер и напунимо вазу готово до врха (остављамо око 4 цм). Одмах убаците бачву у вазу (алабастер се стврдне врло брзо), и причекајте да се стврдне (око 5-7 минута, тако да се стврдне, и бачва се неће моћи кретати у различитим правцима). Обоји пртљажник браон.

Дрвена жица и лак за нокте


18. Следећи корак је веома дуг и мукотрпан. Све гране треба премазати пластелином да жица не буде видљива. Затим премажемо све гране смеђим лаком. Што је боја пластелина светлија, то ће се лакше фарбати. Алабастер, који се види из вазе, обојен је зеленом бојом (имитира траву).

Дрвена жица и лак за нокте


На крају свих радова оставите да се лак осуши, препоручљиво је оставити да се осуши преко ноћи.

19. Након што се лак осуши, потребно је поравнати све гране и лишће. Дешава се да су листови оштећени и пукнути, али на овај лист можете нанети још један слој обојеног лака.

Дрвена жица и лак за нокте

Дрвена жица и лак за нокте


За све радове било је потребно око 6 мјехурића лака за нокте (заједно са шипком). Око 4 штапића од пластелина.
Хвала на пажњи на мајсторској класи, биће ми драго због ваших коментара.
Коментари (3)
 1. Лиудмила
  #1 Лиудмила Гости 15. јун 2017. 10:00
  1
  Веома лепо. само супер!
 2. ленавт
  #2 ленавт Гости 28. август 2017. 19:02
  1
  Веома занимљива и необична идеја. Генерално то још нисам видео, мада радим пуно ручних радова. Вреди пробати. Прихватам као изазов!
  1. Акела 1993
   #3 Акела 1993 Гости 28. септембра 2017. 13:06
   3
   Здраво. Хвала вам, веома ми је драго што вам се свидео мој занат. Да, техника је заиста веома занимљива и до сада не превише распрострањена.
   Желим вам успех у вашим настојањима.

Прочитајте такође

Кодови грешака за веш машине