Уради то сам
Мајсторске класе, упутства, корисни савети, рецепти.
» » » »Свјетло за обнављање и уклањање
Сада постаје модерно украшавати кућу самостално произведеним производима. Уникатни предмети, предмети ентеријера рађени у винти стилу или украшени уз помоћ фотографија, комадићи с бакиним грудима помоћи ће да се соба учини необичном. Чланак је посвећен украшавању старе пластичне лампе столне лампе техником "децоупаге».
Често је пре него што је потребно нешто украсити, потребно вратити површину. Разговарајмо о томе како ојачати и поравнати пластични сензор за накнадно украсно украшавање.

Обнова сензора за декупажу


Једном када сам већ радио рестаурацију и декупацију сенки, производ ми је дошао са много мањим недостацима него сада. Поред тога, тамна боја одабраног мотива скривала је све неправилности светла. Али сенчило је предмет који по дефиницији преноси светлост.
Недавно ми је у руке пала столна лампа. Њен сенчник имао је јасне цртеже, цветне украсе. Власници су успели да им досади цртеж, а осим тога, све је имало недостатке: линије са хемијске оловке које је нацртало дете. Након детаљнијег прегледа, постало је приметно да се на неким местима пластика распрснула.
Свјетло за обнављање и уклањање

За декупацију ове сенке одлучила сам се за лагане мотиве. Избор је пао на деликатне тулипане на позадини дрвеног украса, зеленило и њежност цвећа надвладали су ме.
цфкатнрф

У боји сивих нијанси убруса гледао сам чипку од памука (чипке) за обраду дна сенки.
Желео бих да разговарам више о рестаурацији овог предмета ентеријера.

Уклањање старог премаза


Нога лампе је бијела тако да не добија боју, прекривамо је новинама.
замотати

Пре него што се упустите у било коју врсту украса, требало би да схватите о каквом се предмету ради и од чега се израђује. Видео сам да је сам сензор био пластичан, скоро прозиран, а на врху прекривен тканином која је исечена према узорку и чврсто залепљена на површину.
Покушај да се тканина осветли водониковим пероксидом није довела ни до чега, на памучној вуни је остала само прашина и прљавштина.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Показало се да су цртежи штампани на тканини, сама пластика нема узорак.
Такође, примењујући салвете и комаде старе тапете, схватио сам да цвеће ионако блиста.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Постало је јасно да тканину треба скинути. Било да је била само бијела или крем, може се испробати децоупаге директно изнад ње.
Па, ријешимо се старе тканине. Пронашао сам шав и лагано почео одвајати тканину од површине на коју је залепљен. С времена на време љепило је изгубило своја љепљива својства, а тканина се одвојила лако, али не свуда.
Свјетло за обнављање и уклањање

То се мора обавити врло пажљиво: на неколико места где је било пукотина, сензор је успео да се распрсне.
Свјетло за обнављање и уклањање

Био сам спреман да довршим дело и однесем ствар тамо где јој припада, односно у смеће, али интересовање за креативност је надјачано. Пукотине су се морале обновити.

Обнављање, рад са пукотинама


Као и претходни пут, започињао сам рестаурацију изнутра (лепљење малих флека) и са предње стране (лепљење белих салвета).
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Прошли пут сам уместо прајмера користила белу боју: сензор је био прекривен равномерним папиром исте боје. Почео сам да сликам пластику и сада.
Свјетло за обнављање и уклањање

И ево шта сам добио када сам упалио лампу:
Свјетло за обнављање и уклањање

Све неправилности, пукотине, закрпе биле су савршено видљиве на светлости. Постало је јасно да их убрус неће сакрити.Било је потребно нешто учинити. Неколико дана размишљања довело ме до чињенице да боју треба испрати (добро је да није водоотпорна).
Под млазом топле воде, врло пажљиво, спужвом сам обрисао сву боју, не искључујући пукотину. Фластери су такође испрани. И посао је поново почео.
Свјетло за обнављање и уклањање

Већ неко вријеме бирам кит (прајмер). Избор је направљен на колекцији акрилни „отпорни на влагу“ колекционарске компаније: произвођач обећава да је идеално за декоративне премазе, а шта је мотив салвете, ако не и декоративни премаз?
Свјетло за обнављање и уклањање

Наставио сам експерименте рестаурације, који су сви изведени са упаљеном лампом, како бих оценио степен прозирности. Пукотине изнутра и са предње стране (ако нису конкавне) прекривене су неколико слојева лепљиве траке (исечене на мале квадратиће и залепљене, покушавајући да избегну мехуриће).
Свјетло за обнављање и уклањање

Други корак је био први премаз на лампи. Прво сам затворио велике пукотине, а затим почео да наносим састав на целокупну површину.
Свјетло за обнављање и уклањање

А онда је проблем: тачно је легао само на неким местима, на неким местима је постајао дебљи, на некима - пуштао је светлост. Нисам очајавала, нанела сам пасту и оставила да се осуши неколико сати. Након овог времена покушао сам обложити површину брусним папиром бр. 60 и открио сам да се сви наноси врло лако гладе.
Свјетло за обнављање и уклањање

Након што се први слој осушио, почео сам да наносим темељни слој дебљи и смелији, широким потезима, покушавајући да обезбедим да се светлост преноси равномерно. Након што се површина осуши, може се полирати и биће спремна за даљи рад.
Након што се главни део осушио, можете додати пасте на она места где су видљиве тачке, пукотине или друге грешке. Ово је прикладно учинити са картоном, користећи га као лопатицу. Оставите да се поново осуши или га осушите сушилом за косу.
сува

Ево сенчила након наношења "кита" и брушења површине:
Свјетло за обнављање и уклањање

Сада је јасно да ће мотив ткива бити јасно видљив када лампица буде угашена и угашена.

Цолоринг


Након пилинга, сам лампу обојим сивом бојом. Постоји још једна мала тајна: бојом фарбам (додајем боју) обичну акварелу. Наравно, не узгајам је водом, али додајем комад акварела у боју и мешам дуго док боја не постане једнолика.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

У углу би требало испробати боју: да ли је тамна? Ако је тамна, додајте белу боју и поново мешајте.
Свјетло за обнављање и уклањање

Сада је врло једноставно: сликам широком четком, поравнавајући слој боје, ако на неким местима постоји текстура у облику ситних огреботина, онда то није застрашујуће, па чак ни занимљиво. Још је пожељно да се слика у једном изабраном правцу (или од врха до дна, или у кругу).
Свјетло за обнављање и уклањање

То је све, сада је сензор спреман за украшавање на било који начин! Можете извести декупаж или можете користити траке или обојити акрилним бојама, изазивајући одабрани узорак.

Њежне љиљанице: декупација сенки


Домаћице које воле и знају направити лијепе ситнице и предмете за унутрашњост властитим рукама, биће заинтересоване да науче о таквој методи украшавања као што је децоупаге. Ово је дизајн било које површине користећи мотиве у боји од трослојних салвета. Заправо, понекад постоје ведри, лепи узорци на салветама за послуживање које бисмо желели да пребацимо, на пример, на сензор. Таква столна лампа ће изгледати добро и у спаваћој соби и у дневној соби, а мотиви за уклањање могу се одабрати у складу са општом унутрашњошћу собе.
У претходном делу чланка већ смо детаљно испитали фазе припреме површине за декорацију. Да сумирамо.
Боја није погодна као темељни премаз, а обнављање белим убрусима није погодно, јер је видљиво кроз пластику. Пукотине смо изнутра затворили провидном лепљивом траком, а затим на површину ставили кит (темељни премаз) који је потом дуже време полиран брусним папиром бр. 60.
Свјетло за обнављање и уклањање

Следећи корак ће бити темељна обрада ситних пукотина и неправилности овом пастом.
Након брушења нанесите два слоја боје, а наша сензорица након сушења биће спремна за украшавање.

Припрема салвета и декупација


Након што се површина осушила и спремна за украшавање, морате одабрати и припремити салвете. Квалитета слике увелико утиче на коначан изглед ствари која се саставља.
Препоруке за избор салвета:
трослојне марамице су боље од двослојних;
бирајте мотиве узимајући у обзир чињеницу да ће их требати смањити, односно без ситних детаља;
што су светлије боје, то боље, не добијате превише светлих и превише тамних салвета.
Пре него што почнете да украшавате лампу, одвојите шарени слој од салвете, глачајте набори са погрешне стране. Након тога, изрежите мотиве.

Пажња! Мотиве можете прво изрезати, а затим раздвојити слојеве и тек онда их глачати. Изаберите погодну опцију.

Као лепак, ширите позадину лепљењем мало тањим него за лепљење зидова.
Размислите о саставу: причврстите салвете на сенку, замислите готов производ. Ако се нађе решење и појави се идеја, можете прећи на децоупаге.
Нанесите лепак широком четком на место где ће бити мотив. Затим причврстите мотив шареном страном према горе, покушавајући да се он заглави у средини, а затим изравнајте ивице. Ако се све обави правилно, сама салвета ће равномерно ићи у кревет, само ћете јој морати мало помоћи. Овај папир је врло танак и са њим је потребно деликатно поступати. Можемо рећи да нема места грешци.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Постепено покривајте мотивима целокупну површину или њен део у складу са вашом идејом. У зависности од мотива, лик је потребно комбиновати у целини или делимично. Неки обрасци не захтевају подударање.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

У овом примјеру почео сам испуњавати површину од врха до дна: прво - сива позадина са мотивима дрвета, доље - цвијеће, па још ниже - такође цвјетни мотиви. Испада нешто попут цветног кревета од љиљана.
Резултирајући узорак може се заиста видети тек након сушења. У исто време, могуће је, па чак и потребно, сушити сушилом за косу, јер у исто време можете да уклоните мање неправилности и друге недостатке. Укључи лампу и види шта се догађа.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Финални додири


Украсите (лепите) врх лампе.
Свјетло за обнављање и уклањање

Погледајте резултирајућу слику: можда је потребно извући неку врсту елемента. У овом случају, оловком сам обележио цвеће који је пао на светлу позадину.
Слој провидног лепка за тапете послужиће као лак. Суши се за пар сати.
За дно лампе узео сам сиву врпцу која одговара стилу. Поправљам га на неколико капи лепила из пиштоља за лепљење.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Као завршни акорд ставио сам текстилно цвеће на раскрсницу.
Дакле, сада можете уклонити заштитни премаз са ногу лампе, обрисати га фланелом и направити коначну фотографију.
Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Свјетло за обнављање и уклањање

Апп


Листа потребних материјала за ово дело:
1. Свјетиљка.
2. Прајмер или кит који означава: „испод декоративног премаза“.
3. брусна папир.
4. Четке.
5. Акварелне боје.
6. Водоотпорна бијела боја.
7. Салвете са одговарајућим мотивима.
8. Плетеница.
9. Маказе.
10. Пиштољ за лепљење.
11. Лепљива трака.
Коментари (2)
 1. Мира
  #1 Мира Гости 10. август 2017. 12:58
  0
  Врло користан чланак, обновљено је све што је било могуће и сада све изгледа врло уредно и уредно.
 2. Василина
  #2 Василина Гости 10. децембра 2018. 09:49
  0
  Добра рестаурација. Али штета је што се сензор показао непрозиран ((

Прочитајте такође

Кодови грешака за веш машине