DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» »Radio pe TDA7021
Radio pe TDA7021

Multe persoane le place să asculte radioul - acasă, în mașină, la serviciu, făcând ceea ce le place, deoarece difuzarea la frecvențele VHF (88-108 MHz) se realizează în fiecare așezământ mare. Cu toate acestea, puțini oameni știu că puteți construi singur un receptor radio de înaltă calitate pe un cip, acesta nu conține componente rare sau scumpe. Baza sa este un microcircuit , care este disponibil atât în ​​pachetul DIP, cât și în pachetul de montare pe suprafață. Omologul său intern este cipul K174XA34. Ieșirea radioului este conectată la intrarea amplificatorului pe un cip cunoscut , care poate funcționa fie cu un difuzor, fie cu căști.

schemă


Radio pe TDA7021

Potentiometrul R2 este responsabil de reglarea postului de radio dorit, schimbă tensiunea pe varicap. Puteți lua orice cu o valoare nominală de 50-100 kOhm. Potentiometrul R6 controlează volumul sunetului, orice rezistență de 470 Ohm - 1 kOhm o va face. Tranzistorul T1 este o structură NPN cu putere redusă, potrivit pentru KT315, BC547, 2N3904 și alte altele similare. Trebuie avut în vedere faptul că acestea au un aranjament diferit de concluzii, placa din articol este concepută pentru KT315. Varicap KV109 cu orice literă, am folosit KV109B.
 • Bobina L1: 8 rotiri de sârmă cu un diametru de 0,5 mm.
 • Bobina L2: 13 rotiri de sârmă cu un diametru de 0,5 mm.

Bobinele sunt înfășurate cu sârmă de cupru emailată, bobină la bobină, pe un dorn cu diametrul de 3 mm. Cel mai convenabil este să înfășurați pe un burghiu cu un diametru dat, în cazul nostru de 3 mm. Apoi bobina plagii este scoasă din burghie și lipită în tablă. Nu este necesar să respectați cu strictețe diametrul sârmei pentru înfășurare - însă merită să alegeți cel mai apropiat de 0,5 mm.
Radio pe TDA7021

Ansamblu receptor


Receptorul este asamblat pe o placă de circuit imprimat, al cărui fișier este atașat la articol.
[182.47 Kb] (descărcări: 110)

Placa este realizată prin tehnologie laser-fier.
Radio pe TDA7021

Radio pe TDA7021

Mai întâi am lipit piese mici - rezistențe, condensatoare, varicapuri, tranzistoare, microcircuite. Apoi condensatoare electrolitice mari și bobine de rănire. Când etanșați bobina, trageți izolația lacului la capetele ei. Cea mai simplă, dar totuși eficientă antenă este o bucată de sârmă de aproximativ 70 cm lungime, situată vertical, este lipită direct pe placă. După sigilarea tuturor pieselor, conectăm comenzile - potențiometre, fire pentru alimentare, cabluri pentru conectarea difuzorului / căștilor. Verificăm corectitudinea instalației, spălăm reziduurile de flux de pe placă și montajul este finalizat.
Radio pe TDA7021

Radio pe TDA7021

Radio pe TDA7021

Prima pornire și configurare


Când porniți pentru prima dată controlul de volum ar trebui să fie în poziția minimă, trăgând intrarea amplificatorului la sol. Oferim putere, apoi creștem treptat volumul - un zgomot caracteristic ar trebui să apară imediat în difuzor. Apoi rotiți încet potențiometrul până când zgomotul se schimbă la un semnal de la o stație radio. Acum rămâne să ajustați limitele de reglare a frecvenței, astfel încât prin rotirea potențiometrului este posibilă captarea tuturor stațiilor în intervalul 88-108 MHz. Acest lucru se poate realiza prin întinderea / comprimarea rotirilor bobinei L1, precum și prin modificarea capacității condensatorului C8. Când se modifică capacitatea, se va modifica și lățimea totală a intervalului de reglare a receptorului, acesta trebuie să fie de aproximativ 20 MHz („distanță” între 88 și 108 MHz). Au o construcție frumoasă!
Radio pe TDA7021

Urmărește videoclipul


Comentarii (2)
 1. nick
  #1 nick vizitatori 11 august 2019 20:51
  1
  La naiba, a fost mult timp în urmă, dar hobby-ul pentru tehnologia radio se bazează cu adevărat în special atunci când electroplarea este la îndemână, iar plăcile bilaterale sunt un fior de a vinde ceva
 2. Vita
  #2 Vita vizitatori 14 august 2019 07:24
  0
  Există două puncte: lipirea este murdară, puterea de 12 V este prea mare, pentru una portabilă, ținând cont de aspectul bateriilor reîncărcabile

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat