DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» »Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini
Pompele peristaltice sau cu furtun sunt concepute în principal pentru pomparea fluidelor curate, sterile sau agresive, deoarece intră în contact doar cu furtunul flexibil. În plus, nu au garnituri de cauciuc, astfel încât nu există contact cu mediul transportat cu acestea.
Datorită designului special, pot transporta și substanțe vâscoase, deoarece depășesc cu ușurință contrapresiunea și sunt ușor curățate (dezinfectate).
Principalele corpuri de lucru ale pompei peristaltice este un furtun elastic care se întinde de-a lungul perimetrului carcasei, de obicei de-a lungul unui arc, care este fixat periodic prin role rotative montate pe o tracțiune specială.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Rotorul, rotativ, cu rolele sale formează secțiuni cu un lichid blocat și le mișcă treptat, mai întâi de-a lungul secțiunii de aspirație, apoi de-a lungul părții sale de pompare, care asigură pomparea mediului. Întrucât furtunul este fabricat din material elastic, după trecerea prin role, acesta revine la forma sa originală și este gata să primească un nou volum de apă.
Pompele de acest tip sunt utilizate în industria chimică și alimentară, farmacologie, medicină, etc. În viața de zi cu zi, sunt perfecte pentru diverse scopuri: pomparea mustului într-o bere de casă, produse alimentare, cum ar fi pastele, răcirea unei unități sau organizarea unei unități de acționare, de exemplu. , burghiu.
Care este nevoia, posibilitatea și recomandarea de a face o pompă peristaltică cu propriile mâini? În principiu, acesta poate fi cumpărat dintr-un magazin, dar, de obicei, este fie mini-unități cu consum redus în scop de laborator, fie, din contră, foarte mari pentru uz industrial.
Producția unor astfel de unități cu caracteristici intermediare este destul de limitată. Prin urmare, pentru a implementa sarcinile menționate mai sus, este posibil ca pompa de furtun din magazin să nu fie pur și simplu acolo. Dar poate fi făcut independent, mai ales că acest lucru nu va necesita unelte speciale și materiale scumpe.

Pompă peristaltică: extinderea conceptului acesteia


Principiul funcționării sale este împrumutat de la sistemele biologice. Deci, de exemplu, tractul gastro-intestinal al oamenilor și animalelor funcționează. Să vedem cum este implementată peristaltismul în sistemele tehnice folosind următoarele videoclipuri.

Testul 1: Funcționarea pompei cu aport de lichid peste nivelul de descărcare


Este arătat cum funcționează o pompă peristaltică în condiții favorabile datorită prezenței unei ape din spate la intrare și a unui vid la ieșire. Se poate observa că procesul de pompare a apei se desfășoară fără probleme, se observă doar pulsarea, datorită prezenței a doar 4 role și a mici revoluții ale acționării - un burghiu.

Testul 2: Funcționarea pompei la depășirea descărcării deasupra admisiei lichide


Astfel de condiții impun ca pompa să creeze un cap mai mare, deoarece, pe lângă asigurarea debitului de apă, este necesar să se creeze un vid în conducta de aspirație și să se depășească presiunea din spate la ieșire, ceea ce provoacă o coloană de apă de la pompă până la nivelul de refulare. Cu toate acestea, în acest caz, unitatea funcționează și asigură un flux tangibil. Se poate observa că, odată cu creșterea vitezei de antrenare (foraj), debitul crește și el.

Test 3: Afișarea dispozitivului cu pompă cu furtun


Poziția relativă a principalelor componente și părți ale pompei peristaltice - carcasa, furtunul și rotorul cu rolele - este demonstrată. Raportul dimensiunilor acestora și interacțiunea rolelor cu un furtun elastic.Momentul captării apei, apăsarea sa de-a lungul furtunului și împingerea în partea de pompare este demonstrată.
Se acordă atenție instalării și fixării rolelor pe rotor și rotorul la partea inferioară din exterior, folosind un sistem de șaibe și piulițe, precum și furtunuri la carcasă. Este arătat cum coaja se desprinde de jos.

Proces de bricolaj pentru fabricarea unei pompe peristaltice


Munca va necesita, pe lângă instrumente și materiale, câteva abilități de manipulare cu ambele.

suport logistic


Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Următoarea listă de materiale nu este obligatorie: puteți improviza și face ceea ce aveți. Aduc una dintre opțiuni:
 • o farfurie metalică pentru coacere cu o adâncime de 75 mm și un diametru de 240 mm;
 • role de poliuretan cu diametrul de 50 mm - 4 bucăți;
 • furtun siliconic (diametru: exterior - 20 mm, interior - 13 mm) lungime 1500 mm;
 • o felie de lemn de esenta tare de 100 × 100 mm si 40-50 mm grosime;
 • 2 șaibele cu diametrul de 25 mm și 13 mm;
 • 2 piulițe M M (este mai bine dacă una dintre ele este capac);
 • șurub M6 × 75 mm;
 • șuruburi din lemn 6 × 20 mm - 8 bucăți.

Ofer o listă completă de instrumente (puteți face cu mai puține, înlocuiți unele elemente cu altele cu aceleași funcții etc.):
 • ciocan de banca;
 • rigla metalica complexa;
 • foraj;
 • set de burghiu;
 • Dremel (mini-burghiu) cu o roată și un disc de tăiere;
 • cheie cu clichet (soclu) cu 11 mm;
 • Cheie de 11 mm;
 • masina de gaurit;
 • pătrat și pătrat de încadrare;
 • ferăstrău circular sau ferăstrău manual.

Pregătirea unei baze pătrate pentru fixarea rolelor


Aceasta este una dintre cele mai critice etape, deci trebuie să fiți extrem de exacte și exacte.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Secvența pașilor este următoarea:
1. Am introdus un corp pătrat de lemn în corpul viitoarei pompe - o farfurie, împreună cu rolele (montarea).
2. Determinăm dimensiunea blocului de lemn pentru instalarea tuturor celor 4 role. Jumătate din latura pătratului va corespunde 52,4 mm.
3. Puneți deoparte 52,4 mm pe fiecare parte a semifabricatului de lemn de 2 ori și tăiați un pătrat cu ajutorul unei ferăstrău.
4. După măsurători și armături atent, determinăm lungimea finală a laturii pătratului nostru - 94,5 mm.
5. Foram pe o mașină de găurit în centrul unui pătrat de lemn, un orificiu de mic diametru.
6. Găuriți gaura rezultată la dimensiunea dorită.
7. Proiectăm o gaură deasupra și dedesubtul piulițelor în formă de T.
8. Introduceți piulițele T în loc. Acest lucru se poate face prin înșurubarea și strângerea piulițelor T obișnuite peste piulițele T.
9. Deșurubați temporar șurubul pentru a facilita pasul următor.

Pregătirea și instalarea rolelor pentru un bloc pătrat


Trebuie avut în vedere faptul că rolele pe care le-am ales au fost destinate căruțelor de marfă, deci nu sunt prea precise pentru a îndeplini noua funcție destinată acestora. Pentru a minimiza erorile de fabricație, numerotăm laturile pătratului și rolele și le fixăm și pe baza de lemn, astfel încât axa niturilor tuturor role să fie în exterior.
1. Pentru definire, prezentăm partea frontală pe un bloc de lemn.
2. Așezăm unitatea cu fața în sus pe o suprafață orizontală. Dacă este instabilă datorită piuliței T, puneți una dintre șaibele mari.
3. Așezăm fiecare role pe părțile laterale ale blocului pătrat, respectând numerotarea.
4. Marcăm cu un creion sau un marcaj pe părțile laterale ale blocului centrele găurilor din suporturile rolelor destinate fixării cu șuruburi pe o bază de lemn.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

5. Marcați găurile într-un unghi ușor pentru a nu atinge șuruburile adiacente. Pentru a face acest lucru, este suficient să găuriți fiecare gaură pentru o înșurubare uniformă și una impară. Diametrul burghiei trebuie să fie în mod clar mai mic decât diametrul elementelor de fixare.
6. Înșurubați fiecare suport cu role cu șuruburi, verificând încă o dată exactitatea găurilor de pe suport și a blocului de lemn.
7. După fixarea tuturor parantezelor, asigurați-vă că suprafața laterală inferioară a bracketului coincide cu planul blocului de lemn.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Găsirea centrului din partea de jos a corpului și găurirea unei găuri


1.Scoatem partea de jos a tigaiei pentru tort. Desigur, ar trebui să fie rotund și plat.
2. Folosind o busolă metalică și alte dispozitive de măsurare, găsim centrul geometric al fundului rotund și îl marcăm cu un marker sau miez.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

3. În locul marcat, găurim o gaură cu un burghiu sau pe o mașină de găurit, având în vedere că materialul de jos este destul de subțire.
4. Netezi gaura rezultată cu o dremel și duze adecvate.

Instalarea rotorului cu role pe carcasă


1. Introduceți un șurub cu o piuliță în formă de T de sus în orificiul central al blocului de lemn. Între bloc și partea inferioară a carcasei instalăm una sau două șaibele late și mici.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

2. Treceți șurubul prin fundul metalic al carcasei.
3. Instalați șaibele mari și mici pe capătul șurubului.
4. Răsucim prima piuliță, astfel încât să comprimeze doar șaiba mare. Acest lucru va permite șurubului să se rotească liber. În partea superioară a primului îl învârtim pe al doilea până când ating. Apoi desfacem piulița de sus, ținând partea inferioară. Rezultatul este un fel de blocare care nu interferează cu rotirea șurubului, dar, în același timp, îl împiedică să se deplaseze în direcția longitudinală. Este mai bine dacă a doua piuliță este unită.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

5. Acum rotorul cu patru role este instalat la locul său.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Pregătirea găurilor în corp pentru un furtun flexibil


Unul dintre elementele principale ale pompei peristaltice - un furtun flexibil, trebuie să aibă o intrare în carcasă și ieșirea din ea.
1. Alegeți un loc pentru găurile din partea carcasei. Acestea trebuie să fie amplasate mai jos în planul în care se află furtunul, iar în direcția radială - în pozițiile 10 și 2 (ca pe cadranul ceasului) în raport cu blocarea (12 pe cadranul de ceas).
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

2. În locurile desemnate cu un marker sau un scriber, desenați un contur dreptunghiular al găurilor.
3. Tăiați găurile în funcție de marcaj folosind un dremel și un disc adecvat, lăsând doar verticalul mai îndepărtat de castel să nu fie tăiat.
4. Îndoiți ușor „limbile”.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

5. Grind conturul găurilor și „limbi”.
6. Treceți capetele furtunului prin găurile făcute.
7. Atașați furtunul la „limbi” cu ajutorul clemelor de plastic.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Configurarea și testarea pompei


Practic, pompa noastră peristaltică de casă este gata de a merge.
1. Asigurați-vă că furtunul se află de-a lungul peretelui lateral al carcasei și apucă rolele.
2. Închidem încuietorul, după ce ne asigurăm că partea de jos a căzut în canelura de pe peretele lateral.
3. Rotiți rotorul manual de mai multe ori și aflați că toate părțile care interacționează ale pompei funcționează așa cum este de așteptat.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Verificarea pompei în acțiune


Pentru aceasta, capătul de aspirație al furtunului flexibil preumplut cu apă este coborât într-un recipient cu apă. Folosind adaptorul adecvat, acționăm rotorul prin piulița T, stabilind anterior direcția necesară de rotație, la început lent, apoi, treptat, crescând viteza.
Asamblarea corectă și eficientă a pompei va începe să aspire apa dintr-un rezervor și să o pompeze în alta.
Cum să asamblați o pompă peristaltică cu propriile mâini

Îmbunătățirea pompei


Cu prima versiune a pompei peristaltice, puteți experimenta. De exemplu, utilizați un motor pentru angrenaj electric în locul unui burghie ca unitate.
Verificați modul în care transferul mustului va afecta performanța și fiabilitatea pompei. De asemenea, este bine să încercați să confecționați piese individuale din diverse materiale.
Într-un cuvânt, pompa peristaltică vă oferă posibilitatea de a fi creativ și deschide noi modalități de îmbunătățire a acesteia.
Comentarii (1)
 1. Boris
  #1 Boris vizitatori 20 iunie 2019 05:50
  0
  Am făcut acest lucru din mijloace improvizate, doar cu o acțiune normală. Există un dezavantaj cu acest design - în cel mai neoportun moment, furtunul zboară de sub role și rupe structura.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat