DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » »Gestionarea încărcării cu un singur clic
One Touch Load Management

În echipamentele electronice, un comutator electronic face parte din dispozitivul de control. Poate fi electrocasnice precum: TV, cuptor cu microunde, monitor, computer, amplificator etc., precum și dispozitive industriale, surse de alimentare, instrumente de măsurare care pot fi controlate cu ușurință cu un singur buton, fără a fixa poziția contactelor, este mult mai convenabil și mai simplu decât utilizați un comutator de comutare, glisare sau selecție alternativă. Acest comutator poate fi utilizat nu numai în orice dispozitive, ci poate fi pornit și la distanță pentru ceva precum iluminatul, un semn publicitar, o ventilație etc. Izolarea circuitului este construită pe un releu și este complet izolată de circuitul de comutare.

Diagrama dispozitivului


Una dintre aceste opțiuni este făcută pe cunoscutul cip CMOS K155TM2.
One Touch Load Management

La apăsarea butonului, puterea este pornită și oprită între 5 și 9-12 volți, în funcție de tensiunea de funcționare a bobinei pe care este setat releul. În cazul meu, releul RES-9 din 1982 este capabil să comute curenți până la 3 amperi; opțional, poate fi instalat pe curenți mari de 5-6-10-12 amperi, etc. Înfășurarea releului este inclusă în circuitul tranzistorului VT3, care se conectează cu contactele sale sarcină corespunzătoare parametrilor acestui releu. Capacitorul C1 este utilizat pentru a preveni contactele false, iar LED-ul este necesar pentru a putea controla vizual funcționarea acestui circuit (dacă dispozitivul este oprit, LED-ul nu se aprinde, iar dacă este pornit, se aprinde). Avantajul circuitului este că practic nu consumă curent din sursa de alimentare în stare oprită.
One Touch Load Management

Întregul circuit este realizat folosind componente domestice, ceea ce este un avantaj important în rândul șoimelor, astfel încât pentru mulți va fi disponibil pentru repetare.

Placa de circuit


Placa de circuit a fost proiectată în programul Deep Trace. De asemenea, conform șablonului, îl puteți redescrie în vechiul „Layout Sprint”.
One Touch Load Management

One Touch Load Management

detalii


One Touch Load Management

Cipul K155TM2 (K555 TM2 sau KM155 TM2) poate fi înlocuit cu un analog străin SN7474N sau SN747J, toate rezistențele cu putere mică sunt de 0,25 W, rezistența R6 este selectată independent pentru LED, în funcție de ce tensiune de alimentare trebuie aplicată circuitului. Acest lucru poate fi calculat în calculatorul online „Calculul rezistenței pentru LED”. Tranzistorul KT315 poate fi înlocuit cu KT3102 cu orice index de litere sau importat 2N2712, KT503 cu 2SA1815 BC639, KT972 cu BD875 sau BD877, orice diodă Zener VD1 pentru tensiunea de stabilizare de 5 volți cu o putere de 0,5 wați (în cazul meu există un d815a sovietic). VD2 poate fi înlocuit cu 1N4148 importat, orice buton fără a repara poziția contactelor.
Dispozitiv gata.
One Touch Load Management

One Touch Load Management

Test în acțiune


Întregul circuit este alimentat cu 5 volți, pentru aceasta se folosește o baterie cu litiu-ion cu convertor. O unitate de alimentare cu lampă cu incandescență este conectată în serie în circuitul de încărcare.
One Touch Load Management

Când apăsați butonul o dată fără a ține apăsat, lampa se aprinde și rămâne în această stare până când butonul este din nou apăsat.
One Touch Load Management

De asemenea, LED-ul de pe placă indică starea circuitului: pornit sau nu.
One Touch Load Management

One Touch Load Management

Urmărește videoclipul


Mai multe detalii despre acest design puteți vedea în video de mai jos.
Comentarii (2)
 1. prikol98
  #1 prikol98 vizitatori 17 aprilie 2019 19:30
  5
  În primul rând: K155TM2 nu este CMOS, ci logica TTL! În al doilea rând: puteți utiliza cipul K561TM2 (ținând cont de pinout) și să scoateți stabilizatorul de 5 volți din circuit, deoarece Seria 561 este proiectată pentru o putere de 15 secole. În al treilea rând: circuitul va deveni mai economic dacă toate rezistențele și condensatorul sunt crescute de 10 ori.
 2. Vita
  #2 Vita vizitatori 19 aprilie 2019 11:41
  0
  Poate face astfel încât să nu consume deloc atunci când este oprit, dacă nu funcționează în regim de așteptare.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat