DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» »Alcool uscat
Alcool DIY

O parte integrantă a oricărei călătorii lungi este o focă. Turistii folosesc adesea combustibil uscat pentru aprinderea rapidă. Cu toate acestea, dacă un chimist turistic merge într-o excursie, atunci în arsenalul său pentru aprindere există ceva mai interesant - alcoolul solid. Arată astfel:
Alcool DIY

Acesta va fi discutat în acest articol. Rețin că doar numele combină această substanță cu alcoolul - vom verifica acest lucru mai târziu. Acum hai să-l gătim!

Va avea nevoie


Ca reactivi chimici vom folosi ceea ce poate fi găsit cu ușurință pe rafturi.
Deci, pentru prepararea alcoolului solid avem nevoie de:
 • Acid acetic 70%, vândut în magazine alimentare;
 • Creta naturală - în magazinele pentru o reședință de vară;
 • Alcool medical 95% sau alcool izopropilic - într-o farmacie sau, respectiv, într-un magazin auto.

Alcool DIY

De asemenea, avem nevoie de apă și mâncăruri de unică folosință (sau chimice) pentru experimentul în sine și mănuși de cauciuc. În niciun caz, după terminarea experimentelor, nu folosiți niciuna dintre cele de mai sus pentru mâncare!
Ca cană de măsurare, puteți utiliza o cană de plastic de 200 ml.

Să începem să facem alcool uscat


Mai întâi, adăugați 60 ml de acid acetic și 125 ml de apă în balon.
Alcool DIY

Acum adăugăm creta în porții mici la soluția rezultată. Bulele de gaz încep să iasă în evidență, în timp ce este important să agitați constant soluția, astfel încât să aibă timp să izbucnească.
Alcool DIY

Consumul total de cretă va fi de 42 de grame, dar trebuie adăugat până când nu va mai dizolva.
Luați în considerare reacția chimică a procesului:
Alcool DIY

Aceasta este o reacție de neutralizare.
Prima substanță este acidul acetic. Al doilea este carbonatul de calciu, care se găsește la cretă. Rezultatul acestei reacții este dioxidul de carbon, apa și acetatul de calciu. Această substanță este puțin solubilă în apă, prin urmare, în timpul experimentului, soluția se poate întări în fața ochilor:
Alcool DIY

În acest caz, trebuie să adăugați puțină apă și să continuați experimentul.
Când acidul nu rămâne în soluție, reacția se va opri. Lasă-l să stea nemișcat.
Alcool DIY

După ceva timp, creta în exces se va așeza până la fund, deoarece de la sine este insolubilă în apă. Acum filtrați soluția:
Alcool DIY

Am folosit un filtru de hârtie, puteți utiliza, de asemenea, un tampon de bumbac.
Soluția filtrată are o nuanță gălbuie, este o soluție mai mult sau mai puțin pură de acetat de calciu. Turnați o cantitate mică într-un alt recipient și turnați puțin alcool. O masă asemănătoare cu jeleu începe să se formeze:
Alcool DIY

Sau o nuanță mai deschisă:
Alcool DIY

Felicitări, am obținut alcoolul tare! De fapt, acetatul de calciu, datorită prezenței alcoolului, pe care l-am adăugat, a început să se precipite sub formă de monohidrat; căci alcoolul tinde să îndepărteze sărurile metalelor divalente din soluție, pe care le observăm.
Acum cu mâinile noastre (purtând mereu mănuși!) Dăm jeleului nostru forma unui cub sau a unei bile.
Alcool DIY

La o temperatură de 160 de grade Celsius, acetatul de calciu se descompune, în special - în substanțe ușor combustibile, care contribuie la descompunerea suplimentară și sprijinirea flăcării.
Alcool DIY

Alcool DIY

O bucată de această dimensiune poate arde până la șase minute, ceea ce este un rezultat destul de bun. Și două bucăți sunt suficiente pentru a face ceai pentru o persoană. Ca urmare a experimentului, s-a obținut o cantitate suficientă de acetat de calciu, ceea ce înseamnă că va dura mult timp.

concluzie


După fabricare, plasăm alcoolul solid sub forma necesară într-un recipient închis ermetic și îl luăm cu îndrăzneală cu noi într-o excursie de camping. Și pe această temă, acest articol s-a încheiat. Să aveți o călătorie frumoasă!
P.S.De asemenea, cristale incolore în formă de ac pot fi cultivate din acetat de calciu, dar aceasta este o poveste complet diferită ...
Comentarii (4)
 1. Musafir Alexandru
  #1 Musafir Alexandru vizitatori 2 aprilie 2019 19:59
  2
  Pentru a aprinde un foc sau șemineu, am folosit de mult timp prosoape de bumbac înmuiate în parafină. Se ard mult timp și nu ies în vânt.Nu e mai rău decât orice chimie, ieftin și fără probleme.
  1. Autorul
   #2 Autorul vizitatori 3 aprilie 2019 11:14 AM
   1
   Dar „toată chimia” este mai interesantă
 2. Anton
  #3 Anton vizitatori 14 aprilie 2019 12:24
  0
  uscat prea scump. mai ieftin să cumpere alcool
 3. Invitat Vladimir
  #4 Invitat Vladimir vizitatori 23 aprilie 2019 10:27 AM
  0
  Am făcut drumetie mai mult de 30 de ani ... dar nu am folosit niciodată metode atât de sofisticate. „în natură” există întotdeauna un fel de combustibil; de ce ar trebui să fie inteligent?

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat