DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» „În ce cazuri se utilizează„ împământare ”și în ce„ împământare ”?
Împământare și împământare - asigurarea siguranței persoanelor care lucrează cu instalații și rețele electrice, folosind aparate casnice sau industriale alimentate cu electricitate. Orice accident al unor astfel de dispozitive conectate cu încălcarea izolației amenință cu o tensiune periculoasă pe părțile conductoare expuse ale carcasei.
O protecție eficientă este posibilă printr-o înțelegere clară a sensului și esenței fizice a „pământului” și „zero”, utilizarea lor corectă în practică.
În care cazuri se folosește împământarea și în ce pământ

Termeni, definiții


Pentru a exclude o interpretare diferită a conceptelor de „zero” și „pământ”, trebuie să vă referiți la normele stabilite și la standardele acceptate. Proiectarea, instalarea și funcționarea sunt reflectate în documentul principal de gestionare a energiei - Reguli de instalare electrică (PUE). Capitolul 1.7 din prima secțiune conține informații complete despre conductoarele de împământare, conductoarele de protecție, sistemele și circuitele de împământare. Secțiunea 3 descrie scheme de protecție și automatizare. A șaptea secțiune indică modul în care sunt echipate rețelele, inclusiv în spații publice și rezidențiale.
Un comutator de legare la pământ este un circuit fabricat artificial din elemente conductoare care este în contact direct cu solul.

Neutrul este punctul de conectare al unuia dintre capetele tuturor înfășurărilor de fază ale unei surse de tensiune alternativă (generator trifazat sau transformator de descărcare). În condiții ideale de încărcare echilibrată, curenții fiecărei faze sunt egali, se compensează reciproc. Prin urmare, un astfel de punct nu are potențial și se numește zero.

Protecția constă în crearea unei conexiuni fizice cu părțile conductoare ale carcasei echipamentului, care, dacă izolația este deteriorată, poate fi expusă la tensiuni periculoase cu diverse puncte din rețea:
 • Zeroing - conectarea sârmei la neutru. În caz de accident, faza se închide la zero, determinând declanșarea întrerupătorului sau siguranței. În conductorul neutru, un curent egal cu faza curge sub sarcină. Izolația unui astfel de fir este albastră.
 • Pământ de protecție - conectarea la circuitul de împământare, care conduce la o tensiune periculoasă de la carcasă la sol. În firul de la sol, curentul curge numai în caz de accident. Este pictat într-o bandă galben-verde.

În care cazuri se folosește împământarea și în ce pământ

Ambele conexiuni oferă protecție. Dar o pun în aplicare în moduri diferite, în funcție de locația conexiunii.

Modalități de furnizare a energiei electrice


Instalațiile electrice de până la 1000 de volți sunt împărțite în sisteme în care se întâmplă sursa neutră de energie:
 • mort împământat atunci când firul neutru este conectat în mod deliberat la electrodul de masă;
 • izolat de pământ.

Consumatorii non-industriali sunt alimentați de obicei de un circuit cu două fire care folosește doi conductori - faza și zero. În conformitate cu această schemă, toți consumatorii de energie electrică obișnuiau să mănânce înainte, iar acum este permis numai pentru clădirile noi care primesc electricitate printr-o linie aeriană.
Cerințele actuale ale PUE dictează condițiile de furnizare a energiei electrice, folosind:
 • 3 fire - fază (L), zero (N), protectoare (PE) de la electrodul de la sol pentru o rețea monofazată;
 • 5 fire - trei faze (L1-L3), N, PE pentru alimentare cu trei faze.

Un exemplu este conexiunea unei clădiri de apartamente rezidențiale la o stație de transformare. Este realizat cu un cablu cu cinci nuclee. În interiorul clădirii, trei faze prin comutatoarele de grup sunt distribuite de trei fire consumatorilor monofazate, distribuind uniform sarcina. Acest lucru este ușor de făcut la construcții noi, dar cablarea este deja în casele existente.Este imposibil să refaceți totul imediat după noile cerințe, cu construirea de conductoare de împământare.

Metode utilizate de organizare a protecției


Multe aparate electrocasnice cu cabluri și prize cu trei fire sunt vândute și operate, legarea la pământ a cazurilor fiind obligatorie. Caracteristicile construcției sistemelor de alimentare standard utilizate vor ajuta la rezolvarea acestei probleme dacă este imposibil să construiți o buclă separată de sol pentru consumator.
Energia electrică este furnizată clădirilor cu mai multe etaje ale vechii construcții conform schemei TN-C-S, când neutrul de pe transformator este împământat cu surditate, cu două fire. Este furnizat panoul sau dulapul de conductorul PEN, distribuit în continuare grupurilor și consumatorilor împreună cu faza L.
Dacă trebuie să porniți, de exemplu, un cazan electric cu apă, trebuie să oferiți cu siguranță protecție. Dacă izolația încălzitorului este ruptă, se va produce o scurgere pe carcasă, în interiorul căreia există apă. Rețeaua de alimentare cu apă va fi alimentată. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să înlocuiți priza cu un ștecher adecvat cu trei pini. Din aceasta, aduceți un fir de protecție suplimentar de culoare galben-verde la intrarea casei în panoul de distribuție. Acesta este conectat sub un șurub la corpul scutului, iar în apartament este conectat la contactul de legare la pământ a prizei.
Este strict interzis să combinați contactele zero și carcasa direct în priză.

Urmărește videoclipul


Comentarii (5)
 1. Anton Zhulavsky
  #1 Anton Zhulavsky Vizitatori 25 februarie 2019 14:30
  2
  Doar un RCD cu un curent de scurgere de cel mult 30mA per fiecare aparat electrocasnic poate asigura protecție împotriva șocurilor electrice în timpul unei scurgeri pe corpul aparatului în case cu un circuit cu două fire. A conduce cel de-al treilea fir și a-l conecta la carcasa tabloului electric al apartamentului înseamnă a face același „împământare” despre care scrie autorul, dar nu în priză, ci în scut.
  1. Vitaly Evlanov
   #2 Vitaly Evlanov vizitatori 3 martie 2019 17:06 p.m.
   0
   Cu cabluri cu două fire în casă (sistem de împământare TN-C), instalarea numai a unui RCD sau a unui difavtomat (DA) nu este suficientă. Când faza este scurtă la carcasa dispozitivului, RCD sau DA nu va funcționa (vezi principiul de funcționare al RCD). Acestea vor funcționa numai atunci când o persoană aflată în contact cu solul atinge corpul dispozitivului. Adică, la început, persoana se va opri, apoi RCD sau DA se va opri. Pentru a preveni acest lucru, este necesar, pe lângă instalarea unui UZO sau DA, să pună la sol carcasa aparatului. Acesta se numește sistem de legare la pământ CT.
 2. marca
  #3 marca vizitatori 25 februarie 2019 3:16 p.m.
  7
  Dacă vă referiți la PUE, atunci citiți-l cu atenție. Protective EARTHING este utilizat în rețelele cu un neutru împământat, iar EARTHING de protecție este utilizat în rețelele cu un neutru izolat.
  În figurile tale, în ambele cazuri, este prezentată ZULDENING-ul de protecție și duplicarea Pământului de lucru a neutrului.
  Dar dacă utilizați orice generator de benzină (diesel), atunci va fi o rețea cu un neutru izolat, unde este necesar să folosiți Pământul de protecție, atât în ​​cazul generatorului în sine, cât și în cazul tuturor instalațiilor electrice care sunt conectate la acesta.
 3. Musafir Alexandru
  #4 Musafir Alexandru vizitatori 26 februarie 2019 23:40
  0
  categorizarea nu trebuie utilizată în clădirile rezidențiale. anulează plafoanele industriale. dacă arde 0 toate cazurile instrumentului vor deveni o fază
 4. popvovka
  #5 popvovka Vizitatori 26 februarie 2019 11:46 p.m.
  0
  Teoria teoriei. În realitate, acesta este unul și același.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat