DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » » »Cum se poate găsi centrul unui cerc
În fabricarea sau prelucrarea pieselor din lemn, în unele cazuri este necesar să se stabilească unde se află centrul lor geometric. Dacă piesa are o formă pătrată sau dreptunghiulară, atunci acest lucru nu este greu de realizat. Este suficient să conectăm colțurile opuse cu diagonale, care în același timp se intersectează exact în centrul figurii noastre.
Pentru produsele care au forma unui cerc, această soluție nu va funcționa, deoarece nu au unghiuri și, prin urmare, diagonale. În acest caz, este nevoie de o altă abordare bazată pe principii diferite.
Cum să găsiți centrul unui cerc

Și există și în numeroase variații. Unele dintre ele sunt destul de complexe și necesită mai multe instrumente, altele sunt ușor de implementat și pentru a le implementa nu aveți nevoie de un set întreg de dispozitive.
Acum vom analiza una dintre cele mai simple modalități de a găsi centrul unui cerc doar cu o riglă obișnuită și un creion.

Secvența găsirii centrului cercului:


1. Pentru început, trebuie să reamintim că coarda este o linie dreaptă care leagă două puncte ale unui cerc și nu trece prin centrul cercului. Nu este dificil să-l reproduci: este necesar doar să pui rigla pe cercul în orice loc, astfel încât să intersecteze cercul în două locuri și să desenezi o linie dreaptă cu un creion. Segmentul din interiorul cercului va fi coarda.
În principiu, puteți face cu o singură coardă, dar pentru a crește precizia stabilirii centrului cercului, vom atrage cel puțin o pereche și chiar mai bine - 3, 4 sau 5 coarde diferite în lungime. Acest lucru ne va permite să nivelăm erorile construcțiilor noastre și să facem față mai exact sarcinii.
Cum să găsiți centrul unui cerc

2. În continuare, folosind aceeași riglă, găsim mijlocul coardelor reproduse de noi. De exemplu, dacă lungimea totală a unei coarde este de 28 cm, atunci centrul său va fi într-un punct care este situat într-o linie dreaptă de la intersecția coardei cu un cerc cu 14 cm.
După ce au determinat în acest fel centrele tuturor coardelor, trasați linii perpendiculare prin ele, folosind, de exemplu, un triunghi drept.
Cum să găsiți centrul unui cerc

Cum să găsiți centrul unui cerc

3. Dacă continuăm acum aceste linii drepte perpendiculare cu coardele spre centrul cercului, atunci acestea se intersectează la aproximativ un punct, care va fi centrul dorit al cercului.
Cum să găsiți centrul unui cerc

4. Stabilind locația centrului cercului nostru particular, putem folosi acest fapt în diverse scopuri. Așadar, dacă așezați piciorul busolei unui tamplar în acest moment, puteți desena un cerc ideal, apoi puteți tăia cercul folosind instrumentul de tăiere corespunzător și punctul central al cercului pe care l-am definit.
Cum să găsiți centrul unui cerc

Cum să găsiți centrul unui cerc
Comentarii (10)
 1. Serghei Eliseev
  #1 Serghei Eliseev vizitatori 2 februarie 2019 17:18
  2
  Dumnezeule Ce provocare! Este imediat clar că autorul nu are nicio legătură cu tâmplăria. Există un instrument simplu - un centru de căutare. Realizat dintr-un triunghi obișnuit al școlii. Cui îi pasă, pot trimite o schiță.
  1. Sergey, bună după-amiază.
   #2 Sergey, bună după-amiază. vizitatori 1 martie 2019 18:42
   0
   Am citit comentariul tău despre întrebarea de a găsi centrul cercului. Pui în jurul triunghiului un cercator central. Aș fi recunoscător pentru schiță. Multumesc
 2. Musafir Alexandru
  #3 Musafir Alexandru vizitatori 2 februarie 2019 8:21 p.m.
  0
  Este mai ușor să construiți două triunghiuri înscrise în unghi drept cu o riglă și un creion
  diametrul hipotenuzei, două diametre se intersectează în centru.
 3. ANDREW
  #4 ANDREW vizitatori 2 februarie 2019 10:59 p.m.
  0
  Foarte dificil. Există o opțiune mai ușoară. Dacă un triunghi drept este plasat într-un cerc, atunci sernedina hipotenuzei este centrul.
 4. sektor
  #5 sektor vizitatori 3 februarie 2019 11:18
  4
  Da, nu există nicio cale de a face fără o matematică superioară.
  Și pentru a ridica o ruletă și a găsi cel mai mare diametru al cercului, nu permite religia nimic? Și desenați o linie. Și apoi din partea opusă procedează la fel. Durează câteva minute pentru a face totul și centrul este definit.
  La urma urmei, la o misiune, trebuie să găsiți un centru într-un cerc? Nu greșesc?
  1. sektor
   #6 sektor vizitatori 3 februarie 2019 11:19
   0
   Mai precis, nu din partea opusă și cu o schimbare de 90 de grade, faceți aceeași operație.
   Și atunci v-am raportat ceva.
 5. bârlog
  #7 bârlog vizitatori 3 februarie 2019 12:15
  3
  Pentru comparație, aici este o altă opțiune pentru a găsi centrul unui cerc:
  1. Setați rigla pe cercul oriunde.
  2. Încercuiește ambele părți ale riglei cu un creion, astfel încât liniile să intersecteze cercul în ambele direcții.
  3. Măsurați fiecare dintre cele două linii și marcați punctele mijlocii ale acestora.
  4. Desenați o linie dreaptă în ambele direcții prin punctele găsite până când traversează linia cercului în două locuri opuse.
  5. Mijlocul liniei primite va fi centrul dorit al cercului nostru.
 6. Invitat Sergey
  #8 Invitat Sergey vizitatori 4 februarie 2019 11:50
  0
  Ruleta, rigla etc. - căutând cea mai mare dimensiune - acesta este diametrul. Mai simplu))
 7. Alexander Lindeman
  #9 Alexander Lindeman vizitatori 7 februarie 2019 16:15
  0
  O încurcătură goală cu aceste dreptunghiuri, căutători de centru, conducători. Mustața, băieți, este mult mai simplă: cu o busolă (puteți ajusta banda de măsurare, sau o riglă) cu o singură dimensiune, trageți aproximativ aproximativ centrul cercului din cele trei laturi ale acestuia (puteți lua - mai mult de trei laturi). Obțineți un fel de „triunghi” al razelor conturate. Pentru a determina mai exact centrul, repetați operațiunea, trasând din nou razele din „colțurile” triunghiului obținut în centrul cercului spre centru. Folosind această metodă, este ușor să găsiți centrul geometric chiar și dintr-o elipsă sau un cerc cu formă neregulată. Așadar, de exemplu, dacă trebuie să găsiți centrul la fața finală a unei panglici rotunde de orice formă neregulată în timpul virajului.
 8. SevaVsevolozhsk
  #10 SevaVsevolozhsk vizitatori 1 martie 2019 3:52 p.m.
  0
  Foarte sofisticat. Diametrul este cea mai lungă coardă, trece și intersectează exact prin centru. Îl așezi ferm într-un punct al cercului și cauți lungimea maximă a segmentului în partea opusă a punctului tău. Desenați o linie. Acesta este primul diametru. Apoi o luați și din celălalt loc faceți același lucru, acesta este al doilea diametru, se intersectează exact în centru. Nu sunteți sigur? Ei bine, face a treia, asigură-te de 200%. Totul este.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat