DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Amplificator de tranzistor germaniu
Amplificator tranzistor germaniu

După cum știți, primele tranzistoare care au înlocuit tuburile radio au fost tocmai germaniul. Invenția lor a jucat un rol important în dezvoltarea electronică, făcând dispozitivele electronice mai funcționale, economice și de dimensiuni mici. Cu toate acestea, epistola tranzistoarelor germaniu nu a durat mult - în curând au fost înlocuite cu cele mai avansate de siliciu. În ciuda acestui fapt, au fost produse un număr mare de tranzistoare de germaniu și chiar acum, după o jumătate de secol, nu sunt foarte rare.
Există o părere că sunetul unui amplificator construit integral pe tranzistoarele de germaniu are o culoare specială, apropiată de sunetul „tubului cald”. Aceasta este exact ceea ce face ca tranzistoarele de germaniu să fie atât de populare în mediul șuncă recent. Puteți asculta cu propriile urechi sunetul unui astfel de amplificator, dacă asamblați un circuit foarte simplu prezentat mai jos.

Circuitul amplificator


Amplificator tranzistor germaniu

Circuitul este format din 5 tranzistoare de germaniu și o mică mână de alte piese. Mai jos sunt câteva opțiuni pentru tranzistoarele pentru acest circuit.
 • T1 - MP39, MP14, MP41, MP42 (PNP)
 • T2, T4 - P217, P213, P210, P605, GT403 (PNP)
 • T3 - MP38, MP35, MP36 (NPN)
 • T4 - MP39, MP14, MP41, MP42 (PNP)

Orice alte tranzistoare similare sunt de asemenea adecvate, sunt preferate cele mai mici zgomote. Trebuie menționat că în stadiul de ieșire (T2 și T4) trebuie să existe tranzistori identici, este recomandabil să le ridicați în pereche la cel mai apropiat câștig. Dioda D1 este germaniu, de exemplu, D9, D18, D311, curentul încet al amplificatorului depinde de aceasta. Toate condensatoarele sunt electrolitice, pentru o tensiune de cel puțin 16 volți. Tensiunea de alimentare a circuitului este de 9-12 volți.
Placa de circuit:
[12.92 Kb] (descărcări: 504)

Amplificator tranzistor germaniu

Ansamblu amplificator


Circuitul este asamblat pe o placă de 40x50 mm, care poate fi executată prin metoda LUT. Mai jos sunt fotografii cu tablă de conserve finisată.
Amplificator tranzistor germaniu

Amplificator tranzistor germaniu

Acum sunteți gata să instalați piesele. În primul rând, rezistențele se urcă pe placă, după care condensatoare și tranzistoare mai mari. Trebuie avut în vedere faptul că tranzistoarele de germaniu, spre deosebire de tranzistoarele de siliciu, sunt mult mai sensibile la supraîncălzire.
Amplificator tranzistor germaniu

Tranzistoarele de ieșire puternice se încălzesc în timpul funcționării la volum mare, de aceea este recomandabil să le instalați pe un calorifer (dacă carcasa tranzistorului oferă o astfel de oportunitate) și să le puneți pe placă cu fire.
Amplificator tranzistor germaniu

După instalarea tuturor pieselor pe placă, rămâne să lipiți firele de alimentare, sursa de semnal și ieșirea difuzoarelor. Etapa finală de asamblare este să spălați reziduurile de flux de pe placă, să verificați instalarea, să sunați piste adiacente pentru un scurtcircuit.
Amplificator tranzistor germaniu

Prima pornire și configurare


Amplificatorul de germaniu necesită setarea curentului care este încet, care este setat de dioda D1. În primul rând, trebuie să aplicați tensiune pe circuit, inclusiv un ampermetru în golul cablului de alimentare. Dacă la intrare nu există semnal, circuitul ar trebui să consume aproximativ 20-50 mA. Cu cât este mai mare curentul liniștit, cu atât este mai mare încălzirea tranzistoarelor de ieșire, cu toate acestea, acest lucru afectează pozitiv calitatea sunetului. Dacă curentul încet este prea mic, sunetul devine ilizibil, apare un zgomot și răgușeală. Curentul poate fi mărit adăugând una sau mai multe diode în serie cu D1. În cazul meu, pentru a obține o calitate a sunetului acceptabilă, a trebuit să adaug două diode suplimentare.
Circuite similare de amplificatoare bazate pe tranzistoarele de germaniu au fost utilizate pe scară largă în platourile turnante vechi, magnetofoanele, radiourile, astfel că va face cu siguranță apel la toți iubitorii de antichitate.Puterea de ieșire este de aproximativ 5-10 wați cu un radiator, deci un amplificator cu cap este suficient pentru a suna o încăpere întreagă. Au o construcție frumoasă!

Urmărește videoclipul


Comentarii (19)
 1. Garri hakobyan
  #1 Garri hakobyan Vizitatori 28 ianuarie 2019 18:35
  2
  Puneți un amplificator diferențial la intrare și veți obține o distorsiune mult mai bună, ...
 2. Serj
  #2 Serj vizitatori 28 ianuarie 2019 11:13 p.m.
  0
  corecta:
  T5 - MP39, MP14, MP41, MP42 (PNP)
 3. MiHaAd
  #3 MiHaAd vizitatori 29 ianuarie 2019 05:12
  0
  Mai detaliat în descrierea T4
 4. zvârlugă
  #4 zvârlugă vizitatori 29 ianuarie 2019 09:51
  0
  T4 TREBUIE SĂ FIE UNICAT CU T2 !!!! Acestea sunt două tranzistoare de ieșire puternice în acest circuit. Corectați eroarea.
 5. Alexander
  #5 Alexander vizitatori 31 ianuarie 2019 01:48
  2
  Poveștile conform cărora sunetul unui amplificator pe tranzistoarele de germaniu este diferit de sunetul de pe siliciu sunt o prostie amuzantă. Un alt lucru este un amplificator de tranzistor cu efect de câmp față de un amplificator bipolar. Amplificatorul de câmp va fi mai aproape de caracteristicile celor tub. Circuitul amplificator prezentat în general nu va fi foarte bun în denaturare, numai dacă unul dintre tranzistoarele de ieșire este pornit prin scoaterea din „emițătorul comun” și al doilea în conformitate cu circuitul „colector comun”, rezistențele de ieșire ale acestor circuite diferă de un ordin de mărime, ceea ce va da distorsiuni suplimentare. Cea mai bună opțiune este să folosiți perechi complementare de tranzistoare .-)
  1. ZX
   #6 ZX vizitatori 10 februarie 2019 01:57
   1
   Ei bine, nu atât de prost. Am avut multe și am ascultat diferite amplificatoare, precum și am colectat eu. Așadar, voi spune că foarte des amplificatoarele din Germania sună foarte bine. Luați vechile receptoare Tandberg, ascultați. Și, de asemenea, nu sunt de acord cu tranzistoarele cu efect de câmp. Am avut toate amperiile pe Mosfets. Toți morți de sunet, Sonya și alții. Au fost surprinși de cei bipolari. Polevik nu este deloc o lampă, așa cum mulți oameni își închipuie greșit din cauza unor similitudini de control. Luați toate amplificatoarele scumpe. Au fost demult muncitori de teren abandonați și există o grămadă în paralel cu bipolarul. Uitați-vă la companii precum Mark Levinson sau Plinius și Krell. Nu veți vedea lucrătorii de teren acolo. Sper că nu credeți că ascultătorii unei astfel de tehnici înțeleg ceva în sunet? ... precum și dezvoltatorii.
   1. Invitat Sergey
    #7 Invitat Sergey vizitatori 26 februarie 2019 11:16
    0
    Audiofilii bogați (ascultători ai unei astfel de tehnici) sunt în mare parte sectanți analfabeți din punct de vedere tehnic, care cred într-o influență specială asupra calității sunetului firelor la un preț mai mare decât tehnologia de amplificare a sunetului. Prin urmare, consider că apelul la alegerea lor și la deciziile utilizate de dezvoltatorii echipamentelor orientate către acest grup de consumatori sunt lipsite de sens.
    Polevik nu este deloc o lampă, așa cum mulți oameni își închipuie greșit din cauza unor similitudini de control

    Polevik care nu funcționează în modul cheie este, în orice caz, mult mai mult o „lampă” decât o mulțime de vehicule bipolare.
    Au fost demult muncitori de teren abandonați și există o grămadă în paralel cu bipolarul.

    În urmă cu aproximativ 25 de ani, în cercul „audiofililor adevărați”, utilizarea tranzistoarelor bipolare (și nu existau altă putere atunci) în secțiunea audio era considerată un om rău. Căci nimic nu strică sunetul atât de mult ca „semiconductori” și, în consecință, doar sunetul „tub” poate fi de înaltă calitate.
    Dar, dintr-un anumit motiv, toți acești adevărați cunoscători ai sunetului de calitate uită că peste 95% din conținutul pe care îl ascultă pe tehnica corectă de amplificare a sunetului „tubului”, înainte de a intra în conductoarele echipamentelor lor scumpe, în cel mai bun caz, ele trec în formă analogică media corespunzătoare prin multe elemente de amplificare a semiconductorului utilizate în mixarea console, reverbe, limitatori, excitante, egalizatoare și desigur echipamente de înregistrare a sunetului.Și apoi (recent) expusă, oh horror! conversie analog-digital, apoi digital-analog, în distanțe departe de circuitele cu lămpi, cu tăierea tuturor armonicilor, dacă nu mai mult de 20 kHz, atunci în cel mai ideal caz mai mult de 192 kHz ...
    Un sunet de tub .. ceea ce este sunetul tubului este magia acestor minunate dispozitive electro-vid luminoase cu distorsiuni caracteristice ale răspunsului de frecvență care sunt colectate pe amplificatoare, aducând un farmec aparte sunetului fonogramelor ..
    1. Musafir Alexandru
     #8 Musafir Alexandru vizitatori 20 martie 2019 19:48
     0
     Acesta este un nou strângător de fonduri pentru lămpile nou îngrijite, pentru un șasiu frumos nichelat. Poate pentru cineva nostalgie. Eram deja săturat de lămpi la un moment dat. Nu mă seduc. Consumul de energie și căutarea eternă a transformatoarelor de ieșire.
 6. Musafir Alex
  #9 Musafir Alex vizitatori 31 ianuarie 2019 12:26
  1
  Capacitatea de ieșire nu este mică?
 7. Anton
  #10 Anton vizitatori 31 ianuarie 2019 15:44
  0
  Și în final, calitatea sunetului nu depinde de tipul tranzistoarelor utilizate, ci de lățimea de bandă a căii amplificatorului. În ciuda faptului că urechea noastră este capabilă să audă frecvențe de până la 20.000 Hz, ea poate percepe abcesul frecvențelor fundamentale. Cel puțin până la a șaptea armonică a tonului fundamental.
  Și amplificatoarele de tub au avut un răspuns liniar de frecvență de până la sute de kilohertz și, ca urmare, o calitate ridicată a sunetului.
  Obțineți cel puțin 150-200 kilohertz pe un amplificator tranzistor cu o caracteristică liniară și veți fi fericit.
 8. Oleg oaspete
  #11 Oleg oaspete vizitatori 1 februarie 2019 05:02
  0
  Totul este în regulă, totul este în regulă. Cum să setați curentul care a fost încet.
 9. Musafir Alex
  #12 Musafir Alex vizitatori 1 februarie 2019 la 08:09 a.m.
  2
  Pentru cei tineri făcuți de sine, primul lucru pe care îl fac este să își dorească altceva. Aceasta este cunoașterea și, chiar dacă ceva începe să funcționeze pe care l-ați făcut, este în general inspirator. Aceasta nu este de dragul calității sunetului, aceasta este de dragul introducerii băieților în educația omului în ei ...
 10. Musafir Alex
  #13 Musafir Alex vizitatori 15 februarie 2019 03:40
  2
  prostiile sunt desigur că tranzistorii de germaniu vor da un sunet special. iar GT408 utilizat în circuit are, în general, o frecvență de întrerupere de 8 kHz. și așa cum au scris aici corect, în stadiul de ieșire, unul funcționează în circuit cu OK, al doilea cu OE. în general, schema nu este optimă. dacă dezactivați curentul liniștit, sunetul va fi standard, la fel ca receptorul WEF din acei ani.
 11. Invitat Sergey
  #14 Invitat Sergey vizitatori 26 februarie 2019 1:26 p.m.
  0
  Nu am putut rezista să nu comentez:
  Există o părere că sunetul unui amplificator construit integral pe tranzistoarele de germaniu are o culoare specială, apropiată de sunetul „tubului cald”. Aceasta este exact ceea ce face ca tranzistoarele de germaniu să fie atât de populare în mediul șuncă recent. Puteți asculta sunetul unui astfel de amplificator cu propriile urechi dacă asamblați un circuit foarte simplu prezentat mai jos

  Da, în fotografie putem vedea doar cele mai potrivite pentru reproducerea acestui dispozitiv de reproducere a sunetului „color” (difuzor) :)
 12. Igor
  #15 Igor vizitatori 10 martie 2019 13:03 p.m.
  0
  În prima cascadă este mai bine să setați MP39B.
  Are mai puțin zgomot.
  A verificat în copilărie.
 13. Aleksandr Okunev
  #16 Aleksandr Okunev vizitatori 20 martie 2019 19:43
  0
  Nu face nicio diferență, pe germaniu sau flint, pentru mine este mai bine pe flint, puterea este mai mare.
 14. Aleksandr1
  #17 Aleksandr1 vizitatori 29 martie 2019 12:14
  0
  Dar a devenit interesant pentru mine, dar despre alimentarea cu 9 - 12 volți, puterea este de 5 - 10 wați?
  1. Invitat Sergey
   #18 Invitat Sergey vizitatori 3 aprilie 2019 00:28
   0
   Dar a devenit interesant pentru mine, dar despre alimentarea cu 9 - 12 volți, puterea este de 5 - 10 wați?

   Se presupune că este de 10 wați, aceasta este 1A cu o tensiune de alimentare de 10V și un astfel de curent este realizabil cu o rezistență de încărcare de 10 ohmi (difuzorul este cel mai probabil de 8 ohmi), deci puterea de ieșire indicată teoretic este realizabilă. Mi-e frică practic să-mi imaginez SOI care apare în acest circuit la puterea indicată. Schema GT403, în care frecvența de întrerupere este de 8 kHz, este deosebit de mulțumită. Adică, la această frecvență nu amplifică nimic. Cu aceste caracteristici, un amplificator de sunet este doar pentru un walkie-talkie, unde este suficient pentru a oferi inteligibilitate vorbirii :)
   1. Alexey
    #19 Alexey vizitatori 24 iulie 2019 09:30
    0
    Maximul cu acest amplificator este de 0,5-1 wați. Am colectat acest miracol pentru radiouri portabile doar pentru că mănâncă puțin. Până acum, placa asamblată se află undeva, doar masa este refăcută nu pe +, ci pe -.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat