DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» »Lampa„ Ambient Light ”
Light Ambient

Acum un an, mi-am prezentat nepoata cu un proiector al cerului înstelat. Sub cupola superioară neagră a acestei lămpi există trei sau patru LED-uri monocrome care, prin zonele transparente ale cupolei negre, proiectează figuri arbitrare (am luni și stele) pe perete și tavan.
În cazul meu, au fost patru LED-uri cu jumătate de wați: Roșu (roșu), Verde (verde), Albastru (albastru) și separat Alb (alb). Proiectorul este echipat cu moduri de comutare a LED-urilor, care le permite să formeze culori și nuanțe suplimentare prin activarea lor diferită.
De asemenea, cadrul, în care este fixată o emisferă neagră cu modele transparente, este motorizat și se poate roti în jurul unei axe verticale.
Deși cred că achiziția mea a fost destul de reușită și, ca dispozitiv finalizat, lampa cumpărată își justifică în totalitate 8 USD, sugerez că asamblarea lămpii cu propriile mâini nu este mai rea, iar în unele privințe este mult mai bună decât ceea ce am cumpărat acum un an.

Fabricarea lămpilor


PLAFOND


Poate fi gata, de exemplu, sfere mate de la lămpi stradale sau sfere din polistiren granular - această opțiune ar fi cea mai bună, dar nici nu am avut.
Am pregătit:
  • - lipici PVA;
  • - bilă din cauciuc subțire;
  • - perie de vopsea îngustă;
  • - o șurubelniță mică;
  • - pistol de pulverizare cu atomizare foarte fină a apei;
  • - un al șaselea sul de prosoape din hârtie cu două straturi;
  • - stați sub forma unui torus, oricare.

Light Ambient

Din moment ce prosopul este în două straturi, foile sale vor trebui împărțite. Această versiune a lămpii nu este prima, și de această dată, am decis că o nuanță mai subțire va arăta mai profitabilă și, în plus, va absorbi mai puțin lumină.
Dacă este posibil, rupeți foi de prosoape în mărunțișuri haotice, nu vă lăsați. Tipul depinde de acest lucru și dacă rosturile vor fi vizibile pe suprafața tavanului.
Așezați mingea pe un suport, umeziți suprafața cu o sticlă de pulverizare și cu o suprapunere, așezați primul strat de resturi de hârtie.
Light Ambient

Ar trebui să se formeze o gaură în viitorul tavan și să lase spațiu liber pentru el.
Light Ambient

Asigurați-vă că hârtia este uniform umezită, lăsați-ne primul strat să se usuce puțin și începeți să aplicați lipici PVA
Light Ambient

Și apoi, impune un al doilea strat de hârtie. Aplicați lipici cu lovituri tangențiale largi. Pentru a evita răspândirea murdăriei și a nu vă murdări degetele, folosiți o șurubelniță (sau o lanțetă, o spatulă, un cuțit de paletă) pentru a ține bucăți de hârtie pe loc.
Light Ambient

Lăsați cel de-al doilea strat să se prindă timp de o oră sau două și, în același mod, aplicați cel de-al treilea strat, care este deasupra, fixați cu un alt strat de lipici PVA.
Întindeți o foaie de hârtie între minge și baza în formă de inel și lăsați sfera singură o zi.
Light Ambient

O zi mai târziu, am tăiat o fereastră în bilă:
Light Ambient

Și a îndepărtat-o ​​cu atenție din sfera hârtiei:
Light Ambient

Consolidarea domeniului de aplicare


De această dată, spre deosebire de cea precedentă, am decis să întăresc sfera din interior. Pentru a face acest lucru, aveam nevoie de un lipici transparent dintr-un magazin de hardware. Nu știu cum va fi cu tine, în compoziția sa, există o singură linie „copolimeri cu acetat de vinil”.
Light Ambient

Am turnat în sferă o cincime dintr-o sticlă de jumătate de litru de lipici și rotind sfera, am distribuit uniform lipiciul pe pereții interiori. De îndată ce lipiciul a ajuns la gât, am pus sfera deasupra ambalajului de iaurt gol și am lăsat carcasa încă o zi.
Light Ambient

Acum, trebuie aplicat un clei transparent, începând de la deschiderea gâtului sferei într-o spirală în jos - acesta va fi modul cel mai uniform, de îndată ce adezivul ajunge în ecuatorul sferei, puneți sfera pe suport și întreaga structură pe ziar.
Lipiciul în exces va picura și se va întări.Dacă există orificii în stratul adeziv undeva, strângeți stratul adeziv de lipici cu o spatulă sau capătul unui cuțit.
Light Ambient

După o jumătate de zi, cu o lamă de ras, tăiați fluxurile și picăturile înghețate. Rotiți sfera cu 180 de grade și aplicați lipici pe polul nord superior superior curat al sferei.
Permiteți lipiciului să se întărească complet timp de cel puțin 24 de ore.
Light Ambient

Totul, tavanul este gata, mergi la stand.

suport


Din întâmplare, în garajul meu, au avut patru inele dintr-un material similar cu un „lut” sintetic care se solidifică după tratamentul termic. Dar, ca atare, orice obiect similar cu un bagel va face. Se ridică și văzu o ramură groasă, cu un diametru potrivit. În plus, un astfel de suport poate fi turnat din rășină epoxidică sau din ghips amestecat cu lipici PVA. La alegerea ta.
Light Ambient

Pentru un cablu electric, am găurit o gaură prin capătul suportului și am șlefuit suportul în sine.
Ca inserții, am tăiat mai multe cercuri din carton. Pentru a le salva, am tăiat aceleași cani din polietilenă spumă. Nu am vrut să mă încurc cu spuma, dar pluta poate fi tăiată din ea.
Am tăiat un cerc separat dintr-o bucată de linoleum și în trei cercuri de carton am tăiat sloturi verticale pentru a fixa viitoarea placă de circuit.
Într-un sandwich lipit, am tăiat sectoarele triunghiulare pentru trecerea liberă a cablului de alimentare.
Light Ambient

După cum se poate observa din fotografia de mai jos, placa de circuit va ieși deasupra suprafeței standului, acest lucru se face în mod intenționat, pentru o iluminare mai uniformă a tavanului din interior.
Light Ambient

Partea electronică a lămpii


În plus față de placa de circuit, aveam nevoie de treizeci de bucăți din așa-numitele LED-uri cu bliț lent și treizeci de rezistențe de limitare a curentului de 470 ohmi fiecare.
Light Ambient

Procesul de asamblare este puțin monoton. Paisprezece diode sunt situate pe o margine a plăcii de circuit, paisprezece pe cealaltă și două pe capăt.
Întrucât nu suntem angajați în producția industrială, ci în mod bucăți - atunci încercați =)
Light Ambient

Deși toate ledurile pornesc în același timp sau în moduri diferite, ele ajung deja la a cincisprezecea secundă.
Light Ambient

Am introdus un comutator regulat în cablul de alimentare și am sudat mufa USB la celălalt capăt, lampa poate fi alimentată de pe orice dispozitiv cu port USB.
Light Ambient

Pe partea din spate a standului, am lipit cinci tampoane antiderapant sculptate dintr-o minge dezumflată.
Light Ambient

După ce am pus plafonul la locul său, este timpul să admirăm rezultatul.
Light Ambient

Light Ambient

Mai ales, lumina ambientală rezultată (lumina ambientală) este similară cu unii sateliți ai Saturnului.
Light Ambient

Și uneori, spre lunile lui Jupiter.
Light Ambient

concluzie


Cea mai importantă este amenajarea iluminatului tavanului. Într-o lampă cumpărată (în afară de albul), sunt utilizate trei surse de radiații monocrome ale gamei optice - în total, aceasta este o triadă RGB, în versiunea mea, există treizeci de astfel de triade.
În lampa cumpărată există mai mulți algoritmi pentru controlul triadei LED și sunt limitați de opțiuni, în versiunea mea, fiecare LED are propriul său generator de numere aleatoare, ceea ce garantează unicitatea cristalelor de comutare timp de cel puțin douăzeci de minute.
Deși LED-urile monocrome separate sunt utilizate în proiectorul finisat, există LED-uri care combină tehnologic trei.
Fiecare cristal poate fi controlat independent de electrozii corespunzători. Și mi se pare că am văzut lămpi asamblate pe astfel de LED-uri hibride.
LED-urile pe care le-am aplicat sunt autocontrolate, nu este posibil să schimbați algoritmul de comutare a cristalelor, dar nici nu este necesar.
Imaginea color creată de treizeci de generatori independenți de numere aleatoare este de multe ori mai bogată și mai atractivă decât cu orice lampă cumpărată.
Și, desigur, aceasta este satisfacția din munca depusă.

Urmărește videoclipul


Am accelerat video de mai multe ori.
Comentarii (0)

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat