DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » 3 trucuri pentru lucrul cu lemnul
Astăzi este foarte rar posibil să găsești produse realizate integral din lemn masiv. Cel mai adesea trebuie să te ocupi de panouri cu particule din lemn sau materiale laminate, cum ar fi placajul. Suprafața acestor plăci, în special cele de finisare, este de obicei acoperită cu furnir din specii valoroase de lemn din partea frontală. Acest lucru le oferă un aspect bogat și destul de atractiv. Însă tăierea cu atenție a benzii din astfel de materiale este destul de problematică. Furnirul de sub fierăstrău se crăpa, se sfărâmă, se desparte, iar linia tăiată se dovedește a fi neuniformă, aspră și neapărată din punct de vedere estetic.
De asemenea, de multe ori atunci când se lipește elemente de lemn între ele, este necesar să se îndepărteze cu atenție excesul de lipici din colțul interior format de cele două părți pentru a fi lipite de-a lungul liniei de contact. În aceste scopuri este convenabil să folosiți un tub subțire de plastic („paie”).
Cum să desenăm o linie paralelă pe o piesă de prelucrat din lemn în raport cu o bază, dacă nu aveam la îndemână un îngroșător? Poate fi realizat din materiale improvizate foarte repede și fără prea multe dificultăți. Munca de casă nu este mai rea decât un instrument standard.

tăiere


Pe suprafața lamei cu ajutorul unui personal cu marginea netedă și un creion, aplicăm o linie de tăiere paralelă cu baza lamei. Folosind un puzzle electric, tăiați banda de-a lungul liniei descrise anterior.
Res, după cum s-a menționat mai sus, s-a dovedit a fi inegal și complet neatractiv. Nu este posibil să folosiți un astfel de material fără o prelucrare suplimentară și destul de laborioasă.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

Este posibil să vedeți o bandă din tabloul principal și să obțineți o tăiere de înaltă calitate fără o prelucrare suplimentară? Să încercăm să folosim banda de construcție în acest scop. Îl lipim sigur pe întreaga lățime a lamei și tragem o linie tăiată de-a lungul benzii.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

Am tăiat din nou banda de pe pânză de-a lungul liniei marcate pe bandă. Ce avem acum? Scoateți benzi de bandă de-a lungul unei suprafețe și a celeilalte suprafețe. Chiar și la vedere, calitatea tăieturii a crescut semnificativ în comparație cu primul caz.
Scotch a consolidat și a consolidat furnirul de-a lungul liniei tăiate, astfel încât a fost mai puțin deteriorat și destul de potrivit pentru utilizarea ulterioară fără prelucrare suplimentară.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

încleiere


3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

În tâmplărie, de multe ori trebuie să lipici o bucată de lemn sau material asemănător lemnului la suprafața altuia. Pentru a face acest lucru, aplicați un adeziv adecvat la capătul părții mai mici și distribuiți-l cu grijă cu un strat uniform pe întreaga suprafață de contact.
Apoi, partea cu suprafața cu adeziv este instalată în locul unde ar trebui să fie. Pentru fiabilitate, piesele care vor fi lipite sunt presate strâns cu o clemă. În acest caz, excesul de lipici va fi stors din colțul interior de-a lungul întregii linii de contact.
Cum să eliminați lipiciul ușor și complet? Un tub subțire de plastic, care este adesea numit paie, ne va ajuta în această chestiune și este folosit atunci când bem diverse băuturi răcoritoare.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

Pentru a face acest lucru, este necesar să-l strângeți cu două degete de la un capăt pentru a obține un unghi aproximativ drept. Apoi, aplicând capătul deformat al paiului pe colț cu lipici și apăsând-l puțin, trageți de-a lungul întregii linii de lipire. Ca urmare, excesul de lipici va fi în interiorul tubului.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

marcare


Cum să marchezi un semifabricat din lemn pentru o prelucrare ulterioară, atunci când nu există la dispoziție un îngroșător din fabrică? Puteți ieși din situație destul de ușor. Luăm un mic bloc de lemn cu coaste paralele și găsim centrul laturii celei mai largi - fața.
O marcăm cu capătul ascuțit al unui șurub, care ne este încă util. Cu un burghiu fixat în mandrina de găurit, găurim o gaură orbă cu un diametru mai mic decât cel al unui șurub. Înșurubați șurubul vertical în orificiul format cu o șurubelniță de mână.
Apoi, apăsând strâns fața cu șurubul pe suprafața de bază a piesei de prelucrat, trasați de mai multe ori o linie ascuțită cu capul liniei de marcare a șurubului pe suprafața piesei de prelucrat adiacente bazei.
Cu o riglă metalică, măsurăm corectitudinea marcajului. Dacă s-a dovedit a fi inexact, cu ajutorul aceluiași riglă, marcăm pe piesa de lucru poziția specificată.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

Apoi, comparăm dimensiunea verificată cu înălțimea șurubului pe grositorul nostru improvizat. Dacă înălțimea sa s-a dovedit a fi mai mică decât cea necesară, întoarcem șurubul, dacă este mai mult, rotiți-l.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

După ce am obținut coincidența marcajului și înălțimea șurubului, desenăm din nou linia exact așa cum s-a întâmplat pentru prima dată. Marcarea rezultată este cea dorită. Pentru a verifica acest lucru, efectuăm controlul folosind o riglă metalică.
3 trucuri atunci când lucrați cu lemn

Câteva observații finale


Când tăiați materialul asemănător lemnului acoperit cu furnir, locul de tăiere trebuie curățat complet de praf și alte particule străine și folosiți bandă proaspătă. Atunci rezultatul va fi mai bun.
La îndepărtarea lipiciului, paiul trebuie păstrat într-un unghi ușor în direcția opusă mișcării.
Este mai bine să folosiți un șurub temperat pentru confecționarea unui îngroșător de casă și o bară din lemn masiv.

Materiale și instrumente folosite


Pentru a implementa operațiunile de mai sus, trebuie să aveți la îndemână următoarele materiale:
 • panou furniruit;
 • bandă de construcție;
 • piese din lemn lipite;
 • lipici de lemn;
 • tub subțire de plastic („paie”);
 • o mică bară prismatică din lemn;
 • șurub cu un cap ascuțit.

Nu treceți fără următoarele instrumente pentru a atinge cele trei obiective de mai sus:
 • puzzle electric;
 • rigla metalica;
 • un creion;
 • cleme;
 • surubelnita de mana.

Urmărește videoclipul


Comentarii (1)
 1. Roman Serov
  #1 Roman Serov Vizitatori 12 octombrie 2018 16:29
  6
  Banda Scotch nu va ajuta decât să rupă marginile PAL sau placaj. Acest lucru nu va ajuta la o reducere uniformă. Într-adevăr, pe lângă mâini, dosarul în sine se plimbă într-un puzzle. Datorită densității diferite din interiorul materialului, puzzle-ul „zboară” sau se prăbușește ca un punct mort și, atunci când este apăsat, dosarul armat se îndepărtează.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat