DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Incalzitor metalic de inductie
Incalzitor metalic de inductie

Încălzitorul cu inducție vă permite să încălziți metalul până la roșeață, fără să-l atingeți chiar. Baza unui astfel de încălzitor este o bobină în care este creat un câmp de înaltă frecvență, care acționează asupra unui obiect metalic plasat în interior. Curentul cu densitate ridicată este indus în metal, ceea ce determină încălzirea metalului. Astfel, pentru a crea un încălzitor de inducție, veți avea nevoie de un circuit care generează oscilații de înaltă frecvență și bobina în sine.

schemă


Incalzitor metalic de inductie

De mai sus este o diagramă a driverului ZVS universal, care se bazează pe tranzistoare puternice cu efect de câmp. Cel mai bine este să folosiți IRFP260, proiectat pentru un curent mai mare de 40 A, dar dacă nu puteți obține acestea, puteți utiliza IRFP250, sunt potrivite și pentru acest circuit. D1 și D2 - diode zener, puteți aplica orice tensiune de 12 la 16 volți. D3 și D4, diode ultra rapide, pot fi utilizate, de exemplu, SF18 sau UF4007. Este recomandabil să luați rezistențele R3 și R4 cu o putere de 3-5 wați, altfel este posibilă încălzirea acestora. L1 - inductor, puteți lua în intervalul 10-200 μH. Trebuie să fie înfășurat cu un fir de cupru suficient de gros, altfel încălzirea acestuia nu poate fi evitată. Este foarte simplu să-l faceți singur - este suficient să înfășurați 20-30 de rânduri de sârmă cu o secțiune transversală de 0,7-1 mm pe orice inel de ferită. O atenție deosebită trebuie acordată condensatorului C1 - acesta trebuie proiectat pentru o tensiune de cel puțin 250 de volți. Capacitatea poate varia de la 0,250 la 1 uF. Un condensator va curge prin acest condensator, deci trebuie să fie masiv, altfel încălzirea acestuia nu poate fi evitată. L2 și L3 - aceasta este chiar bobina în interiorul căreia este așezat obiectul încălzit. Reprezintă 6-10 rotiri de sârmă groasă de cupru pe un dorn cu un diametru de 2-3 centimetri. Pe bobină, este necesar să faceți un robinet din mijloc și să îl conectați la bobina L1.
Incalzitor metalic de inductie

[47.33 Kb] (descărcări: 409)

Ansamblu circuit de încălzire


Schema este asamblată pe o bucată de PCB cu dimensiuni de 60x40 mm. Proiectarea PCB este complet gata pentru imprimare și nu trebuie să o oglindești. Placa este realizată prin metoda LUT, mai jos sunt câteva fotografii ale procesului.
Incalzitor metalic de inductie

Incalzitor metalic de inductie

După găurirea găurilor, placa trebuie să fie cosită cu un strat gros de lipit pentru o mai bună conductibilitate a șinelor, pentru că vor trece curenți mari prin ele. Ca de obicei, primele piese mici, diode, diode zener și rezistențe de 10 kΩ sunt lipite. Rezistente puternice de 470 ohmi sunt instalate pe placă pentru a economisi spațiu. Pentru a conecta firele de alimentare, puteți utiliza banda de borne, este prevăzut un loc pentru acesta pe placă. După ce toate piesele au fost sigilate, fluxul rămas trebuie spălat și pistele adiacente verificate pentru un scurtcircuit.
Incalzitor metalic de inductie

Fabricarea bobinei de inducție


Bobina are 6-10 rotiri de sârmă de cupru groasă pe un dorn cu un diametru de 2-3 centimetri, dornul trebuie să fie dielectric. Dacă sârma ține bine forma, puteți face complet fără ea. Am folosit un fir obișnuit de 1,5 mm și l-am înfășurat în jurul unei bucăți de țeavă de plastic. O bandă izolatoare este potrivită pentru fixarea serpentinelor.
Incalzitor metalic de inductie

Un robinet este făcut din mijlocul bobinei, puteți pur și simplu să îndepărtați izolația din fir și să lipați al treilea fir acolo, așa cum am făcut-o. Toate firele trebuie să aibă o secțiune mare pentru a evita pierderile inutile.
Incalzitor metalic de inductie

Incalzitor metalic de inductie

Testele inițiale de pornire și încălzire


Tensiunea de alimentare a circuitului se situează în intervalul 12-35 volți. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât obiectul metalic se încălzește. Dar, odată cu aceasta, crește și căldura pe tranzistoare - dacă cu o alimentare de 12 volți aproape că nu se încălzește, atunci la 30 de volți ar putea avea deja nevoie de un calorifer cu răcire activă.De asemenea, ar trebui să monitorizați condensatorul C1 - dacă se încălzește semnificativ, atunci ar trebui să luați o tensiune mai mare sau să asamblați o baterie de mai multe condensatoare. La prima pornire, veți avea nevoie de un ampermetru, inclus în golul unuia dintre firele de alimentare. Inactivitate, adică în absența unui obiect metalic în interiorul serpentinei, circuitul consumă aproximativ 0,5 amperi. Dacă curentul este normal, puteți pune un obiect metalic în interiorul serpentinei și să priviți cum se încălzește literalmente în fața ochilor. Montaj de succes.
Incalzitor metalic de inductie
Comentarii (3)
 1. de asemenea, medic
  #1 de asemenea, medic vizitatori 31 august 2018 12:34
  0
  Este interesant, dar dacă faceți un recipient din ceramică și puneți metal în el, apoi îl introduceți în cuptorul cu microunde, va fi posibil să topiți metalul? Ce mod pot folosi pentru a preveni arderea cuptorului cu microunde?
  .
  Va fi posibilă organizarea producției de containere termorezistente pentru turnarea la domiciliu. Și imprimați matrite pe imprimante tridimensionale. Sau modele de material fuzibil. Interesant, puteți face o imprimantă trei d pentru imprimare din ceară?
  .
  Dacă cineva își asumă punerea în aplicare a ideii, atunci nu mă deranjează, sub rezerva unei ușoare recompense.
  1. Barissch
   #2 Barissch vizitatori 16 noiembrie 2018 21:28
   0
   Multă vreme, un corp de mers a mers pe întinderea runetei.Depresiunea necesară este scobită în cărămidă și se pune metal în ea, cărămida este închisă cu nemetal pe partea de sus și vă rugăm să se topească pentru sănătate. Caramida poate fi înlocuită cu un recipient din gips de orice design.Nu uitați să închideți recipientul cu un capac nemetalic.
 2. Invitat Igor
  #3 Invitat Igor vizitatori 14 octombrie 2018 00:12
  0
  Autor, vă rog ajutați! Am făcut totul bine, am gravat placa, am turnat (am consumat toată lipita de aproximativ trei ori mai groasă decât a ta), am instalat tranzistoare IRFP260, am luat diode zener uriașe, rezistențe puternice, inductanțe, am înfășurat și totul cu un fir atât de normal, am făcut totul bine pentru comunitate. Dar când îl porniți, dacă este alimentat de la LBP, atunci 2A trece la 5V, dacă este doar de la baterie, atunci totul este scurt și se topește. Circuitul în sine nu funcționează și doar unul dintre tranzistoare este foarte cald. Ce să faci KZ nu se găsește nicăieri

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat