DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» »Blestem dintr-o bucată de șină
Feroviară nicovală

Unul dintre atributele necesare ale unui stăpân de acasă este o nicovală mică. Este util oricui căruia îi place să facă totul de unul singur: de multe ori trebuie să nivelezi o bucată de fier, care necesită o suprafață plană și grea, pe care să poți atinge în siguranță cu un ciocan sau o tracțiune mică.
Cel mai simplu și mai accesibil mod de a face o nicovală cu propriile mâini este să folosiți o bucată de șină. Metalul din care sunt făcute șinele nu se stropește de impacturi și poate rezista practic la orice sarcină. Un factor important - șina are o formă convenabilă special pentru fabricarea de nicovale, ceea ce explică popularitatea acestui material. Singurul negativ este faptul că metalul este destul de dificil de prelucrat, așa că trebuie să te chinui.

Materiale și instrumente necesare


Dintre materiale, vor fi necesare două bucăți de șină cu o lungime de cel puțin 300 mm (o piesă va fi de fapt nicovală, a doua va fi folosită ca contraponderale), o placă metalică pentru suportul pentru contragreutate. Veți avea, de asemenea, nevoie de un bloc din lemn (un segment al unui trunchi de copac), care va fi folosit ca suport și masă de lucru pentru nicovală și șuruburi cu auto-atingere puternice pentru fixarea șinei pe suprafața de lucru. Această opțiune face ca nicovala să fie mobilă: dacă este necesar, poate fi scos din garaj sau atelier în curte și poate lucra în aer curat, ceea ce nu poate fi făcut dacă este montat pe un banc de lucru metalic. În plus, sunetul unei lovituri la o suprafață metalică montată pe o bază de lemn este mult mai înfocat și nu atât de „lovit pe urechi”.
Diametrul cocoșilor: cu cât este mai mare, cu atât mai bine, deoarece nicovala va fi mai masivă și mai stabilă. Înălțimea este selectată individual și depinde de creșterea maestrului. Este optim ca înălțimea viitorului nicovală să fie chiar deasupra centurii: la această înălțime este cel mai convenabil să lucrezi cu un ciocan.
Dintre instrumentele de care aveți nevoie:
 • Polizor cu discuri metalice.
 • Burghie și burghie pentru metal.
 • Freza de gaz.
 • Masina de tocat sau de gaurit pentru slefuirea metalului.
 • Un ferăstrău electric sau pe benzină pentru prelucrarea unui bloc de lemn.

Făcând nicovale din șine


Așadar, după ce ați pregătit toate materialele și instrumentele necesare, puteți continua direct la fabricarea unei nicovale mobile.
Important! Toate lucrările trebuie efectuate cu ochelari de protecție sau o mască, astfel încât scânteile care zboară în timpul prelucrării metalelor să nu deterioreze ochii.
Cu ajutorul unui tăietor de gaz, talpa și gâtul sunt ușor tăiate la prima piesă de lucru. Apoi, pe o parte, capul șinei este ascuțit, care va fi suprafața de lucru a nicovalei. Acest lucru este realizat pentru a face mai convenabil lucrul cu metal de diferite forme.
Feroviară nicovală

De asemenea, în această etapă, o placă metalică este sudată la al doilea gol de șină din partea finală, astfel încât șina să rămână verticală.
Următorul pas - cu ajutorul unei râșnițe, eliminăm toate bavurile și influxurile de metal care au rămas după funcționarea lanternei cu gaz. O atenție deosebită se acordă părții de lucru și prelucrării marginii ascuțite: este necesar să se asigure că aceasta este cât mai uniformă și simetrică.
Feroviară nicovală

Feroviară nicovală

Acum continuați la lustruirea suprafeței de lucru - capul șinei. Pentru a face acest lucru, este mai bine să folosiți o mașină de măcinat, deoarece discul șlefuitorului poate lăsa brazde adânci, care vor fi apoi dificil de măcinat.
Feroviară nicovală

Feroviară nicovală

Când nicovala este lustruită, este necesar să găuriți talpa (2-3) pe fiecare parte, precum și în placa metalică a celei de-a doua părți.Apoi, o porțiune îngustă este decupată pe un semifabricat din lemn (bloc) cu o ferăstrău pentru a fixa contragreutatea, după care toate elementele sunt înșurubate cu șuruburi autofiletante puternice cu un cap de cheie la baza de lemn.
Feroviară nicovală

Feroviară nicovală

Feroviară nicovală

Sfat! În partea superioară de lucru a nicovalei (cap de șină), puteți găuri o gaură care va face ca sunetul lovirii nicovalei să nu fie atât de sonor. În plus, o astfel de gaură este uneori utilă la prelucrarea unor părți cretate.
Feroviară nicovală

Iată un astfel de nicovală care poate veni la îndemână pentru diverse lucrări de nivelare. În plus față de partea principală de lucru, poate fi folosit și un contragreutate: pe capătul șinei, este convenabil să editați piese mici care nu sunt incomode de păstrat pe o suprafață netedă.
Comentarii (1)
 1. valeriyvladimirovich10
  #1 valeriyvladimirovich10 Vizitatori 24 august 2018 09:26
  1
  Pare genial! Am un astfel de tip. Din șine. Doar nu s-a transformat așa. La fel, se va întuneca în timp ... dar va arăta apetisant. Se răcește!

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat