DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Amplificator simplu de clasa D
După cum știți, amplificatoarele de putere audio sunt împărțite în clase diferite. Amplificatoarele care lucrează în clasa „A” pot asigura o calitate decentă a sunetului pentru muzică, datorită curentului ridicat, dar au o eficiență extrem de redusă, consumă mult curent și necesită o răcire bună.
Amplificator simplu de clasa D

Amplificatoarele de clasă B, dimpotrivă, sunt foarte economice, dar introduc destul de multe amplificatoare neliniare în semnal. Cea mai comună clasă este „AB”, după cum îi spune și numele, este o încrucișare între „A” și „B”. Nu consumă atât de mult și vă permite să redați un semnal audio cu o calitate destul de bună. Totuși, astfel de amplificatoare, mai ales atunci când puterea este deja calculată în zeci de wați, au încă nevoie de un calorifer pentru răcire. De aceea, în ultimii ani, amplificatoarele de clasă „D” au câștigat o mare popularitate. Au o eficiență ridicată (80-90%) și se pot descurca fără un calorifer chiar și cu o putere de câteva zeci de wați, asigurând în același timp o calitate a sunetului destul de decentă. Un astfel de sistem este prezentat mai jos.

Circuitul amplificator


Amplificator simplu de clasa D

Baza sa este cip-ul MP7720, care este destul de comun recent, asigură o putere de ieșire de până la 20 de wați. Tensiunea de alimentare se află într-o gamă largă - de la 7 la 24 de volți. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât puterea de ieșire este mai mare. D2 din diagramă este o diodă zener de 6,2 volți, de exemplu, 1N4735A. D1 - Diodă Schottky pentru o tensiune de cel puțin 30 de volți și un curent de 1 amperi. Potrivit, de exemplu, 1N5819. L1 - inductor 10 μH, orice tip de inductor este potrivit. C9 este un condensator de izolare, este conectat în serie cu difuzorul și întrerupe componenta constantă a semnalului de ieșire. De aceea, chiar și în cazul montării necorespunzătoare, nu va exista tensiune constantă la ieșirea amplificatorului și nu vă puteți face griji pentru difuzor. Pinul 4 al cipului este responsabil pentru starea acestuia - este activat sau dezactivat. Dacă tensiunea la acest pin este aproape de zero, amplificatorul nu va funcționa. De aceea, diagrama are o diodă Zener D3 pentru o tensiune de 4,7 volți, de exemplu, 1N4732A poate fi utilizat. Toate condensatoarele electrolitice trebuie să fie evaluate pentru o tensiune de cel puțin 1,5 ori tensiunea de alimentare. Circuitul nu mai are funcții, este suficient să îl asamblezi corect și va începe imediat să funcționeze.
Amplificator simplu de clasa D

[36,52 Kb] (descărcări: 245)

Ansamblu amplificator clasa D


Ca de obicei, placa de circuit imprimat este fabricată în principal, dimensiunile sale sunt de 45x30 mm. Acest amplificator trebuia să fie cel mai economic și în miniatură, astfel încât toate elementele sunt amplasate suficient de strâns unul pentru celălalt pentru a economisi spațiu, iar microcircuitul din versiunea SMD este lipit de partea căilor. Placa de circuit imprimat este realizată prin metoda LUT, mai jos sunt câteva fotografii ale procesului.
Amplificator simplu de clasa D

Amplificator simplu de clasa D

La legătura pieselor, trebuie să fii foarte atent să nu le scurtezi accidental cu exces de lipit. După vopsire, mai întâi am lipit microcircuitul, iar apoi restul detaliilor de pe cealaltă parte a plăcii. Pentru a conecta toate firele de pe placă, există un loc pentru blocul terminal. După finalizarea lipirii, merită să verificați scurtcircuitul pistelor adiacente, înainte de a scoate fluxul rămas de pe placă. O atenție deosebită trebuie îndepărtată sub chip, sub care nu trebuie să rămână fluxul de lichid, ceea ce poate dăuna funcționării corespunzătoare a amplificatorului.
Amplificator simplu de clasa D

Amplificator simplu de clasa D

Prima includere și testare


Înainte de prima pornire, trebuie amplasat un ampermetru în golul cablului de alimentare. Apoi, după ce ai furnizat energie, uită-te la citirile ampermetrului - fără a furniza semnal la intrare, microcircuitul nu ar trebui să consume mai mult de 10 mA. Dacă curentul inactiv este normal, puteți conecta un difuzor, puteți aplica un semnal la intrare, de exemplu, de la un player, computer sau telefon și puteți testa amplificatorul sub sarcină.Chiar și la volum mare, microcircuitul nu trebuie să se încălzească în mod vizibil. La prima vedere, acest lucru pare uluitor - un astfel de mic circuit oferă în mod liniștit o putere de ieșire de o duzină de wați, fără a se încălzi complet. Chestia este că transformă un semnal audio analogic într-un tren de impulsuri, care sunt apoi amplificate. În acest caz, tranzistoarele nu funcționează în mod liniar, ci în modul cheie, ceea ce vă permite să faceți fără radiator. Amplificatorul este monaural, ceea ce înseamnă că pentru a reda un semnal stereo trebuie să îl colectați pe cel de-al doilea. O astfel de placă mică poate fi integrată oriunde, este pur și simplu indispensabilă atunci când construiți diferite difuzoare portabile care funcționează pe baterie. Montaj de succes.
Amplificator simplu de clasa D

Urmărește videoclipul


Comentarii (4)
 1. Anwar
  #1 Anwar vizitatori 22 august 2018 18:57
  1
  Da, sunetul, desigur ....... minune yudo, dar principalul lucru este tare
 2. Anvar Aminov_2
  #2 Anvar Aminov_2 vizitatori 22 august 2018 18:58
  0
  Da, sunetul, desigur ....... minune yudo, dar principalul lucru este tare
 3. Kravtsov Alexandru Vasilievici
  #3 Kravtsov Alexandru Vasilievici vizitatori 22 august 2018 22:28
  0
  Informații foarte utile.
 4. Kravtsov Alexandru Vasilievici
  #4 Kravtsov Alexandru Vasilievici vizitatori 22 august 2018 22:30
  0
  Pot comanda un subiect pentru discuții?

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat