DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » Amplificator de sunet tranzistor
Amplificator de sunet tranzistor

Amplificatoarele tranzistorului, în ciuda apariției unor microcircuite mai moderne, nu și-au pierdut relevanța. Uneori, nu este atât de ușor să obțineți un microcircuit, dar tranzistorii pot fi îndepărtați de aproape orice dispozitiv electronic, motiv pentru care amatorii de radio avizi acumulează uneori munți din aceste părți. Pentru a găsi aplicație pentru acestea, propun ansamblului un amplificator de putere tranzistor fără pretenții, al cărui montaj va fi stăpânit chiar de un începător.

schemă


Amplificator de sunet tranzistor

Circuitul este format din 6 tranzistoare și poate dezvolta o putere de până la 3 wați cu o tensiune de 12 volți. Această putere este suficientă pentru a suna o cameră mică sau un loc de muncă. Tranzistoarele T5 și T6 de pe circuit formează o etapă de ieșire, în locul lor puteți pune omologii domestici răspândiți KT814 și KT815. Condensatorul C4, care este conectat la colectorii tranzistoarelor de ieșire, separă componenta constantă a semnalului la ieșire, motiv pentru care acest amplificator poate fi utilizat fără o placă de protecție a difuzoarelor. Chiar dacă amplificatorul eșuează în timpul funcționării și apare o tensiune constantă la ieșire, acesta nu va merge mai departe decât acest condensator, iar difuzoarele vor rămâne intacte. Un condensator de separare C1 la intrare este mai bine să folosești un film, dar dacă acesta nu este la îndemână, este adecvat și unul ceramic. Analogii diodelor D1 și D2 din acest circuit sunt 1N4007 sau KD522 casnic. Difuzorul poate fi utilizat cu o rezistență de 4-16 Ohms, cu cât rezistența este mai mică, cu atât mai multă putere se va dezvolta circuitul.
[49.58 Kb] (descărcări: 521)

Amplificator de sunet tranzistor

Ansamblu amplificator


Un circuit este asamblat pe o placă de circuit imprimat cu dimensiuni de 50x40 mm, o imagine în format Sprint-Layout este atașată la articol. Placa de circuit imprimat trebuie să fie oglindită la imprimare. După gravare și scoaterea tonerului de pe placă, găurile sunt găurite, cel mai bine este să folosiți un burghiu de 0,8 - 1 mm, și pentru găuri pentru tranzistoarele de ieșire și un bloc terminal de 1,2 mm.
Amplificator de sunet tranzistor

După găurirea găurilor, este de dorit să se conserve toate șinele, reducând astfel rezistența lor și protejând cuprul de oxidare. Apoi piesele mici sunt lipite în - rezistențe, diode, după care tranzistoarele de ieșire, blocul terminal, condensatoarele. Conform schemei, colectorii tranzistoarelor de ieșire trebuie conectați, pe această placă această conexiune are loc prin închiderea „spatelor” tranzistoarelor cu un fir sau cu un radiator, dacă este utilizat. Radiatorul trebuie instalat dacă circuitul este încărcat pe difuzor cu o rezistență de 4 ohmi sau dacă la intrare este furnizat un semnal de volum mare. În alte cazuri, tranzistoarele de ieșire aproape că nu se încălzesc și nu necesită răcire suplimentară.
Amplificator de sunet tranzistor

Amplificator de sunet tranzistor

După asamblare, este necesară spălarea reziduurilor de flux de pe șinele, verificați dacă bordul are erori de asamblare sau scurtcircuite între piesele adiacente.

Reglarea și testarea amplificatorului


După terminarea asamblării, puterea poate fi furnizată plăcii de amplificare. Pentru a controla consumul curent, trebuie să fie inclus un amperometru în unul dintre firele de alimentare. Furnizăm energie și privim citirile amperometrului, fără a furniza semnal la intrare, amplificatorul ar trebui să consume aproximativ 15-20 mA.Curentul inactiv este setat de rezistența R6, pentru a-l crește, trebuie să reduceți rezistența acestui rezistor. Nu este necesar să creșteți prea mult curentul liniștit, deoarece generarea căldurii la tranzistoarele de ieșire va crește. Dacă curentul inactiv este normal, puteți aplica un semnal la intrare, de exemplu, muzică de la un computer, telefon sau player, conectați un difuzor la ieșire și începeți să ascultați. Deși amplificatorul este simplu de executat, oferă o calitate a sunetului foarte acceptabilă. Pentru a reda simultan două canale, la stânga și la dreapta, circuitul trebuie asamblat de două ori. Vă rugăm să rețineți că, dacă sursa de semnal este departe de placă, trebuie să o conectați cu un fir ecranat, altfel interferențele și interferențele nu pot fi evitate. Astfel, acest amplificator sa dovedit a fi complet universal datorită consumului redus de curent și a dimensiunii compacte a plăcii. Poate fi utilizat atât ca parte a difuzoarelor de calculator, cât și la crearea unui mic centru muzical staționar. Montaj de succes.
Amplificator de sunet tranzistor

Amplificator de sunet tranzistor
Comentarii (7)
 1. Musafir Michael
  #1 Musafir Michael vizitatori 21 august 2018 13:17
  0
  Totul este în regulă, dar este mai bine să lipiți colecționarii tranzistoarelor de ieșire sau să lăsați pur și simplu firul sau să puneți un jumper pe bord.
 2. Alexandru Filatov
  #2 Alexandru Filatov vizitatori 21 august 2018 20:56
  1
  epoca de piatră. Îmi amintesc că am făcut ADC-ul pe KR572PV2, apoi mi-am dat seama că este mai bine să folosiți microcircuite programabile. Acum acest proces se numește firmware.
  1. Invitat Victor
   #3 Invitat Victor vizitatori 22 august 2018 12:06
   3
   Nu înțeleg. Ce legătură are firmware-ul cu acest articol?
 3. Invitat Sergey
  #4 Invitat Sergey vizitatori 23 august 2018 18:10
  0
  R4 și C2 dB paralel
  1. Musafir Alexandru
   #5 Musafir Alexandru vizitatori 7 septembrie 2018 15:59
   0
   Doamne ferește!
 4. Kravtsov Alexandru Vasilievici
  #6 Kravtsov Alexandru Vasilievici vizitatori 24 august 2018 08:50
  1
  Foarte interesant, ușor, îi puteți determina pe studenți să repete.
  1. Invitat Viktor
   #7 Invitat Viktor vizitatori 10 februarie 2019 06:49 AM
   0
   Repetați ce, erori în diagrama? Nu trebuie să repetați așa, voi spune că nu va funcționa.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat