DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» » »Circuit de protecție a difuzoarelor
Circuitul de protecție a difuzoarelor

Pe Internet există acum un număr foarte mare de amplificatoare de sunet diferite, pentru fiecare gust și culoare, pentru orice nevoie. După cum știți, chiar și cele mai fiabile amplificatoare tind să defecteze, de exemplu, din cauza condițiilor de operare necorespunzătoare, supraîncălzire sau conexiune incorectă. În acest caz, este probabil ca o tensiune de alimentare mare să fie la ieșirea amplificatorului și, prin urmare, să fie neliniștită chiar pe boxele sistemului de boxe. Astfel, un amplificator eșuat atrage sistemul de difuzoare conectat la acesta „în lumea cealaltă”, ceea ce poate costa mult mai mult decât amplificatorul în sine. De aceea este foarte recomandat să conectați amplificatorul la boxe printr-o placă specială numită protecție pentru boxe.

schemă


Circuitul de protecție a difuzoarelor

Una din opțiunile pentru o astfel de protecție este prezentată în diagrama de mai sus. Protecția funcționează după cum urmează: semnalul de la ieșirea amplificatorului este transmis la intrarea IN, iar difuzoarele sunt conectate la ieșirea OUT. Minusul amplificatorului este conectat la minusul circuitului de protecție și merge direct la difuzoare. În starea normală, când amplificatorul funcționează și placa de protecție este alimentată cu energie electrică, releul Rel 1 închide intrarea plăcii la ieșire, iar semnalul trece direct de la amplificator la boxe. Dar imediat ce apare o tensiune constantă de cel puțin 2-3 volți la intrare, protecția este activată, releul este deconectat, deconectând astfel amplificatorul de difuzoare. Circuitul nu este critic pentru rezistențele de rezistență și permite împrăștiere. Tranzistorul T1 poate fi setat 2N5551, 2N5833, BC547, KT3102 sau orice alt tranzistor npn cu putere redusă. T2 trebuie să fie compus cu un câștig mare, de exemplu, BDX53 sau KT829G. LED-ul din diagramă servește pentru a indica starea releului. Când releul este pornit, semnalul trece direct de la amplificator la difuzoare. Pe lângă protecția împotriva tensiunii constante, circuitul asigură o întârziere în conectarea sistemului de difuzoare. După aplicarea tensiunii de alimentare, releul nu se aprinde imediat, dar după 2-3 secunde, acest lucru este necesar pentru a evita clicurile în coloane când amplificatorul este pornit. Tensiunea de alimentare a circuitului este de 12 volți. Orice releu poate fi utilizat cu o tensiune de alimentare de 12 volți și un curent maxim prin contactele de cel puțin 10 amperi. Pe firuri este afișat un buton cu zăvor S1, este necesar să forțeze releul, dacă este cazul. Dacă acest lucru nu este necesar, puteți scurtcircuita piesele de pe placa de circuit.
[46.57 Kb] (descărcări: 394)

Circuitul de protecție a difuzoarelor

Ansamblu dispozitiv


Amplificatoarele sunt deseori proiectate pentru două canale, la stânga și la dreapta, deci schema de protecție trebuie repetată de două ori pentru fiecare canal. Pentru comoditate, placa este divorțată, astfel încât acesta prevede deja asamblarea a două circuite identice. Placa de circuit imprimat este realizată prin metoda LUT, dimensiunile sale sunt de 100 x 35 mm.
Circuitul de protecție a difuzoarelor

După găurirea găurilor pistei, se recomandă să se conserveze. Acum puteți începe să lipiți piesele. O atenție deosebită trebuie acordată bazei tranzistorului, este foarte important să nu o confundați și să lipiți tranzistoarele cu partea dreaptă. Ca de obicei, primele piese mici sunt lipite - rezistențe, diode, condensatoare și abia apoi tranzistoare, blocuri terminale și, nu în ultimul rând, relee masive.Pentru a conecta toate firele, puteți utiliza blocurile terminale, locuri pentru care sunt furnizate pe placă. După terminarea lipirii, reziduurile de flux trebuie spălate de pe șinele și instalarea corectă.
Circuitul de protecție a difuzoarelor

Circuitul de protecție a difuzoarelor

Testele de protecție


După ce placa este complet gata, puteți începe testarea. Alimentăm circuitul (12 volți), după două secunde simultan, releul ar trebui să facă clic și ledurile se vor aprinde. Acum luăm o sursă de tensiune constantă, de exemplu, o baterie și o conectăm între minusul circuitului și intrarea. Releul trebuie să se oprească imediat. Scoatem bateria - releul pornește din nou. Puteți conecta bateria schimbându-i polaritatea, circuitul funcționează indiferent de polaritatea care apare tensiunea la intrarea sa. Facem aceleași manipulări cu al doilea circuit situat pe aceeași placă. Pragul de protecție este de aproximativ 2 volți. După ce placa de protecție a fost testată, puteți să o conectați la amplificator și să nu vă fie teamă că difuzoarele din boxele scumpe se vor deteriora din cauza deteriorarii amplificatorului. Montaj de succes.
Circuitul de protecție a difuzoarelor

Circuitul de protecție a difuzoarelor
Comentarii (5)
 1. Oleg oaspete
  #1 Oleg oaspete vizitatori 20 august 2018 19:45
  0
  "În acest caz, este posibil ca o tensiune de alimentare mare să fie la ieșirea amplificatorului."
  De fapt, probabilitatea acestui eveniment tinde la zero. Peste 20 de ani de practică de reparație nu a fost niciodată întâlnită.
  1. Andrew
   #2 Andrew vizitatori 2 august 2019 16:52
   0
   La fabricarea unui amplificator de putere de 40 W, o duzină de difuzoare a ars din diverse motive și toate pentru că nu exista nicio protecție. Indiferent dacă sunteți amator sau profesionist în această chestiune. Cu difuzoarele, totul se întâmplă foarte repede și nu aveți timp să aruncați cu ochii ... Dar difuzoarele îmi pare rău, îmi pare foarte rău.
 2. Ivan
  #3 Ivan vizitatori 28 iunie 2019 8:07 p.m.
  0
  Am asamblat acest circuit, deși l-am plasat un pic pentru mine într-un mod diferit. La aplicarea puterii, măsoară - 12 volți, dar nu pot porni releul. Când releul este conectat, tensiunea scade la 1 volt. La intrare nu a dat niciun semnal. Care ar putea fi problema?
  1. Ivan
   #4 Ivan vizitatori 27 iulie 2019 19:14
   0
   Când a făcut ceva pentru sine?
 3. Dmitry
  #5 Dmitry vizitatori 3 august 2019 3:35 p.m.
  0
  Dispunerea semnelor ar putea fi realizată pentru 2.1 acustică

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat