DIY fă-o singur
Cursuri de master, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete.
» »Cum să obțineți trei faze de la una
Cum să obțineți trei faze de la una

Salut tuturor! Astăzi voi arăta cum să obțin 220 V dintr-o rețea monofazată obișnuită - una trifazată și fără cheltuieli speciale. Dar mai întâi, voi vorbi despre problema mea înainte de a căuta o astfel de soluție.
Am avut un ferăstrău circular sovietic puternic (2 kW), conectat la o rețea trifazată. Încercările mele de a-l alimenta dintr-o rețea monofazată, așa cum este de obicei acceptat, nu mi s-au părut posibile: a existat o puternică preluare a puterii, condensatoarele de pornire se încălzeau, motorul în sine se încălzea.
Din fericire, în timp util, mi-am petrecut timpul potrivit căutând o soluție pe Internet. Unde am dat peste un videoclip, unde un tip a făcut un fel de splitter folosind un motor electric puternic. Apoi a lansat această rețea trifazată de-a lungul perimetrului garajului său și a conectat la ea toate celelalte dispozitive care necesită o tensiune trifazată. Înainte de a începe munca, a venit la garaj, a pornit motorul de distribuție și înainte de a pleca a lucrat. În principiu, mi-a plăcut soluția.
Am decis să repet și să-mi fac despicătorul. În rolul motorului, el a luat vechiul sovietic la 3,5 kW de putere, cu înfășurări pornite de o stea.

schemă


Întregul circuit constă din doar câteva elemente: un comutator de alimentare comun, un buton pentru pornire, un condensator de 100 microfarad și un motor puternic propriu.
Cum să obțineți trei faze de la una

Cum funcționează? În primul rând, furnizăm energie monofazată la motorul de distribuție, folosind butonul de pornire conectăm condensatorul, pornind astfel. După ce motorul a rotit la viteza dorită, condensatorul poate fi oprit. Acum puteți conecta sarcina la ieșirea divizorului de fază, în cazul meu o circulară desktop și alte câteva încărcări trifazate.
Cum să obțineți trei faze de la una

Corpul dispozitivului - cadrul este format din colțuri în formă de L, toate echipamentele sunt fixate pe o bucată de foaie OSB. Mânerele pentru transportul întregii structuri au fost refăcute de sus și o priză cu trei pini conectată la ieșire.
Cum să obțineți trei faze de la una

După conectarea ferăstrăului printr-un astfel de dispozitiv, s-a obținut o îmbunătățire semnificativă a lucrării, nimic nu este încălzit, puterea este suficientă și nu numai pentru ferăstrău. Fără murmururi, fără zumzeturi, cum era înainte.
Este recomandabil să luați motorul de distribuție mai puternic decât consumatorii cu cel puțin 1 kW, atunci nu va exista o tracțiune specială în putere sub o sarcină accentuată.
Cine spune ceva despre un sine nu pur sau nu dă nimic, vă sfătuiesc să nu le ascultați. Sinusul tensiunii este curat și rupt cu exact 120 de grade, drept urmare, echipamentul conectat primește tensiune de înaltă calitate, motiv pentru care nu se încălzește.
A doua jumătate a cititorilor care vor vorbi despre secolul 21 și despre disponibilitatea mare a convertoarelor de frecvență de tensiune trifazată pot spune că ieșirea mea este de câteva ori mai ieftină, deoarece motorul vechi este destul de simplu de găsit. Puteți lua chiar și improprii pentru sarcină, cu rulmenți slabi și aproape rupți.
Splitterul meu în fază inactivă nu consumă la fel de mult: 200 - 400 W undeva, puterea uneltelor conectate crește semnificativ, comparativ cu schema de conectare obișnuită prin intermediul condensatoarelor de pornire.
În concluzie, vreau să-mi justific alegerea acestei soluții: fiabilitate, simplitate incredibilă, costuri reduse, putere mare.

Urmărește videoclipul


Comentarii (18)
 1. Calle
  #1 Calle vizitatori 18 august 2018 01:07
  0
  Dacă există un motor în exces, ideea este normală. Dar este necesar să contați pe numere aproximativ în minte. În primul rând, dacă acest generator de motor este comutat într-un triunghi, va putea să dea de două ori mai multă putere (aproximativ). Sarcina conectată (ferăstrăul) poate reprezenta aproximativ 1 \ 3 din puterea generatorului. Și dacă lăsați condensatoarele de lucru în generator, atunci 1 \ 2 din puterea generatorului. Ideea este bună, deoarece un ferăstrău trifazat poate funcționa la întreaga putere.DAR, ȘTIU că NU ESTE 380 V, ci 220 V. Eficiența generală a sistemului va fi redusă datorită producerii de căldură de către generator. Anterior, ferăstrăul tău cu un circuit condensator putea fi încărcat până la 1 \ 2 din puterea sa (aproximativ). Anterior, a fost încălzită de dvs., deoarece ați încercat să o încărcați 100% sau nu ați schimbat ferăstrăul pe un triunghi și ați ales incorect condensatoarele de lucru. Lansatoarele s-au încălzit pentru că le-ați ales pe cele electrolitice.
 2. Musafir Alexandru
  #2 Musafir Alexandru vizitatori 19 august 2018 18:44
  5
  Sintagma „divizorul de faze ...”))) a atins. Motorul electric funcționează în modul generator, mai precis în acest caz, cu o înfășurare, schimbată în fază. Și totuși: nu puteți cheltui 600 de wați și obțineți 2 kW! Sau este o mașină perpetuă de mișcare, energie de nicăieri ???
  1. MIX
   #3 MIX vizitatori 20 august 2018 12:06
   2
   Totul este corect. Este un divizor de faze. Și motorul funcționează în modul generator trifazat asincron. Și 200-600 de wați este inactiv. Și sub sarcină, puterea de încărcare este adăugată în consecință. Aflați materielul.
  2. Motarych
   #4 Motarych vizitatori 10 septembrie 2018 04:47 AM
   1
   Și tu continui să fii atins. în fiecare zi la serviciu văd. Sunt instalate pe locomotive electrice. Anterior, a existat un divizor de fază - o mașină electrică de tip asincron, cu o înfășurare a generatorului și un releu care se oprește la FR la viteze suficiente. Pe Ermak au pus la fel de asincrone. Un terminal este faza directă de la înfășurarea transformatorului auxiliar. Primul semiciclu este luat, a doua fază este semiciclul negativ, iar a treia fază este deplasată de cascada condensatoarelor. Ce te-a atins în general, xs.
  3. Musafir Alex
   #5 Musafir Alex vizitatori 20 octombrie 2018 9:59 p.m.
   1
   divizorul de fază este în proiectarea locomotivei electrice și este folosit de 50 de ani
 3. Ivan Vasiliev
  #6 Ivan Vasiliev Vizitatori 20 august 2018 01:30
  5
  Acest lucru este totul un nonsens. Trei faze nu vor funcționa. În loc de o tensiune liniară de 380V (faza A, B, C), este furnizată o tensiune de fază de 220V (oricare dintre faze și N este zero). Pentru rotirea rotorului, această tensiune este suficientă, dar nu pentru pornire. impulsul arborelui rotorului sau al unui condensator, care se descarcă, schimbă faza existentă cu 120 de grade și prin aceasta devine pe scurt faza „a treia”. Orice motor electric al unei rețele trifazate nu va porni în două faze sau în faza N. De asemenea, nu este suficientă capacitatea condensatorului de 100 microfarad pentru un motor de 3,5 kW. De obicei, un condensator de 70 μF este luat pentru 1 kilowatt de putere a motorului.
  1. Alec
   #7 Alec vizitatori 30 august 2018 9:37 p.m.
   0
   Teoretic, schimbare de fază maximă cu o capacitate de 90 de grade fără sarcină.
  2. Motarych
   #8 Motarych vizitatori 10 septembrie 2018 04:50
   1
   Acum mergeți și studiați circuitul oricărui operator electric de curent alternativ.
 4. Invitat Nikolay
  #9 Invitat Nikolay vizitatori 20 august 2018 15:56
  0
  Consiliu, cu 30 de ani întârziere la timp !!! Pentru a obține un motor de 3 kW, nu toată lumea va reuși, puteți cumpăra unul nou și puteți face un dispozitiv ciudat. O nouă unitate asincronă trifazică costă aproximativ 7 mii de ruble, plus alte componente și materiale și, ca urmare, un monstru voluminos. Este mai ușor să-ți economisești timpul și nervii și să cumperi un dispozitiv numit unitate de alimentare pentru motoare trifazate dintr-o rețea monofazată. Dispozitivul este compact și costă doar în jur de 9 mii. Aș alege această opțiune, deoarece prima piele nu merită un mop ...
 5. Vasya
  #10 Vasya vizitatori 20 august 2018 16:38
  2
  Ivan Vasiliev îl susține pe Nonsense
 6. Mikhail Ivanov
  #11 Mikhail Ivanov vizitatori 23 august 2018 13:18
  3
  Prostii complete. Desigur, un generator de 380 volți poate fi realizat dintr-un motor de inducție, dar cu siguranță nu în acest fel. Judecând după schemă, aici motorul funcționează ca autotransformator, iar efectul acestuia va fi același.
 7. Ivan Petrovici
  #12 Ivan Petrovici vizitatori 9 septembrie 2018 17:04
  0
  Această metodă a fost întotdeauna folosită pe locomotive electrice cu curent alternativ.
 8. Tagir
  #13 Tagir vizitatori 10 septembrie 2018 10:05
  0
  O idee grozavă ... îmi pare rău că nu știam înainte ...
 9. Musafir Alexandru
  #14 Musafir Alexandru vizitatori 24 septembrie 2018 16:53
  2
  Folosesc o metodă dovedită normală de 8 ani, este mai bine să iau un convertor de fază asincron cu viteză mică (am citit un articol într-o revistă sovietică veche), am 4 kW * 960 rpm, începe normal cu un condensator de 120 de microfarad, un compresor circular funcționează de la acesta, compresorul , mașină de găurit industrială, desigur, nu toate împreună ..
  1. sektor
   #15 sektor vizitatori 31 ianuarie 2019 19:57
   0
   Sala de cazane a orașului este alimentată întâmplător?
 10. ricardo milos
  #16 ricardo milos vizitatori 11 februarie 2019 11:56 p.m.
  0
  în modelul de revistă pentru 1972 №4 există un circuit de divizare pe butoane și un circuit din brevet cumva s-a confruntat cu doar xs funcționând sau nu. Și de la lucrătorul asincron l-am verificat singur.
 11. Denis
  #17 Denis vizitatori 16 februarie 2019 11:38 p.m.
  0
  Bună ziua, am o astfel de întrebare. Există trei secțiuni cu scuturi separate. Cum să verific dacă fazele sunt diferite, astfel încât în ​​final m-am conectat la o mașină trifazată
 12. Invitat Yuri
  #18 Invitat Yuri vizitatori 27 mai 2019 13:45
  0
  În gunoiul meu! Două trifazate sunt conectate în paralel cu un condensator cu schimbare de fază !!! Adevărat, bebelușul, mai puternic în masa sa de inerție a rotorului, atrage puțin copilul. Mă jenează chiar să mă gândesc la eficiență și încărcare în rețea! Este mai bine să alegeți capacitatea de lucru pentru un motor specific și sarcină medie, măsurând consumul curent.

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat