DIY fă-o singur
Cursuri magistrale, instrucțiuni, sfaturi utile, rețete
» » »Convertor DC-DC de înaltă tensiune
Convertor DC-DC de înaltă tensiune

Convertoarele de comutare DC-DC sunt proiectate atât pentru creșterea, cât și pentru reducerea tensiunii. Cu ajutorul lor, puteți converti 5 volți cu pierderi minime, de exemplu, la 12, sau 24, sau invers. Există, de asemenea, convertoare de curent continuu de înaltă tensiune, acestea sunt capabile să obțină o diferență de potențial foarte semnificativă de sute de volți de la o tensiune relativ mică (5-12 volți). În acest articol, considerăm asamblarea unui astfel de convertor, a cărui tensiune de ieșire poate fi reglată la 60-250 volți.

Circuitul convertizorului


Circuitul convertizorului

Se bazează pe cronometrul comun NE555 integrat. Q1 din diagramă este un tranzistor cu efect de câmp, puteți utiliza IRF630, IRF730, IRF740 sau orice alte proiectate să funcționeze cu tensiuni peste 300 de volți. Q2 este un tranzistor bipolar de putere mică, puteți seta în siguranță BC547, BC337, KT315, 2SC828. Inductorul L1 trebuie să aibă o inductanță de 100 μH, cu toate acestea, dacă acest lucru nu este la îndemână, puteți pune inductoare în intervalul 50-150 μH, acest lucru nu va afecta funcționarea circuitului. Este ușor să faceți o sufocare singură - să aruncați 50-100 de rotații de sârmă de cupru pe un inel de ferită. Diodă D1 conform schemei FR105, în locul acesteia puteți pune UF4007 sau orice altă diodă de mare viteză pentru o tensiune de cel puțin 300 de volți. Condensatorul C4 trebuie să fie de înaltă tensiune, de cel puțin 250 de volți, pe cât posibil. Cu cât este mai mare capacitatea sa, cu atât mai bine. De asemenea, este de dorit să se pună în paralel un condensator de film cu o capacitate mică pentru filtrarea de înaltă calitate a interferențelor de înaltă frecvență la ieșirea convertorului. VR1 este un rezistor de reglare cu care este reglată tensiunea de ieșire. Tensiunea minimă de alimentare a circuitului este de 5 volți, cea mai optimă este de 9-12 volți.
Convertor DC-DC de înaltă tensiune

Fabricarea traductorului


Circuitul este asamblat pe o placă de circuit imprimat cu o dimensiune de 65x25 mm, un articol cu ​​o imagine a plăcii de circuit este atașat la articol. Puteți lua textolit mai mare decât imaginea în sine, astfel încât la margini este loc pentru montarea plăcii în carcasă. Câteva fotografii ale procesului de fabricație:
Convertor DC-DC de înaltă tensiune

Convertor DC-DC de înaltă tensiune

Convertor DC-DC de înaltă tensiune

După gravare, placa trebuie să fie învelită și verificată pentru închiderea pistei. pentru că există placă de înaltă tensiune pe placă, nu trebuie să existe burole metalice între trasee, altfel este posibilă o defecțiune. În primul rând, piesele mici sunt lipite pe placă - rezistențe, diode, condensatoare. Apoi un microcircuit (este mai bine să îl instalați într-o priză), tranzistoare, un rezistor de reglare, o sufocare. Pentru comoditatea conectării firelor la placă, vă recomand să instalați blocuri terminale cu șuruburi, există locuri pentru ele pe placă.
Convertor DC-DC de înaltă tensiune

Convertor DC-DC de înaltă tensiune

Tablou de descărcare:
[17.27 Kb] (descărcări: 230)

Prima lansare și configurare


Înainte de a începe, trebuie să verificați cu siguranță instalarea corectă, să sunați piesele. Reglați rezistența de tuns la poziția minimă (glisorul trebuie să fie pe partea rezistorului R4). După aceea, puteți aplica tensiune pe placă pornind ampermetrul în serie cu acesta. În ralanti, consumul curent al circuitului nu trebuie să depășească 50 mA. Dacă se încadrează în normă, puteți roti ușor rezistența de reglare, controlând tensiunea de ieșire. Dacă totul este normal, conectați o sarcină la ieșirea de înaltă tensiune, de exemplu, o rezistență de 10-20 kOhm și testați din nou funcționarea circuitului, deja sub sarcină.
Curentul maxim pe care îl poate produce un astfel de convertor este de aproximativ 10-15 mA. Puteți folosi, de exemplu, ca parte a unei tehnici a lămpii pentru alimentarea anodurilor lămpilor sau puteți aprinde indicatoare de descărcare de gaze sau luminescente. Aplicația principală este un pistol înțepător în miniatură, deoarece tensiunea de 250 de volți la ieșire este palpabilă pentru oameni. Au o construcție frumoasă!
Convertor DC-DC de înaltă tensiune

Funcționarea convertorului este demonstrată în mod clar pe video:
Comentarii (0)

Citește și

Coduri de eroare pentru mașinile de spălat